Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (465)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No mozna jsem kuli vysokymu hodnoceni cekal moc, mozna to bylo kuli reziserovi, ale pravdou je, ze to zas takova super mega pecka neni. Ale rozhodne se nejedna o spatnej film. Navic skvele natocenej, neni tu nouze o fakt paradni zabery a stari filmu neni moc znat. Nejvetsi problem je ale se samotnym pribehem. Film ma sice lehce prehnanejch 161 minut, ale nenudi, problem ale je, ze se tu toho vlastne moc nedeje. Tretinu filmu spolu souperi britskej a japonskej velitel v tvrdohlavosti. Druhou tretinu vsichni vesele stavi most. a treti tretinu je vyslana jednotka, aby ho vyhodila do vzduchu. Necekejte zadny zvraty nebo komplikovanej pribeh, to co cekate, ze se stane, se presne stane. Navic ani film neni vlastne valecnej, sice tu jsou japonsky vojaci a britsky zajatci, ale je tu vlastne jen jedna malicka prestrelka a lehce akcnejsi zaver. Co se tyce hercu, Guinness je naprosto perfektni, ke konci uz sem jeho jednani moc nerozumel, ale on hraje perfektne. Horsi to je s Holdenem, ze zacatku me mile prekvapil a cekal jsem, ze to bude takova ta typicka frajerska postava, co v tom umi chodit, jenze nekdy po hodine uz je jeho postava vicemene zbytecna. Ale i pres tyhle vytky se jedna o perfektne natocenej valecnej film, kde o tu valku vlastne ani moc nejde. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Parádní válečný film. Nějak těm filmům z 50. let začínám přicházet na chuť. Je zajímavé sledovat souboj dvou opozičních velitelů. Nakonec si jeden z nich prosadí své a dotáhne to k dokonalosti. Jejich psychologická hra je super. Pak už jen můžeme sledovat výstavbu mostu a snahy Britů o jeho zničení. Ocenil bych ale kratší stopáž... "Zab ho!" ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Asi jsem úchyl, ale tahle Leanova roztažená psychologickoválečná sonda do hlubin důstojnické duše mi opravdu tak skvělá nepřišla. Čapkova Matka je mi daleko bližší, ale osobní prožitek nemůže přebít nesporné kvality takového díla jakým je Most Přes Řeku Kwai. Nesdílím všeobecné nadšení, ale pod 70% nejdu. To by byla urážka těch jediných dvou (skvělých) herců, kteří mi utkvěli v paměti. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Daní za dobu vzniku je lehká naivita, ale jinak tato britská válečná klasika v zásadě nezastarala ani o chlup a stále přináší zajímavé podněty k zamyšlení. Užíval jsem si psychologický duel Nicholson X Saito a vůbec veškeré dění kolem stavby mostu a zajateckého kempu 16. O kousek slabší druhá polovina filmu už patří spíše zrodu a průběhu mise "vyhoďte ten most do povětří" a celé to vyústí ve velmi napínavý a na svojí dobu nezvykle drsný závěr, kde skutečně nevíte na čí straně stát. Hurá práce. [HD] ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejsem jediná, kdo byl ohromen hudební melodií či skladbou z nějakého filmu ještě předtím, než jej zhlédl. Pískací pochodová melodie vedoucí přes řeku Kwai je jednou z těch mnoha. Opět mám ten stejný dojem, jako u spousty kultovních, 90% hodnocených filmů. Nevím, jestli mi zrovna tento přijde tolik nadhodnocený, nebo jsem od něj jen čekala větší "nářez." Most přes řeku Kwai dostane hlavní prostor v podstatě až v závěru filmu a po celý děj se do jeho blízkosti či na samotnou trať ani příliš nepodíváme. Rozhodně se jedná o skvěle natočený snímek, ale nebylo v něm, až na ono "pískání" a pár scén téměř nic, o čem bych mohla říct, že mě to "dostalo." A nemůžu to říct ani o celkovém dojmu. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Ide o najlepšie zarábajúci film v USA a Kanade v roku 1957. (westerns)
  • Dôkaz o tom, že film sa nenatáčal v lokalite, kde stojí skutočný most cez rieku Kwai (pri Kanchanaburi v Thajsku), ale na Srí Lanke, ktorá sa vtedy ešte volala Cejlón - v jednom zo záberov vo filme je vidno taxík, ktorý má na dverách logo a nápis "Colombo Taxi" (Kolombo je hlavné mesto Srí Lanky) - a rozdiel medzi thajským Kanchanaburi, kde je skutočný most cez rieku Kwai a dedinou Kitulgala na Srí Lanke, kde sa film natáčal, je vzdialenosť vyše 6 000 kilometrov. (andykanadan)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama