Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Fr 

všechny recenze uživatele

„SHLEDÁME SE NA NEBESÍCH...“ /// Uprostřed Texaskejch planin, 14 km od města Waco, na kopci zvaném Mount Carmel se mezi 28. únorem a 19. dubnem 1993 odehrál jeden z největších průserů americkejch vládních složek. Série přináší nezávislej pohled na událost, která skončila smrtí čtyř agentů ATF a 76 členů náboženskýho hnutí Davidiáni. Na seriálu spolupracovali David Thibodeau, který byl do poslední chvíle s členy sekty na farmě a agent FBI Gary Noesner, který vedl vyjednávání. Nevznikla tak jednobarevná story o podivným náboženským kultu, ale fungující dramatickej příběh, ve kterým se (v našem zájmu) pravda kloubí s fikcí. Je to seriál dvou mužů (když nepočítám Koreshe). Taylor Kitsch už ukázal, že dokáže bejt králem smutnejch lidskejch okamžiků (TEMNÝ PŘÍPAD 2). Díky němu je tahle cesta do hlubin Koreshovi duše opravdová! Sympatie „druhý strany“ pro sebe ukradl Michael Shannon. Když nadejde čas k rekonstrukci událostí… chtě nechtě musím s těma lidma soucítit. Po tom všem, co ty hovada ze státních složek předváděj… tady jde Bůh stranou. Takže ač neznaboh – nemám slov. Emoce jedou naplno a já už dlouho nebyl tak nasranej – pardon, emočně vysílenej. Myslím, že o to šlo. Američani prostě dokážou bojovat i sami proti sobě. I v tomhle je ten seriál poučnej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knížky, který napsali člen sekty David Thibodeau – „Waco: A Survivor’s Story“ a agent FBI Gary Noesner - Stalling for Time: My Life as an FBI Hostage Negotiato, neznám. 2.) Zabila mě pohádka. Ta vo těch Sedmi pečetích. 3.) Thx za titule „twister78, leletoto, Lucifrid a KevSpa. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Tak pre mňa veľké prekvapenie. Po zmiešaných kritických ohlasoch sa mi do seriálu príliš nechcelo. Prvé dve epizódy sú síce trochu vláčnejšie (hoci určite nie nudné), ale v momente ako začne obliehanie je to skrátka strhujúce. Nechápem tú kritiku na hlavu Kitscha. Koresha zahral perfektne. Niektorí tvrdili, že tvorcovia Davida Koresha príliš „poľudštili“, prípadne, že divákovi podsúvajú, že by s ním mal do istej miery sympatizovať. Hm, mne to tak vôbec neprišlo. Práve v tom, že Koresh nie je jednorozmerná záporácka figúrka (na takéto zjednodušenia sa tu nehrá), je hlavná sila. Dokáže byť vlastne celkom príjemný chlapík, s ktorým sa dá pokecať a ktorý vám vždy ponúkne slovo útechy. Možno si poviete, že je vlastne v pohode týpek a na tých jeho báchorkách možno bude niečo pravdy, veď čo my vieme... A to je práve to desivé. Koresh je fanatik a brilantný manipulátor, ktorý ovláda všetkých okolo seba, náznaky odporu obratne zadusí, vyhlasuje síce, že každý môže dobrovoľne odísť, ale psychologickým tlakom ich v skutočnosti udržiava v budove a ešte im dokáže vsugerovať, že ich k ničomu nenúti. Kitsch všetky tieto nuansy brilantne podchytil. Žiadne sympatie ale nemali ani šéfovia FBI/ATF, z ktorých strany došlo k brutálnym chybám už na začiatku. Potom sa to už nabaľovalo a nabaľovalo, až do tragického finálneho dňa, ku ktorému vôbec nemuselo dôjsť. Z hercov nemožno zabudnúť na empatického vyjednávača v podaní geniálneho Michaela Shannona – ten chlap snáď zlé výkony ani podávať nevie. Oslovia aj Shea Whigham, Melissa Benoist, Paul Sparks či Rory Culkin. Za mňa teda hodne dobré. Určite odporúčam. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Výborné, děsivé, neuvěřitelné, tragické. Jen zběžně jsem věděla do čeho jdu a pokud to jde, doporučuju vědět o ději co nejméně. Díky tomu byl konec tak psychicky zdrcující. Sama jsem musela poslední epizodu několikrát zastavit, protože jsem nemohla pochopit, že sleduju realitu a ne fikci. Tohle z Waco dělá téměř docudrama. Michael Shannon a Taylor Kitsch jsou ve svých rolích brilantní. Hlavně Kitch v roli Koreshe prakticky zmizí a zůstane jen charismatický vůdce "kultu". Waco funguje jako mini ukázka politky USA a jejich mindsetu celkově. Je to tak smutné, až je skoro úsměvné, jak dobře to tahle tragédie vystihuje. Syrová minisérie, která si nebere servítky při zobrazení postupů vlády a naopak humanizuje oběti. Jeden z nejsilnějších TV zážitků tohoto roku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Myšlienka dňa: “Keď potrebuješ pomoc, zavoláš na políciu. Ale komu zavoláš, keď na teba útočí vlastná armáda?” Z pohľadu celkovej populácie, je (iba!!!) 27% ľudí, schopných samostatného myslenia a rozhodovania. V tejto takmer 1/3, sa však nachádzajú aj takí, ktorí vďaka svojim schopnostiam daru reči, dokážu ovplyvňovať, ba dokonca riadiť životy iných. Presne toto je kľúč k “úspechu” v prípade rôznych, nie len náboženských sékt. Na čele pyramídy stojí jedinec, ktorý zneužíva “jednoduchých”, manipulovateľných ľudí, ktorí budú pre blaho budúcnosti, plniť v prvom rade JEHO sny. Nemyslite si, že ten, čo sa dokáže naučiť zložité texty v latinčine, skončiť právnickú fakultu s červeným diplomom, je automaticky človek, ktorý dokáže vnímať realitu, respektíve posúdiť čo je správne. No a teraz si predstavte, že takáto skupina ľudí, so spoločnými cieľmi, no s osobnými záujmami, vlastní “média”, ba dokonca, zastáva vysoké posty v politických kruhoch, v armáde, či na polícii. Ak bolo všetko tak, ako je to prezentované v tomto seriáli, tak nás všetkých “ochraňuj” pred takouto bandou idiotov, “nekompetentných ľudí na kompetentných miestach”, ktorí sa pre uplatnenie vlastných snov, nezastavia pred ničím. Malá rada na záver: “vyhnite sa sledovaniu večerných aktualít či správ”. Nechápem, ako si vôbec môže niekto myslieť, že je človek počas týchto programov, objektívne “informovaný”. Obzvlášť v prípade posledných týždňov .. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Parádní. Vedle detailního a zároveň zábavného zpracování zaujme především skutečnost, že tvůrci seriálu se nesnaží soudit, ačkoliv téma k tomu svádí. Na jedné straně jsou tu davidiání reprezentovaní Davidem Koreshem v podání fantastického Taylora Kitsche, kteří jsou sice potrhlí a některé z věcí, které dělají, jsou na hraně či lehce za hranou zákona, ale v zásadě si žijí ve svých bludech a nikomu neubližují. Nehledě na to, že ty sondy do jejich života nepůsobí tak moc sektářsky, jak by člověk čekal. Na straně druhé jsou vládní složky, mezi kterými panuje spor ohledně řešení celého problému. Zatímco Shannonova strana preferuje vyjednávání a ozbrojený útok takřka vylučuje, Whigham coby velitel zásahových jednotek zná jen jediné řešení. Jak to dopadne ví každý, kdo se o to zajímá a musím říct, že ten závěr se mnou docela zamával. Vedle Shannona a Kitsche zaujme celkem dlouhá řada známých tváří ve vedlejších rolí, namátkou Andrea Riseborough či ten talentovanější Culkin. Vůbec bych se nezlobil, kdyby tahle tématika dostala druhou řadu. Podobných případů by se jistě našlo dost. 90% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • I když tvůrci hry přímou spojitost z praktických právních důvodů popírají, hlavní antagonista počítačové hry „Far Cry 5“ jménem Joseph Seed se nápadně svým zevnějškem i proroctvím o konci světa podobá Davidu Koreshovi (Taylor Kitsch), vůdci Davidiánů. Stejně tak události ve Waco (původní zatčení se zvrhlo ve střelbu a 51denní obléhání základny) se podobají fiktivním událostem ve „Far Cry 5“ (na začátku hry jdou policisté zatknout vůdce apokalyptické sekty a hráč dostane na výběr, buď odejde a nebo se rozhodne Seeda zatknout, čímž se rozpoutá masakr a regionální občanská válka). (Nick321)
  • Během 51 dnů dlouhého obležení Waco bylo uskutečněno celkem 754 telefonních hovorů mezi vyjednavači z FBI a Davidiány. (Rollo_Tomasi)
  • Ani v době vydání seriálu nejsou úplně přesvědčivé zprávy o tom, co se tehdy uvnitř hnutí odehrávalo, ale Koreshovu pozici nejspíš nikdo nezpochybňoval, jak to naopak vyplývá ze seriálu Waco vysílaného právě k pětadvacátému výročí této tragédie. (Garch)

Reklama

Reklama