Reklama

Reklama

Sedm samurajů

  • Japonsko Shichinin no samurai (více)
Trailer

Slavná legenda o hrstce odvážných, kteří se postavili na stranu bezbranných. Nejslavnější japonský film všech dob, předchůdce filmu Sedm statečných.
Těžko by se asi hledal někdo, kdo by neznal legendární americký western o hrstce statečných, kteří se v počtu chabých sedmi postaví přesile banditů, aby ochránili bezbrannou vesnici na odlehlém venkově proti rabování. Western Johna Sturgese patří již téměř půl století k nesmrtelným filmovým evergreenům. Ale jen málokdo ví, že by vůbec nevznikl, nebýt jednoho fenomenálního režiséra, jehož originální umění přesáhlo daleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný příběh sedmi potulných pistolníků byl přímo inspirován samurajským filmem Akiry Kurosawy, jenž se odehrává ve feudálním Japonsku 16. století. A že to zdaleka není jediný případ amerického hitu inspirovaného dílem tohoto japonského klasika. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (582)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film, který mě dlouho míjel. Jako první jsem viděl americký remake a kdybych měl zvolit vítěze, volil bych partu kolem Yula Brynnera a Steve McQueena. Na druhou stranu musím podotknout, že na to že bylo Sedm Samurajů natočeni v roce 1954 jedná o neuvěřitelnou akčňárnu. Dost se mi líbil seznam ze kterého naši Samurajové postupně vyškrkávali zabité lapky, taky jejich plán vpouštění protivníků po jednom nebo dvou byl vynikající. Herci byli sympatičtí a postavy přes můj počáteční zmatek výrazné a originální. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem o tomhle filmu jenom četl. Samé superlativy - převratná režie, kamera, lepší než Sedm statečných, blablabla..... Ono to je ale fakt VŠECHNO pravda ! V podstatě se k tomu, co napsal Turiec nedá moc dodat :) Díky za DivX (i když k tomuhle formátu vůbec netíhnu), protože jinak by se ke mně tenhle krásný film asi nikdy nedostal. ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, stejně jako v případě Meliésových filmů, že Sedm samurajů není prvním akčním filmem, který jsem kdy viděl. Akční žánr je už dávno někde jinde, nemá v sobě takovou duševní hloubku a takové dobrodružství s vtipem navrch. Můj zásadní problém bude v tom, že jsem nejdřív viděl remake - takže jsem zhruba věděl, co se bude dít a díky přepálené (SE) stopáži jsem na to čekal hrozně dlouho. Film bych rozdělil na 3 části: v první se dává sedmička dohromady a cestuje do vesnice. Tady je natočena každá scénka, která jen může být, nic se nepřeskakuje, nic nevystřihuje. Druhá, která je jádrem problémů a měla být sestříhaná na minimum, mapuje děj ve vesnici, přípravu na lapky a vztahy mezi vesničany a samuraji. Třetí je samotný boj, který s malými přestávkami a odbočkami trvá něco přes hodinu. Posledních 10-15 minut je to nejlepších, Mifune je bláznivý ďábel a Kurosawa navždy stanovil některé nosné myšlenky a technické parametry akčního žánru. Chtěl bych vidět 2 a půl hodinovou verzi, jestli by byla lépe sestříhaná, zaručeně by víc odsýpala a tím pádem mě víc bavila. Takto to byl ubíjející maraton, byť umělecky podaný velmi na výši. [Přesná stopáž: 207 min - SE] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sedm hvězd pro sedm samurajů. Aha, to nejde... Tak aspoň těch obligátních pět. Nepřekonaný originál, který oproti známějšímu remaku ztrácí pouze v nepřítomnosti nějakého "tahouna" v řadách lapků. Takovým jakým je v Sedmi Statečných Calvera. Také tempem je na tom westernová verze lépe. Ve všem ostatním je Kurosawova verze lepší a vzhledem k tomu, že kvality amerického remaku všichni znají, tak netřeba více pět na Samuraje chválu. Spolu s Rudovousem a "Nebem a Peklem" zřejmě vůbec nejlepší Kurosawa. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Krásny typicky japonský hrdinný epos, ku ktorého poetickosti sa žiadny americký snímok nepribližuje. Zobrazenie všetkých japonských cností, tradičných hodnôt, vernosti, oddanosti, pokory a zároveň tej najpodlejšej chamtivosti a krutosti. Film má v sebe toľko citu a ľudskosti, koľko sa len do akčného eposu môže zmestiť, a citlivosť scén a vyváženosť scenára je cítiť v každej minúte tohto trojhodinového maratónu. Aj napriek tomu sa mi ale svižnejší a zábavnejší remake páčil o niečo viac. Monotónne situácie a občas neprehľadné scény si vyžiadali za obeť jednu hviezdičku, porovnávanie s 207minútovou verziou. 80%. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (52)

  • Filmování muselo být několikrát přerušeno kvůli nedostatku koní pro záběry závěrečné bitvy. (Kulmon)
  • Natáčecí práce trvaly jeden rok. (Tommass95)

Související novinky

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

05.07.2023

Koncem roku uvede na Netflixu režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) svoji novou epickou sci-fi Rebel Moon, respektive její první část. Dvoudílná sága ale bude údajně jenom začátkem, už nyní… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

10.02.2022

Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se má na Netflixu zřejmě dobře. Dostává se mu tvůrčí svobody i velkých rozpočtů a může si tak plnit sny výměnou za to, že Netflixu plní knihovnu vším možným od… (více)

Reklama

Reklama