Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 4

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (302)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Přímočará a dojemná rekonstrukce událostí okolo potopení lodi Kursk, zaměřující se na dění uprostřed loni, reakce zvenku a osobní osud manželky  velitele, bez větších odboček. Přišlo mi to pěkně udělané (včetně záběrů pod vodou)  a zajímavé, hlavně v zobrazování toho zatvrzelého ruského odmítání cizí pomoci. Jako bonus skoro devadesátiletý Max von Syndow, neskutečné!  Tak jsem se něco dozvěděl. Z mé strany spokojenost. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Komplexne natočená ťaživá dráma ruskej ponorky Kursk, pýchy ešte za Sovietskeho zväzu. Zručná réžia ponúka pohľad medzi námorníkov, ich rodiny, ale hlavne zchátralým prístupom námorného vedenia, ktorý radšej obetovali mnoho mužov, než by im mali pomôcť zahraniční záchranári. Okrem emócií je práve v tomto film najsilnejší, vykresľuje zastaranú techniku súčasného Ruska, zlé rozhodnutia vedenia ( predané batérie v záchrannej ponorke ), či nábor námorníkov ( mladý muž je v ponorke po krátkom školení ). Vo vedľajších úlohách sa predstavili veľké európske herecké hviezdy, čo posunulo film na vyšší level. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(29%) KURSK mi teda ale totálně nesedl. Uvědomuji si, že mé hodnocení je asi kruté, je to tak na hranici ½*, ale já musel dát jen tu jednu hvězdu. Celé je to takové nemastné neslané – doslova pekelná NUDA. Navíc i nechápu ten začátek, který je, co se týče provedení formátu obrazu v takovém rádoby rámečku a to samé na konci. Nicméně, úvodní seznamovací cca 20 minutovka mě nebavila. Poté kdy dojde k poškození ponorky, se to vleče v podstatě až do konce. Není tu nic, co by mě nějak výrazně bavilo. Rozhodně tu není nic nelogického a nějak na oko špatného, ale já se k tomu nemohl za boha dostat. I ten závěr je takový divně useknutý, i když je to dle skutečné události, ale i tak. Hudba tu téměř není a herci jsou nevýrazní. Jediný Colin Firth se aspoň snaží. Jinak ani ta Léa Seydoux mě nezaujala. Vizuálně a celkové provedení ponorky je v pohodě. No, rozhodně mám ponorkové filmy rád, ani nemá cenu je jmenovat, ale tato záležitost je opravdu filmová zbytečnost. Divím se, že je to hodnocením v červené barvě. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju na marigoldovo ponorkové dogma: ponorka = automaticky * plus. Protože podle všech ostatních kritérií natočil Thomas Vinterberg jen lehce nadprůměrnou žánrovou šablonu. Oslavu chlapáckého kamarádství kořeněnou sentimentem a dvojrozměrnými figurami. Z kodrcavého scénáře Roberta Rodata (mj. Zachraňte vojína Ryana) se snaží změnami formátu, veristickým snímáním a důrazem na bezeslovné detaily (chlapec jako němý svědek a svědomí) vykřesat něco víc. Jenže ono v tom filmu nic víc není. Skutečný případ je zdrcující a obešel by se i bez dramatizujících vycpávek. Takhle obstojí hlavně proto, že některé sekvence jsou chytlavé (podvodní hledání kyslíkových patron v jednom dusivém záběru) a Schoenaerts odvádí v hlavní roli slušnou práci podobně jako Firth ve vedlejší. Pomníček Kursku to je důstojný, ale nad hladinu film nepustí konflikt mezi hollywoodskou šablonou a snahou pojmout to jako civilní výpověď o tragédii běžných lidí. Výstupy zlomených matek pak mimoděk připomínají špatné divadlo. Škoda, ale ty roky v development hellu tomu nepomohly. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Od Kursku jsem vlastně absolutně nic nečekal, o to víc mě překvapil poměrně silným emočním zářezem. Nejsem moc velký fanda těch velkolepých evropských koprodukcí. Většina z nich dopadá jako takový nemastný a neslaný mišmaš hollywoodské průměrné tvorby a nic moc zajímavého z toho tím pádem nekouká. Kursk navíc na první filmový pohled ničím zvlášť nevyniká. Průměrná vizuální stránka s množstvím (i když docela ucházejících) CGI dokreslovaček, tomu odpovídající styl vyprávění s několika se větvícími liniemi. Jenže příběh je sám o sobě natolik silný a zajímavý, že i v docela standardním filmařském provedení tlačí diváka úspěšně do sedačky. Postupně se navíc ukáže, že on ten Vinterberg přeci jen točí nadprůměrný biják, a že některé sekvence z hlavy úplně jednoduše nedostanete. Kursk je svým způsobem staromilsky odvyprávěný a ztvárněný katastrofický film, který působí na emoce diváka postupně, tak, jak se odvíjí vývoj postav a samotného příběhu. K hromadě věcí bych měl výtky a připomínky, ale divácký vjem ze silného citového zážitku u mě tentokrát vítězí. 8/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ruská jaderná ponorka K-141 Kursk byla pojmenována po ruském městě Kursk, které se stalo dějištěm největší tankové bitvy v průběhu 2. světové války. Mise začala v sobotu ráno 12. srpna 2000. Jako součást cvičení vypálil Kursk dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. V 11:28 místního času (08:28 UTC) vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT.  Na palubě bylo 118 námořníků. (MATADOR)
  • Ve filmu se vedle mnoha exemplářů dobového vozového parku objeví v několika záběrech i žlutá Škoda 105. (vladous)
  • Scenár Roberta Rodata bol vypracovaný podľa knihy Roberta Moora z roku 2002 "A Time to Die" ("Čas zomrieť"). (Arsenal83)

Reklama

Reklama