Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními postavami jsou dva bohatí sedláci a současně členové obecního představenstva v Honicích, nejbohatší sedlák a současně starosta Dubský a první radní Bušek, kteří neustále soupeří o prvenství. Jejich rivalita zasahuje nejen do osudů jejich rodin, ale i celé vesnice, v níž se tak každý, byť sebemenší problém, vše, co představenstvo projednává, stává kolbištěm dvou rivalů. A zdaleka nejde jen o to, kdo bude, kvůli množícím se krádežím jmenován ponocným. Zda vysloužilý voják Bláha, kterého navrhuje Dubský, nebo krejčí Fiala, jehož chce prosadit Bušek. Jde také o lásku Václava, syna Dubského, a Verunky, dcery radního Buška. Přestože se mají rádi a chtěli by se vzít, jejich otcové, zejména rozzlobený Bušek, který prohrál bitvu o ponocného, odmítají dát souhlas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto snímku podle slavné hry od Ladislava Stroupežnického, nesčetně reprízované i na prknech ND ještě více dodat...Opravdu se jedná o velice pečlivě zvolený přepis této klasické předlohy s více než dobrými řekl bych že přímo sugestivními hereckými výkony citlivě zvolených představitelů všech rolí. Především pak trio Vydra st. (starosta Dubský), Vojta (první radní Bušek) a Plachta jako vysloužilec. Rivalita těch dvou prvních zmiňovaných opravdu nebrala mezí a konců, jejich vynalézavost, vzájemná vychloubačnost, vtip a namyšlenost coby těch nejbohatších ve vsi, zasahovala do osudů celé vesnice a pak zejména do osudů dvou mladých lidí- jejich dětí, kteří se chtěli vzít. Co je zde vtipného, a nebo to alespoň z dnešního pohledu tak vypadá, tak to bylo to členstvo obecního představenstva v Honicích, které rozhoduje de facto ani neví o čem-kdyby si to ze zákona nepřečetli-:)) Podobně jako dnes-:) Vynikající byl i furiant Bláha jak vojenský vysloužilec-tolik jsem mu k tomu ponocnému fandil-dokonce se chtěl i poprat což zejména u něj bylo ojedinělé, ale měl pravdu za kterou si vždy velmi vehementně stál. Jeho kamarád Habršperk (Pištěk), byl lišácky mazaný a podpantoflák Šumbal (Trégl), je tu také k nepřehlédnutí zvláště v scéně v hospodě u karet, a poté kdy to chtěl zahrát tzv. do autu se svou ženou, ale pak i třeba v zasedání v radě. Poslední na koho bych si tu vzpomněl byl krejčí a Bláhův soupeř o ponocného František Fiala (Kovářík), otec sedmi dětí věčně žadoniví že nemůže uživit svou početnou rodinu, a hostinský Marek-žid, který mluví jak se mu to hodí především pak pod taktovkou starosty nebo prvního radního. To lepší z druhé poloviny třicátých let bezpochyby 3,5/5*. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

DVD s filmem jsem si koupila, abych si po letech znovu připomněla naše staré skvělé herce ve známé Stroupežnického hře, protože v divadle už dávno nejsou k vidění. Nezklamali a jejich nadšené výkony jsou kladem tohoto snímku. Stáří 75 let je zvláště na technické kvalitě filmu znát a převážně kulisová výprava ukazuje spíše na divadlo i když s početným zvířecím komparsem. Jsem zvědavá, jak by se v dnešní době vyvíjela známá hospodská hádka o to, kdo zaplatí ten punč. Asi by nakonec všichni utekli bez placení. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Stroupežnického Furianti posloužili českým filmařům v době vrcholící krize jako vhodná záminka k utužení národní hrdosti. Vančurou režírovaný film plný patetických výkřiků a vznešeného jazyka samozřejmě jen stěží obstojí vedle mladších, mnohem zdařilejších a veskrze moderních zpracování (např. legendární Macháčkovo nastudování z konce sedmdesátých let), jeho význam by tím ale neměl být snižován. Ve své generaci znamenal nepochybně mnoho. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem Naše furianty v asi nejslavnějším záznamu s Donutilem, Štěpničkou a vůbec celou plejádou vynikajících herců, takže nemůžu dát maximum, protože se mi líbil ještě kapánek víc. Ale i tak můžu konstatovat, že je to vynikající film. Vlastně vůbec nechápu, proč se filmaři zastavili na čísle jedna. Tedy jediná filmová interpretace v roce třicet sedm a od té doby nikdo furianty nezfilmoval. Nejvíc se mi líbil výkon Jaroslava Vojty, kterého člověk zná především z pohádek a najednou tady předvádí veliké herectví, před ním smekám. Celkově jsou Furianti skvělí, škoda jen těch studiových kulis. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Věřím, že Naši furianti našemu národu již sto let nesou poselství, které jen tak nezapadne do mlh zapomnění. Jen tak nějak nevím, jaké poselství to vlastně je. Asi, že život na vsi není jednoduchý, a na světě je hodně blbů, který hrozně těm ostatním komplikují život. Díky za informaci, dám si na ně pozor! 50% ()

Reklama

Reklama