Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlastník benzínky Joe Wilson (Spencer Tracy) má konečně dostatek peněz, aby se mohl oženit se svou snoubenkou Katherine Grant (Sylvia Sidney). Na cestě k ní je však zaměněn za nebezpečného únosce a uvězněn. Brzy mu hrozí lynč. Ani on však nebude úplně bezbranný... Podle povídky Mob Rule Normana Krasny. (Pohrobek)

Videa (1)

Trailer

Recenze (86)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Bol som lynčovaný je obraz spoločnosti v ktorej žijeme. Keď sa jedná o jedného či troch ľudí tak sa nič nemusí stáť, ale akonáhle sa začnú pridávať ďalší, tak ostatných to posmeluje k činom, ktoré by za iných okolností nikdy nespravili. Či to robia kvôli začleneniu sa do davu alebo kvôli ješitnosti je celkom jedno, ale sfanatizovaný dav vie narobiť veľké problémy i nevinnému človeku. Fritz Lang to bravúrne zachytil a určite chcel aby sám divák cítil tu neskutočnú nespravodlivosť a nielenže s hlavnou postavou súcitil, ale i trpel s ním a aj žiadal pre účastníkov najprísnejší trest. A naozaj som pri tomto filme pocitoval znepokojenie i hnev a presne to si určite režisér aj prial, aby u diváka tento príbeh nezostal chladný a u mňa sa to podarilo na výbornú. Spencer Tracy bol bravúrny a jeho zmena z príjemného chlapíka na muža, ktorý túži len po pomste bola uveriteľné zahraná a naozaj podal ohromujúci výkon. Ale celá tá zostava bola skvelo vybraná a či sa jednalo o sfanatizovaný dav alebo v súdnej sieni, tak všetci herci sa toho chopili ukážkovo. Remeselné je to úžasné dielko a scéna, ako boli usvedčení obžalovaní bola krásne znázornená a jej výpovedná hodnota bola dokonalá. Tak tento film mi sadol perfektne, čo som mal cítiť pri tomto filme, to som aj skutočne cítil a  to bol určite zámer tvorcov. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"V téhle zemi se nevinní lidé nevězní!" Pokud bych měla porovnat se svojí dosavadní "langovskou" diváckou zkušeností, která sestává z jeho předamerických filmů, tak bych řekla, že se jim Fury svojí kvalitou nemůže vyrovnat. Srovnání například s Vrah mezi námi se vyloženě nabízí a podle mého Fury prohrává ohledně úplně každé složky filmového díla, ať už se to týká obrazu, budování atmosféry nebo formulování základní myšlenky. Nicméně tím neříkám, že by se mi film nezdál kvalitní, jenom jsem z něj nejásala tolik, jako jsem doufala. Otázka lynče byla v té době (nevím, jak je na tom Amerika kupříkladu dnes, co se tohohle týče) dost palčivá a čísla, která při své řeči ohledně mrtvých lynčovaných a obviněných lynčujících pronese státní zástupce, mohou člověku způsobit silné mrazení, zvláště když se doplní záběry spořádaných občanů v akci. (Á propos, i v rámci nutného happyendu měli být stejně obvinění odsouzeni za to, že se před soudem dopustili křivé přísahy, ne?) ()

Reklama

Adman 

všechny recenze uživatele

Geniálně nadčasové sociální náměty jsou zde spolu s brilantně zvládnutou technickou stránkou snímku hlavními klíči k úspěchu a herecké výkony jen podtrhují skvěle zvládnutý scénář. Při pominutí černobílého provedení a šumu ve zvukové stopě jde jednoznačně o výborné drama, které se mohlo klidně točit minulý rok. Katarze nabírá na síle zvláště při přeměně hodného Joea Wilsona (Spencer Tracy) na pomstychtivého a neústupného tvrďáka. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Lang si pro svůj hollywoodský debut vybral nadmíru zajímavý příběh (který se dá při troše fantazie děsivě snadno napasovat na současnou uprchlickou hysterii). Bohužel, právě příběh a jeho dispozice tomu typickému hollywoodskému tvaru ale trochu srážejí vaz. Hlavní mužská postava je poměrně plochým, nepropracovaným a dost nasraným jelitem. Všechny psychologické pohnutky a dilemata (tedy to, co by u takového příběhu podle mě mělo být největší silou scénáře) jsou tak potlačené a děj i postavy přicházejí o svoji hloubku. Výjimečně tak musím říct, že daný příběh by snad možná fungoval lépe v evropsky laděném provedení. To ale neznamená, že by byl Fury špatným filmem. Snad až jen na ten pitomý a bohužel zcela nevyhnutelný konec. 6/10 ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k roku vzniku veľmi zaujímavý film, ktorého hlavnou úlohou bolo asi vychovávať, ale samozrejme s dobrým koncom. "Feel good" pocit pri odchode z kina bol v tých časoch zrejeme veľmi dôležitý. V dnešnej konkurencii by už scenár veľmi neobstál a o uveriteľnosti ani nehovorím, ale do veľkej miery to samozrejme kompenzuje myšlienka a prevedenie na plátno. Slušné 4 hviezdičky. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Autorem námětu byl Norman Krasna, jehož k napsání příběhu inspiroval článek o lynčování, který si přečetl v magazínu The Nation. Krasna následně předložil nápad studiu MGM, kde zaujal Samuela MarxeJosepha L. Mankiewicze. Krasna prohlásil, že ve skutečnosti příběh nikdy nesepsal, pouze ho ústně převyprávěl Mankiewiczovi, který ho potom nadiktoval. Ve finálním scénáři se nakonec objevilo několik změn oproti původnímu námětu. (Zdroj: ČSFD)
  • Fritz Lang čekal na svůj americký debut tři roky, během kterých mu byly zamítnuty filmy „Plovoucí peklo“ a „Propustka do nebe“. (Mr.Ocek)
  • Fritz Lang tvrdil, že MGM urobilo veľmi málo pre propagáciu filmu a že v dôsledku toho mal malé tržby. V skutočnosti to bol však jeden z najvýnosnejších filmov štúdia v roku 1936. (Bilkiz)

Reklama

Reklama