Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 2

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (477)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné, chvílemi klidně na ****, skvělá, stupňující se atmosféra podpořená vynikající hudbou a precizním zvukem. Také herectví všech zúčastněných nebylo vůbec špatné, nebál bych se ještě odvážnější režie a hlavně pevnějšího scénáře, zakončený třeba i stejným způsobem, ale takto pro mě zůstalo rozuzlení stále ještě dost zauzlované, filmově jsem se prostě nedojedl, přičemž s pokračováním asi počítat nelze, zato s dalším filmem od Petera Bebjaka určitě, rád si jeho tvorbu pohlídám. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se těšil, že v Blavě uvidím slovenský film a Petera mám rád, takže nebylo během mého pobytu co řešit. Bohužel, zejména první část mě přišla taková trošku nezdravá řekněme. Aby se chodili dělníci dívat na trezor uprostřed místnosti jak na svatýho dindinda a vzdychali jak nejde otevřit to se mě nějak nezdá. A živě si představuji jak studenti lačnící po informacích sbírají papírky ze země a čtou si je. Sestavená parta se dala do kupy takovým fofrem, že jsem ani nepostřeh jak. Pak přišla zajímavá část, která měla silné pasáže, dobrou hudbu a atmosféru, ovšem tvrdit že jsem pochopil epicentrum dění, to tedy fakt nemohu. Ještě k hercům, podle mě to nebyl dobrý casting, příliš přehravání a žádné velké sympatie, jedině Tomáš Maštalír snese přísnější měřítko. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nečekaný filmový zážitek a já smekám před bratry Slováky! Kam se hrabe Záhada Blair Witch, kterou snímek tak trochu připomíná. Tam není čeho se bát. Zde je jakési podivné napětí, jež umocňuje výborná kamera (letecké záběry nemají chybu) a úžasná industriální hudba společně s rozličnými ruchy a šumy. Vůbec řemeslně - po formální stránce - je snímek na vysoké úrovni. Rovněž herecké obsazení je příjemné. Maštalířův démonický zjev by mě nepřiměl jít s ním ani po ulici, natožpak do neznámých lesů. Ano, od všeho trochu - záhadná mizení, mimozemšťané, bludičky či tajuplný les - a přitom člověk nemá pocit, že dostal dort pejska a kočičky. Samotný Tribeč je vpravdě romantickým pohořím, které očaruje krásou i tajemností. Krásné. Co mne ovšem v kině drtilo, byly české titulky. Opravdu Češi nerozumí slovenštině? Musel jsem se hodně přemáhat, abych je dokázal plně ignorovat... Za čas si tedy film pustím znovu jen v původním znění. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vtipný slovenský pokus o Blair Witch. Zoznamovacia prvá polovica je strašne naťahovaná a je to totálna nuda. V druhej polovici sa dostane na scénu Maštalír, ktorý je najprv za namachrovaného drsniaka a potom už len vystrašene gúľa očami a trápne hláškuje: tie dvere tam neboli. Bojím, bojím. Tento typ hororu v ktorom sa deje niečo divné, ale vlastne vôbec nevieme čo, na mňa vôbec nefunguje. Temná hudba ma v akože napínavých scénach zakaždým rozosmiala, lebo som nechápal čoho sa mám báť. Záver je úplná fraška. Takže okrem zábavného Maštalíra ma ešte potešilo vidieť Hasona. Snáď už je na tom zdravotne tak dobre, že by si mohol niečo aj nadabovať. Jeho hlas v dabingu chýba. 4/10. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Peter Bebjak mě dokáže nadchnout, ale i rozladit. Mám to s ním zatím tak, že seriály a pohádku nadšeně chválím, až se hory zelenají, a Čiaru s Trhlinou ne. Ale to nevadí. Tento pán je jedním z mála slovenských režisérů, u kterého si jsem jistá, že jeho velká chvíle ještě přijde. Dvě hvězdy za pokus a za trio Maštalír, Šalacha, Loj. Šikovní! ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • Mladý robotník (Tomáš Mischura) rozpráva Igorovi (Matej Marušín), že sa v psychiatrickom ústave, ktorí vypratávajú, liečilo kedysi pichaním vysokých dávok inzulínu, čím spôsobovali pacientom kómu a šokom chceli preladiť mozog do vegetatívneho stavu a niekedy sa to končilo smrťou. Táto metóda sa v skutočnosti používala. „Otcom“ inzulínových šokov je rakúsko-americký psychiater Manfred Sakel. Metódu vynašiel v roku 1927. Výsledky svojich výskumov zverejnil Sakel v roku 1933 a keďže ich prezentoval ako úspešné, metódu prebrali psychiatri na celom svete. Liečba bola použitá výhradne na pacientoch trpiacich schizofréniou. Inzulínové injekcie boli pacientom podávané denne po dobu 2 mesiacov. Boli aj prípady, kedy muselo byť pacientovi podaných až 450 jednotiek inzulínu. Po podaní takejto obrovskej dávky inzulínu sa pacienti začal potiť, triasť, objavovala sa aj zvýšená slinivosť, trasenie, nepokoj. To všetko predchádzalo kóme. Po upadnutí do kómy v nej pacient trpiaci schizofréniou musel zotrvať aspoň jednu hodinu. Aby sa prebrali, po uplynutí tejto doby im bola do tela vpravená dávka glukózy, a to buď intravenózne, alebo naso-žalúdočnou trubicou. Liečba inzulínovými šokmi zo sveta úplne vymizla až v 60-tych rokoch 20. storočia, kedy bola liečba schizofrénie nahradená neuroleptikami. [Zdroj: Interez] (Raccoon.city)
  • Všechny případy zmíněné v knize i ve filmu se skutečně staly, poslední záhadné zmizení se odehrálo v létě roku 2017, kdy policie pátrala po nezvěstném 25letém Markovi, který se ztratil cestou z venkovské zábavy. Policejní záznam k tomuto případu konstatuje: „Boli vykonané previerky na miestach možného výskytu. V pondelok 14. augusta 2017 bol nájdený pri potoku v obci Skýcov. Nakoľko bol dezorientovaný a nekomunikoval, bol vo vážnom stave prevezený do nemocnice, kde sa podrobil operačnému zákroku.“ Marek zraněním v nemocnici podlehl. [Zdroj: filmovamista.cz] (pornogrind)
  • Howadoor, o kterém je ve filmu několikrát zmínka, je člověk, který někdy začátkem roku 2000 napsal na své internetové stránky dva články o tom, jak na Slovensku v pohoří Tríbeč v průběhu minulého století zmizelo několik lidí (články jsou stále k přečtení zde a zde). Článek o mizejících lidech v Tríbeči otiskl časopis Fantastická fakta, i když bylo redaktorům jasné, že se jedná o totální výmysl autora. Novinář Lubomír Sedláčik s autorem komunikoval přes email. Když ale Howadoor odmítl veřejně přiznat, že se jedná o jeho mystifikaci, tak Lubomír Sedláčik dne 8. 6. 2000 jejich komunikaci zveřejnil (dostupné např. zde). Z e-mailů vyplynulo, že původně mělo jít jen o Howadoorovu past na lidi, kteří věří všemu, co vypadá dostatečně záhadně. Po zveřejnění e-mailů se přesto Howadoor k ničemu nepřiznal. Krátce po zveřejnění těchto e-mailů časopis Fantastická fakta zanikl. Howadoorova fikce ale žije i nadále svým životem (hlavně na internetu). Např. deník Šíp zveřejnil dne 10. 2. 2010 o tríbečské záhadě článek (k přečtení zde). Tato fikce se stala i podkladem ke knize Jozefa Karika, kdy cca rok před vydáním knihy se začaly na několika serverech a na Facebooku opět objevovat články o zmizení lidí v tríbečském pohoří. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama