Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který příjemně pohladí na duši a nejen to. Díky němu se vcítíte do kůže jak "autisty" Dustina Hoffmana, tak i jeho "bratra" Toma Cruise a to tak, že doslova. Není co bych dodal k hereckému výkonu Dustina Hoffmana. Oskar je za to naprosto zasloužený a pro mě je toto jedno z mála rozhodnutí, za kterým si spolu s komisí pro udělení Oskarů stojím. --- Je artistický? - Ne. Ne on je autista. - To vůbec neznám. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Hoffman to zahral geniálne. Vážne klobúk dole. Občas mám tu česť s podobnými ľudmi a pár krát si na Rain Mana spomeniem. To sa potom človeku vylúdi jemný úsmev na tvári a povie si: "Hej to je ono". Veľký film o veľkej láske, tentokrát bratskej. Celé ich zbližovanie pekne klape a je radosť to sledovať. Sentiment, nesentiment naozaj mám tento film veľmi rád. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman to zahrál fakt skvěle, tom cruise zdatně sekunduje. Rain Man vás dostane, to slibuji, soundtrack je v některých místech vážně skvělý, a lepší trip napříč státy tu ještě nebyl.. Na Forresta to ztrácí (hlavně tam chybí klasicky humor) ale stale je to dobrý film. A to od režiséra, kterého sem vůbec neznal. Ted to budu muset doběhnout a čumnout se na jeho další snímky... Paráda 5 ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman zřejmě ve své životní roli. Tom Cruise mu snaživě (leč neúspěšně) konkuruje a tak tady máme jeden z nejlepších snímků 80. let. Výborná je především scéna v kasinu, ale takhle by jsme jich mohli napočítat víc a víc. Vlastně každou, ve které se Hoffman objevuje, protože si je všechny ukradl pro sebe. Takže díky, Rain Mane. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Všechno, co jsem chtěl vyjádřit, napsali už jiní...nicméně nesouhlasím s názory, že je Tom Cruise průměrný...veskrze mám asi na tohoto herce docela jiný názor, než spousta ostatních zdejších uživatelů. No prostě si myslím, že Tom má taky štěstí, že nezůstal u takových filmů, jako je třeba Top Gun :-) ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Most za oknem v bance, za kterým se ohlíží Raymond (Dustin Hoffman), je Suspension Bridge přes řeku Ohio. Jeho stavitelem je J. Roebling (proslavil se zejména stavbou Brooklynského mostu v New Yorku). (jfilaa)
  • Kim Peek, který posloužil jako předloha hlavní postavy filmu, zemřel roku 2009 na infarkt. Přestože trpěl autismem, vynikal geniální pamětí. Sám se naučil číst v roce a půl a již ve 4 letech si pamatoval 8 svazků encyklopedie, všechna americká směrovací čísla a všechna americká telefoní předčíslí. Za život přečetl 12 000 knih, z nichž si 98 procent pamatoval slovo od slova. Dvoustránku uměl přečíst za minutu a půl tím, že levým okem četl levou a pravým okem pravou část textu. Ovládal též všechna historická data, do poslední noty znal každou písničku, kterou zaslechl, a uměl nazpaměť kompletní americký telefonní seznam. Ačkoliv byl považován za génia, podle IQ testů dosahoval IQ 73 bodů, což je považováno ze velmi podprůměrný výsledek. (carott)
  • Ronald Bass prepísal záverečnú scénu práve v deň, kedy sa začal štrajk scenáristov. (m.a.t.o.)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama