Reklama

Reklama

The Florida Project

  • Česko Florida Projekt (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její přátelé, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Recenze (218)

Vědma 

všechny recenze uživatele

Nebýt dokonale sympatického Willema Dafoea nebylo by moje hodnocení tak vysoké, protože ti zpovykaní spratci mi poměrně dost lezli na nervy. Je pravda, že když se ta holčička (jejíž výkon byl bezpochyby výborný - buď to nebo je taková i v civilu) srdceryvně rozpláče, tak se na ni člověk podívá z jiné perspektivy. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl poslán hodně hluboko a člověka nutí se nad ním pořádně zamyslet. Já jsem o něm přemýšlela ještě hodně dlouhou dobu po jeho konci. V podstatě se tu nic nejedě, ale ta psychologie těch postav je geniální. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zdánlivě bezdějový film,který se veze na vlně podobně laděných filmů typu American Honey,které ukazují tu trochu jinou tvář než je normálně divák zvyklý.S American Honey je tu dost společného.Jednak je to ono feel free vnímání všeho,které je ale pouze přetvářkou a zástěrkou depky.Tady navíc umocněno tím,že se příběh točí primárně kolem dětí a jejich ne úplně happy rodičů/svobodných matek.Ten kontrast vnímání všeho ze strany dětí a dospělých je tu asi to nejvíc co může Florida project nabídnout.Děti tu navíc (jakkoliv by si všechny zasloužily) podávají opravdu velmi dobré a uvěřitelné výkony...70% ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

No trosku zvlastny film. Plny paradoxov. Byvat pri Disney Worlde a nemoct si dovolit nielenze vstupenku, ale nemat skoro ani na chleba. Farebny svet, bezfarebny zivot mladej slobodnej matky. Vesely svet deti, smutny pre dospelych. Vela kontrastov. Celkom zaujimavy, ale smutny film. Florida, Amerika, aj takato moze byt realita, zial...Videne ocami deti. Uz len dodam, ze celkom nechapem nominaciu na Oscara pre W. Dafoe, hral dobre, ale neda sa to porovnat s ostatnymi nominovanymi kolegami, moj nazor. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem viděl na internetu vtipnou fotku nějakého tinder profilu týpka, který měl tak dozadu posazenou bradu, že to vypadalo, až ji skoro nemá. A jako komentář k profilu měl: "Uh. Yeah. If you are into chins, probably not the best place to start." Celou dobu co jsem koukal na FP jsem na něj myslel a přál jsem si, aby na plakátu k tomuhle filmu bylo: "Uh. Yeah. If you are into movies with a plot..." ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, nedaleko Disneylandu ve Floridě stál pastelově fialový hrad, který je ve skutečnosti hotelem. Obývá ho ale spodina společnosti, která zde žije své nelehké životy. A o nich tenhle film vypráví. Sice ten můj komentář zní ze začátku jako pohádka, ale na tu okamžitě zapomeňte, tohle se odehrává v realitě. Ten kontrast nedalekého Disneylandu a pastelově barevných domů ve spojení se spodinou společnosti je zde naprosto dokonalý. Popravdě mi ten film v prvních 10 minutách neskutečně lezl na nervy, protože jsem obě hlavní postavy - nezodpovědnou mladou matku, která je sprostá, vydělává si prostitucí a podomním prodejem a její osmiletou dceru, která je malý rozmazlený fakan, co taky krade a dospělým nadává do kurev - chtěl zabít, pokud možno co nejbolestivěji. Až pak mi docvaklo, že je to vlastně vztyčený prostředníček tomu free vychovávání dětí, bez trestů, vlastně i bez nějaké výchovy. A rozhodně tahle výchova nespěje k "happy endu". The Florida Project to neříká přímo, ale je to v něm skryto jakožto hlavní myšlenka. Ono to má podobný koncept jako Spring Breakers (nebo taky Gummo, ale ten se mi nelíbil (btw, Spring Breakers a Gummo jsou od stejného režiséra)) - dějově se tam nic moc neděje (ve Florida Project obzvlášť), jenom sledujeme "řádění" hlavních postav, které spěje k určitému konci, nic víc, nic míň. Jenže ono to řádění není samoúčelné, ale má zásadní myšlenku. Jinak je The Florida Project ukázkou epizod ze života nejen hlavního dua, ale taky ostatních obyvatel hotelu, především správce Bobbyho, který se obyvatelům hotelu snaží pomoct, když se dostanou do špatné situace. Jen tak mimochodem, všichni tady vyzdvihují výkon malé Brooklynn Prince (tvl to je zase jméno...), nic proti, hraje fakt uvěřitelně, ale takový Dafoe zde předvedl podle mě jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů vůbec. Vždyť celou svoji postavu dokázal zahrát jenom obličejem, včetně její psychiky! Toho bych především ocenil. Jinak ale motivace hlavních postav jsou zde řečeny dost dobře. Celý film je natočen nezaujatě a je znát, že režisér se nestaví ani na jednu stranu a nechává na divákovi, kam se přikloní. Normálně bych asi kritizoval režisérovu neujasněnost v tom, co chce říct, ale tady to bylo natočené a podané tak, že mi to vůbec nevadilo. A ke konci komentáře musím pochválit Zabého, protože jenom díky jeho kameramanského umu zapůsobí Florida Project tak, jak zapůsobit má. On pro to má neskutečný cit a je to znát v každém, každičkém záběru a dohromady to tvoří jeden velký poetický obraz. Osobně si i myslím, že nebýt jeho, nejsem z toho filmu tak nadšený. A jenom díky němu si tenhle film ode mě vyslouží slabších 5*. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není filmy pro mě, byť je to typický festivalový film a poukazují na to hlavně střižené scény, ale i délka jednotlivých scén. Partička kamarádu, která dělá lumpárny mě vůbec nebavila. Zajímavější pro mě byly scény s matkou a dcerou, které se na tom neměli zrovna nejlépe, jim skvěle sekundoval Willem Dafoe (ale vážně nevím, za co ta nominace na Oscara, asi nebyl nikdo další), který se tam bohužel dohromady objeví asi jen na 15 minut maximálně. Konec mě malinko naštval, jelikož je otevřený a já bych se ráda dozvěděla, jak to s nimi dopadlo. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

První půlka je za trest. Haranti blbnou a ohledně dospělých nenabídne film nic, co bychom neviděli během prvních pěti minut. Od půlky filmu už je patrný nějaký vývoj, a tak i celá situace okolo životních poměrů na diváka dolehne víc. Co je ovšem celou dobu výborné, jsou výkony herců,a to především těch dětských. Vše naprosto přirozené, nenucené, což divák uvítá hlavně v té první nudnější půlce. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

The Florida Project bych pojmenovala asi jediným slovem a to nádherný. Příběh to v podstatě nemá, sledujeme jen každodenní život a rutinu matky s dcerou, přičemž dcera prožívá své rebelské dětství od plic, jak se dá a co jí a jejím kamarádům floridské sídliště dovolí, zatímco téměř nezletilá matka bojuje zas a znovu o to, aby sehnala alespoň minimum peněz na nájem a nějaký ten polotovar na uživení svojí "rodiny", kterou nade vše miluje, i když lásku dává najevo poněkud nezvyklým způsobem. Tento film má dvě mince, avšak strany si jsou velmi podobné. Všude je cítit svobodomyslnost, život pro daný okamžik a bezstarostnost, navzdory tomu, že chudoba, prostituce a drogy jsou zde denní chleba. Popravdě jsem šla na to do kina bez jakýchkoliv předem zjištěných informací, bez očekávání, čistě jen proto, že jsem chtěla navštívit nové kino a omrknout roli, za kterou byl Willem Dafoe nominován. Spokojenější návštěvu jsem dlouho nezažila. Po projekci jsem se cítila jako pták a byla nabitá energií. Navíc obě hlavní herečky i již zmíněný Dafoe si střihli role perfektně a umím si představit, že si tento film ještě někdy seženu. Byla to prostě nádhera. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Na průměr to zvedá perfektní kamera, barevnost filmu a neotřelé téma, protože jinak jsou postavy veskrze strašlivě nesympatické (snad vyjma Dafoeho), příběh vlastně neexistuje a má to tak o půl hodiny víc, než by nutně muselo. Chápu, že spoustě lidí se to bude líbit, ale pro mě to není. 50% ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

Takový obyčejný film o neobyčejném dětství malé Moone. Ve výsledku si myslím, že bude mít na svou matku lepší a opravdovější vzpomínky než lecjaké dítě pracháčů. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Tak se nám letos do nominací propašovala zase jedna feel-good komedie/drama. Vzpruha pro všechny nezávislárny, že mohou mít také šanci. Na to, že je protagonistka hlavní ženské postavy neherečka a podstatná část celého filmu si pro sebe kradou dětští herci, tak herecky se jedná o opravdu zajímavé dílo. Prim i tak hraje Willem Dafoe, který je takovou tváří filmu, která je rozhodně nejlépe zapamatovatelná. Závěrečná katarze děje není nikterak přehnaná a vyloženě nekazí výsledný dojem. Celkově se však musím přiklonit k průměrnému hodnocení. ()

Larushka 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony. Vynikající práce se zvuky, hudbou, kamerou. Nemám slov. Pekelně dobře zvládnutej film. Willem Dafoe - velké pohlazení po duši. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Vynikající sonda do života dětí, jejichž rodiče nepatří zrovna k těm nejvzornějším a nejmajetnějším. Malá uličnice Moonee byla po většinu času na pořádné proplesknutí, ale kdo by se tomu divil, když její matka mnoha ctnostmi neoplývala a taky by si zasloužila profackovat. Bavila mě barevnost snímku a energie vyprávění. Obojí se k těm dětským rošťárnám neskutečně hodilo. Ovšem to, co předvedla Brooklynn Prince v titulní roli, mi doslova vyrazilo dech. Sežrala jsem jí to i s navijákem, obzlášť když v závěru tak srdceryvně zabrnkala na melancholickou notu. V průběhu filmu jsem si prošla celou škálou pocitů, od těch veskrze negativních až po radostné a pořád jsem přemýšlela, jak tohle všechno dopadne. Samotné finále mě však mile překvapilo a dojalo zároveň. Ještě bych ráda zmínila Willema Dafoea, který postavu morousovitého správce Bobbyho s ochranitelskými pudy zvládl zahrát na výbornou. Dodal tím celému příběhu punc pravé nefalšované lidskosti. (80%) ()

Medwídek 

všechny recenze uživatele

3 uřvané děti doma a další 3 v televizi! Ale to není kámen úrazu, ten je někde jinde... v tom pocitu, že děti jsou naším zrcadlem a jak se asi bude zrcadlit Moonee? Už teď jsem z ní měl smíšené pocity, protože já v ní tu dětskou nevinnost prostě neviděl... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny o tom, jak získat peníze na nájem a jak nevychovávat potomka. Jediným přijatelným hercem je autor Trosečníka, který hraje standardně, ale stejně vyčnívá takovým způsobem, že byl nominován na zlatou sošku. 49% Celosvětový příjem k 23. 4. 2018: $5,904,366, což je 2,95 násobek rozpočtu ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nekorektní korida s "koketou" života. Léto palem pálí. Slunečný projektil "eldorádo" z duší vyhání. Na kordy jsou s bytím. Existenční povaleči. Upatlaní permanentním prachem dní, pod krovy z cukrové vaty. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Len ďalšia sociálna dráma na pozadí bezstarostného života 6-ročných detí, keré si užívajú letné prázdniny a robia do prieku a zlobu kade chodia. Film tiež známy ako "Keď si dokérovaná od hlavy po päty, máš 50 kíl a rada sa pretŕčaš na Instagrame, mám pre teba hlavnú úlohu." Defó tam ani veľmi nemal čo hrať, tak bol zviazaný postavou a jej nutným konaním. A zistil som, že deti v tomto veku na Floride sú riadna oštara. A nebavilo ma to. A je to strašne dlhé, zbytočne. A preto len 2 z 5 ()

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama