Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Charlie Babbitt udělal vtip. To se jednou potká paní Lahočná s paní Kostlivou a paní Kostlivá povídá tý paní Lahočný: „Tak mně nějak nehoří karma nebo co.“ No a ta Lahočná povídá tý paní Kostlivý: „No tak si tam dejte bombu, víte.“ Tak si tam dá bombu a potkaj se asi zase za tejden a ta Lahočná se ptá Kostlivý: „Tak copak paní, jestlipak vám už hoří ta karmá?“ A vona ta Kostlivá povídá: „Ale copak o tó, karma mi hoří dobře, ale já hledám barák.“ Charlie Babbitt udělal další vtip. Tentokrát čínský. 爸有性別與他的妻子和小約瑟夫說: „猴吃一個香蕉.“ Ten se povedl, že? Jsou věci, které prostě sednou. Dobrý vtip je jako poctivec ve vládě. Není žádný, ale dva tři se tak tváří. Stejně je tomu u filmu. Jednou za deset let padne mezi plebs solidně odsýpaný příběh, kterýžto film onen plebs vynese do oblak pro jeho lidskost a kvalitu ukázaných skutečností o autismu. Od těch dob je autismus něco víc, než nemoc. A tak nezbývá, než filmu, byť byl ve faktech zcela scestný, pogratulovat, protože pobavil stejně dobře jako dobrý vtip. Charlie Babbitt udělal... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Někdo chodí do kina na filmy a jiný na freak shows. Rain man patří těm druhým. Není totiž pravdou, jak se s oblibou tvrdí, že se Dustin Hoffman, dle mého nepochybně dobrý herec, doslova sžil s postavou autisty. Nikoliv, on pouze nadmíru přesvědčivě, možná i věrně předvedl ty aspekty autismu, které jsou divácky vděčné, atraktivní, šmudlínsky roztomilé (přístup k líbání) a estrádně senzační (početní a paměťové schopnosti). Tím nám ovšem nedal nic jiného, než návštěvu zoologické zahrady, v níž lvi pouze řvou a žerou krvavé flákoty, sloni jen troubí a stříkají vodu z chobotu, paviáni neustále ječí a všichni plameňáci stojí pořád na jedné noze. Svým výkonem si uzurpoval celý film pro sebe, čímž ho sice pozvedl řemeslně, jinak ale vůbec. Pokud jde o Toma Cruise a jeho kreaci, možná by bylo vhodné, právě tak jako se Hoffman zavřel mezi autisty, zavřít jej mezi normální lidi. Pak by snad nepůsobil tak křečovitě jako prkenný mistr světa diskoték. Možná mu ale křivdím, vždyť scénář mu nabízí jen trapnou proměnu z penězi posedlého povrchňáka v milujícího, nesobeckého bratra, a to vše pouze proto, že si vzpomněl, že mu kdosi kdysi zpíval jakousi písničku. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ronald Bass, Barry Morrow .. Dustin Hoffman samozřejmě podává excelentní výkon ve výtečném příběhu, ale mladý Tom Cruise sekunduje velmi zdatně, což musím taktéž zdůraznit. Film mého srdce a určitě nej životní počin od Barry Levinsona. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikdo nedokáže propočítat kombinaci šesti balíčků současně." Tak tady bych si dovolil opravit, že to nedokáže nikdo kromě výborného řidiče autisty Rain Mana. Ten mě hrozně bavil, kdykoli neměl záchvat. Jakmile ho však dostal, tak ... o-ou. A namachrovaný Charlie mě nebavil vůbec. Nejdřív hýřil nepříjemnou arogancí a jeho překotnou změnu jsem mu prostě nevěřil. Já jsem totiž úplně normální, takže hned zjistím, kdo je na první metě a jelikož je úterý, tak mám ve 12:00 smažák. To je za 41 minut a 35 sekund. Teď už 23 sekund. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zatímco u špatného herce může atraktivní vizáž zafungovat jako berlička, u dobrého totéž skoro ruší. Přestože neexistuje prokazatelný vztah mezi vzhledem a nadáním, mám pocit, že ti ošklivější bývají lepší herci. Každopádně Tomík mě v každém dalším filmu přesvědčuje, že u něj to neplatí. Tady je brilantní - a to mám v TOPce Dustina Hoffmana, pro jehož výkon v tomto filmu už vůbec neexistují slova. Když ti dva jsou "na plátně" spolu a dohadují se o tom, jestli spodky z Kmartu jsou hadr nebo ne, říkáte si, že snad nemůže být nic lepšího. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • V závěrečných titulcích můžeme vidět fotografie, které Raymond Babbitt (Dustin Hoffman) pořizoval ve filmu během cesty fotoaparátem Kodak Instamatic X-15. (Say)
  • Starší muž v čekárně vyprávějící o Pony Expressu, byl 89letý místní pacient, který byl v ústavu, když dorazil štáb na místo. Režiséra Barryho Levinsona jeho chování zaujalo, a proto ho nechal natočit. (don corleone)
  • Dustin Hoffman celé týždne trávil v ústave s autistickými pacientmi. Najmä starostlivo študoval Kima Peeka (1951-2009), ktorý bol inšpiráciou pre jeho postavu Rain Mana. Učil sa gestikulovať ako on a celé dni chodil v jeho stopách, aby dokázal napodobniť jeho chôdzu. Ako sa postupne s postavou zžíval, menil sa v ozajstného autistu. Uvedomil si to až v okamihu, keď sa celkom vystrašil po tom, ako sa ho niekto zo štábu dotkol počas prestávky. (DEGESH)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama