Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh otce, kterému zavraždili syna, smutek otce, který musí pochovat své dítě, emotivní drama otce, který si pro spravedlnost musí dojít sám. Po útoku neonacistů na partu studentů zůstane na zemi ležet mrtvý ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým náckům, ale to všechno je jenom na chvíli. Zděšená rodina brzy sleduje, jak jsou vrazi po chybném rozhodnutí soudkyně propuštění na svobodu, nikoho už to nezajímá a jednání policie připomíná chování zkorumpované instituce. Zůstává jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Zoufalý otec s touhou po spravedlnosti se pouští do boje se všemi. S policií bez zájmu, s podplaceným soudnictvím, s mafií, která kdesi v pozadí tahá za nitky. Dokáže tváří v tvář zavedenému prohnilému systému uspět? Dokáže zároveň překonat vlastní výčitky a odpustit sám sobě? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (122)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ach tieto filmy čo sa u nás začali točiť. Bez skončeného vyšetrovania, bez dôkazov, chcú robiť osvetu a vnášať svetlo do temných prípadov. Jednoduchší jedinci si to pôjdu no. ostrým nožom na to s akou témou pracuje je natočený strašne nudne, nezáživne, nezaujímavo. Chýba mi tam gradácia, niečo zapametatelné. Luknár sa môže snažiť ako chce, ale sám atmosféru nevybuduje. Tvorcovia mali ale pekný budget, čo sa odzrkadlilo na hereckom obsadení a peknej kamere. A čo sa tej linky súdnictva týka, myslí si snáď niekto, že to takto nefunguje? 2 z 5 ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Neurazilo, nenadchlo. Príbeh sa inšpiruje skutočnou udalosťou vraždy Daniela Tupého, no nie je jej presnou rekonštrukciou a veľa okolností si upravuje inak a podľa seba. Čo nekritizujem, iba konštatujem. Technicky film spracovaním pripomína až televízny film. Čo nie je najlepšia vizitka pre film, ktorý šiel do kín. Herci si svoje odohrali, vynikajú najmä Táňa Radeva, ktorá je ako symbol zkorumpovaného súdnictva dokonale nepríjemná a odpudivá; no aj Roman Luknár zvládol hlavnú rolu otca pomerne dobre. Raperi ako záporné postavy sú nakoniec tiež celkom šikovným ťahom a nenávidieť ich nebude ťažké. Aj keď sa obávam, že niektorí z nich tých neonacistov ani nemuseli moc hrať. Ale to už je iný príbeh. Celkovo je film priemerným spracovaním tragédie, pri ktorej si uvedomíte že aj keď oficiálne na Slovensku žijeme v právnom štáte, tak skutočnosť je niekde inde a vymáhateľnosť práva, resp. spravodlivosť sú niekedy pre naše súdy úplne cudzie pojmy. 55% ()

Reklama

kamil.i 

všechny recenze uživatele

O Únose som sa vyjadril ako o spoločensky najdôležitejšom porevolučnom slovenskom filme. Ostrým nožom je minimálne tak dôležitý. Filmársky je kvalitnejší a funguje na viacerých úrovniach- ako rodinná dráma, krimi o vyšetrovaní, autentická interpretácia Tupého prípadu i kritika spoločnosti. Kritike sa venuje len v náznakoch, no silno zarezonujú. Scenár je výborne vystavaný, neplytvá časom na zbytočnosti a hercom vkladá do úst uveriteľné repliky. Casting odviedol skvelú prácu, herci i neherci presne sedia do svojich rolí a dominuje im vynikajúci Roman Luknár. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Kromě toho závěrečného soudního přelíčení, které místy zavání absurditou, působí snímek Ostrým nožem velice realisticky. Akorát je to celé takové trochu utahané. Nemohu se zbavit dojmu, že talentovanější a zkušenější režisér by z tak silného námětu dokázal vykřesat skutečně hodnotný film. (65%) ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Film tematicky navazuje na to nejlepší z tradice italských filmů 70. let o provázanosti justičního systému s mafií. Herectví, kamera, střih i zvuk (včetně práce s hudbou) do sebe dokonale zapadají a vytvářejí jednotnou stylovou atrmosféru. Drobné detaily v nápaditém řešení mizanscény, a to i ve druhém plánu, naznačují - spolu se schopností sladit všechny výše zmíněné složky -, že Teodor Kuhn by mohl být velkým příslibem slovenského filmu. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (12)

  • Hoci je dej situovaný do roku 2005, vo filme možno vidieť novšie modely áut a autobusov bratislavskej MHD. (GTS_PUNK)
  • Dva dni pred uvedením do kín sa konala exkluzívna predpremiéra na pôde Univerzity Komenského v Bratislave, kde Daniel Tupý študoval. Pri tejto príležitosti sa naplnila aula univerzity natoľko, že študenti sa do nej nezmestili. Stáli, sedeli na zemi, zaplnili každé miesto, z ktorého bolo vidieť na plátno. Aula nebýva tak plná ani pri zahájení akademického roku. Po premietaní sa konala diskusia, ktorej sa zúčastnili tvorcovia filmu aj otec Daniela Tupého. (skrecok1581)
  • Inspirací pro film Ostrým nožom se stal skutečný případ z roku 2005, kdy parta skinheadů zavraždila v Bratislavě vysokoškolského studenta a nikdy nebyla potrestána. Jde o jeden z nejpalčivějších případů moderního Slovenska, který ukazuje i na bolesti a otázky české společnosti. Je spravedlnost dostupná opravdu pro každého? Pro všechny lidi bez rozdílu, i pro obyčejného učitele a jeho běžnou rodinu střední třídy? „V době, kdy Daniela Tupého zabili, jsem byl přibližně v jeho věku. O osudné bitce i vraždě jsem toho hodně slyšel, mezi mladými celý případ hodně rezonoval, smrt se silně dotkla celé naší generace. Mnohem smutnější, než samotná vražda, je ale nespravedlnost, která následovala,“ říká k filmu režisér Teodor Kuhn. (Zdroj: Bontonfilm)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama