Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stále působivý nejen protiválečný, nýbrž i obecně protimilitaristický snímek, jenž dodnes překvapuje svou působivostí, trochu s podivem k tomu, že se tu vlastně nevyskytuje žádná pořádná válečná scéna. Avšak především pečlivé rozkrytí nelidských motivací vyšších velitelů francouzské armády musí v člověku zanechat nějakou tu stopu. Proto je možná celkový dojem spíš pokažen závěrečným dovršením obrazu kruté a absurdní války, díky němuž si říkáme: "S takovýmto tématem by nás dokázal šokovat každý!", a navíc např. v Mostu u Remaggenu se mi vyvrcholení na tenhle způsob zamlouvalo mnohem více. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick natočil pěkné dílo. Plk. Dax je asi nejkladnější i nejsympatičtější postavou, herecký pěkně zvladnutou Kirkem Douglesem. Zajimávé jsou i postavy obou generálů i když ne vůbec kladě a sympatický. Koukal jsem na tento film hodně pozdě v noci. A býť jsem chtěl jít spát upoutalo mne to a nepustilo. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další setkání s mistrem mistrů a tentokrát velmi vlažné. Tématicky zajímavé, příběh silně průhledný, což mi dost vadilo. Čekat cca hodinu, aby se nastíněné stalo skutečností není zrovna můj sen o dobře ztrávených minutách života, ale technické kvality filmu to vynahrazují stejně jako Kirk Douglas a ukázka všech antiválečných myšlenek a argumentů. Velmi dobře natočené a v některých scénách až na svou dobu mrazivě úžasné. Přesto chvílemi zdlouhavé i přes krátkou délku (viz průhlednost). Bohužel člověk, který nechce válčit a nikdy nehledá důvody ani skrze paranoiu k válce bude jen stěží někdy existovat... Slabší 4*. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak z poměrně obyčejného námětu dokázal Kubrick vytvořit po téměř všech stránkách geniální dílo s jasným, realistickým a bojím se to říct, pravděpodobným rozřešením a přesně takovým, v jaký jsem celou dobu doufal. Ale zatímco v The Killing byly poslední vteřiny napěchovány nepopsatelným pocitem beznaděje (či pro někoho radostí) v opojném nápisu "The End". Poslední minuty ve Stezkách slávy jsou poznamenány spíše uvolňováním atmosféry, což se sice dá brát jak negativně, tak i positivně, z mého úhlu pohledu jde však o politování hodnou ztrátu napětí a výborného dojmu z celého díla. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kubrickova úderná rozprávka o zákulisní armádní šarádě, vychcanosti a srabáctví oficírů, dobře ilustruje charakterový slabosti, absurditu ve vedení a téhle "zazděné" válce jako takové. Perlí Douglas a jeho správňácký plukovník, nechybí kultovní scény jako pochůzka zákopy, marná zteč na Anthill a poprava tří nešťastníků. Moje opáčko ke dni výročí 100 let od konce první světové. P.S. Západní fronta prý měla v součtu tolik kilometrů zákopů, že by to vystačilo na délku kolem celé zeměkoule. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (30)

  • Rozpočet filmu byl necelý 1 milion amerických dolarů, přičemž 300 tisíc dolarů padlo na odměnu pro hlavního hrdinu v podání Kirka Douglase. (gogos)
  • Stanley Kubrick, známý perfekcionista, točil scénu s posledním jídlem odsouzenců 68krát. Detaily scény vyžadovaly, aby pro každý záběr byla připravena nová kachna. (Kulmon)
  • Režisér Stanley Kubrick se během filmování seznámil s jedinou ženou, která ve filmu hrála, Susanne Christian. Se svou druhou manželkou se rozvedl a následující rok si ji vzal. S Christiane Kubrick pak zůstal až do své smrti v roce 1999. Měli spolu dvě dcery – Anyu a Vivian (ta se objevila ve čtyřech otcových filmech). (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama