Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do amerických prezidentských voleb zbývají jen dva týdny a Conrad Brean, specialista na problematiku médií, je narychlo povolán do Bílého domu. V podzemní zasedačce se dozvídá o hrozícím sexuálním skandálu mezi prezidentem a nezletilou skautkou, celou kauzu totiž plánuje několik stanic ještě ten večer odvysílat v hlavních zprávách. Breanovým úkolem je zastavit blížící se mediální bouři a zároveň prezidentovi napomoci k jeho znovuzvolení na další funkční období. V tak krátkém čase je jedinou možností odvrátit pozornost veřejného mínění jiným směrem. Brean se proto spojí s hollywoodským producentem Stanleym Motssem a společně vymyslí absurdní plán: nejdříve jsou zveřejněny falešné zprávy o neexistujících bombardérech B-3 a vzápětí USA musí čelit nečekanému útoku albánských radikálů. To je však jen počátek neobyčejně věrohodné hry s fakty a iluzemi, která s každým dalším dnem do voleb nabírá co do absurdity na obrátkách... Americký film natočil úspěšný režisér Barry Levinson (Rain Man, Dobré ráno, Vietname, Bugsy), který satiricky laděné komedii vtiskl dostatek věrohodnosti, humoru a nadsázky. Postavu chladnokrevně a cynicky uvažujícího Conrada Breana si zahrál Robert De Niro (Taxikář, Zuřící býk, Irčan), zatímco velikášsky a furiantsky vystupujícího producenta Motsse představuje Levinsonův dvorní herec Dustin Hoffman (Absolvent, Hrdina proti své vůli, Smrtící epidemie). Autory promyšleného scénáře se skvěle napsanými dialogy jsou pak scenáristka Hilary Henkinová a známý dramatik David Mamet, zároveň jde však o volnou adaptaci knihy Americký hrdina Larryho Beinharta. Ani jeden z tvůrců ovšem nemohl tušit, jak rychle a blízko se přiblíží skutečnosti. V lednu roku 1998, pouhý měsíc po premiéře propukl sexuální skandál prezidenta Billa Clintona, který vzápětí nařídil bombardování v Súdánu. Situace se pak opakovala ještě dvakrát: během projednávání Clintovova impechmentu bombardovaly Spojené státy Irák a pár měsíců na to také Jugoslávii. Název filmu se pak na dlouho dobu ustálil jako označení pro mediální čachry a odvádění pozornosti od klíčových problémů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (490)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film, kde je humor cez slzy a znechutenie. Komédia, ktorú možno ani za komédiu nemožno považovať. Čistá pravda, ktorú podporil ešte aj ten sexuálny škandál Clintona s Lewinskou a jeho vyhrážky s rozpútaním vojny v Iraku. No vieme, že do obludnejších rozmerov to dostali v rokoch 2001 a 2003, taktiež dnes o 16 rokov po tomto filme to už nabralo gigantické rozmery, nielen že všetkých ľudí odpočúvajú, ale v televízii hlavného prúdu snáď pravdu možno nájsť asi tak ako ihlu v kope sena. Tento film je jednoduchá výstraha, kde možno nevyužili všetok potenciál ohľadom tajných služieb a ich podieľaní sa na týchto veciach, možno sa mohli viac pohrať s manipuláciami, ale to je názor mňa ako človeka, ktorý píše k tomu komentár dnes, vtedy to možno nebrali sami tvorcovia tak vážne a ani možno len netušili, ako dobre trafili klinec po hlavičke. Uznávam, že mnohí od toho čakali viac, no tento film je silný svojim prepojením s realitou, silný svojou originalitou a inteligentnosťou, tvorcovia majú u mňa za to veľké plus. Odporúčam vám to pozrieť. Škoda, že Mamet nepremenil nomináciu za scenár u tohto diela a škoda, že sa do toho nepustili viac, no to by som asi chcel u viacerých filmov, toto je neobyčajné dielo svetovej kinematografie. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Levinson předpověděl Lewinskou. A ještě stokrát mrazivější (i o pár let nadčasovější) je přitom paralela s příběhem "hrdinky" z Iráku Jessiky Lynch; zde pozoruhodně ani jednou nevzpomenutý. --- S přihlédnutim k takovýmu kontextu by pak člověk Wag the Dog snad i dočista prominul ten ošklivě ušouranej závěr, kterej sem tam vytrh akorát nějakej ten povedenej štěk Woodyho. Ale to zas ne, na plnej počet to prostě neni. Nicméně dokud se nenasedlo na letadlo ... to byla, jářku, jedna velká puntičkářská jízda, na kterou jsem jen napoprvý bůhvíproč nepřistoupil. ()

Reklama

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Vytříbené obsazení. Největší hvězdou byl pro mě Dustin Hoffman, který zahrál opravdu výtečně. Jde o skvělý satirický výřez o omezenosti naší společnosti, která se dá lehce obalamutit, když dostane ty správné podklady. Film, který by měl u mě šanci i na lepší hodnocení, jenže jsem se u něj chvílema ocital ve stavu nezájmu a znovu jsem musel zaostřit na dění, což se mi stává jen u těch opravdu zlých kousků. Nevím, čím to bylo, ale asi je na mě film trošku víc ukecanej, než je zdrávo. Jinak dobrý, zábavný film k zamyšlení. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

95% - Krásný film o tom, do jaké míry je naše vlastní představa světa ovlivnitelná médii. Rok vzniku filmu napoví, že se film neinspiroval aférou Clinton / Lewinski, ale že tomu klidně moho být i naopak. Nestydím se přiznat, že tento film změnil můj přístup ke zprávám i k reklamám (i těm, které se jako reklamy netváří). Kdokoli namítne, že je ten film trochu ad absurdum, ale já na něm kromě trochu uspěchaného konce nic tak nereálného nevidím. Naivní? Průhledné? Jen proto, že Hoffmanovi s De Nirem od začátku vidíte do karet... Wag the Dog je film, který pobaví i po několikátém shlédnutí a jeho myšlenky (není to jen o mediální manipulaci) jsou, a budou stále více aktuální. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Zastírací manévr je stejně starý jako lidstvo samo a každý ho snad alespoň jednou použil. Když jsem například přišel jako malý školáček s poznámkou domů, že jsem zase něco provedl, tak jsem první mamince řekl, že jí to sluší, nebo se snažil odvést řeč jinam. A teď si představte, že by někdo rozjel válku, aby tak odpoutal pozornost. Co když třeba Napoleon a Hitler vytáhli na válečná tažení, aby odvedli řeč od svých malých penisů a místní slečny se tak musely bát o své drahé místo toho, aby se jim posmívaly :-) Vrtěti psem je velice inteligentní komedie, které nechybí kritický pohled, švih ani vtip. K tomu se De Niro i Hoffman se svým ,,To nic není." své role vychutnali a ani herci jako William H. Macy a Woody Harrelson se na relativně malém prostoru nenechali zahanbit. Tento snímek ukazuje, jak s námi média dokážou manipulovat a rozhodně ho doporučuji všem, kteří všemu v televizi slepě důvěřují. ,,Je to pravda. Bylo to v televizi." ()

Galerie (16)

Zajímavosti (17)

  • Krátce po uvedení filmu, kdy se provalila aféra Billa Clintona s Monikou Lewinskou, se USA zapojily do tří vojenských operací. Operace Desert Fox – několikadenní bombardovací kampaň v Iráku, která se odehrávala během toho, co se Clinton zpovídal z obžaloby ve Sněmovně reprezentantů. Operace Infinite Reach – dvojí raketový útok proti objektům v Súdánu a Afghánistánu, které byly podezřívány za teroristické základny. Útok následoval pouhé tři dny poté, co Clinton přiznal, že měl s Lewinskou nemístný vztah. Operace Allied Force – první fáze Války v Kosovu, 78 dní dlouhé bombardování vedené vojsky NATO proti Svazové republice Jugoslávie. Operace začala jen několik málo týdnů poté, co byl Clinton zproštěn obžaloby. (Zdroj: wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Postava jménem Winifred Ames byla původně psaná jako mužská role. (don corleone)
  • Název pro lék Schumanna "Prozalium" je kombinací skutečných léků Prozacu a Valia. (don corleone)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama