Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (557)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek vůbec, společně se Zlatovláskou. Hlavně to je jeden z těch filmů, který můžu vidět třeba tisíckrát a nikdy mě neomrzí, pořád mi bude připadat stejně skvělý, stejně zábavný, stejně pohodový a stejně dokonalý. A i když je tu dost písniček (což je prvek, který mi většinou v pohádkách dost vadí), tak tady mi to vůbec nevadilo. Fakt mám tenhle film moc rád. 5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plný súhlas s Trevorom, z dnešného pohľadu je film veľkým prežitkom, nemá nič stále, ktoré by oslovilo po dlhých rokoch, nadčasovosť prakticky nulová. Možno deti v sedemdesiatych rokoch šaleli, kto vie, ale dnešné pri tomto určite odvrátia pozornosť. Pesničky sú príliš časté, fádne a väčšina hercov ani nevie spievať. Keď tak rozmýšľam, tak scenáristicky asi najslabšie dielko z pera Z. Svěráka. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Stydím se, že jsem tenhle skvost úplně celý viděla až nyní, jako malá jsem prostě více žila animovanými pohádkami z videokazet. Písničky si budu v hlavě prozpěvovat ještě dlouho, u mnoha hlášek jsem se svíjela smíchy (malý Holý a jeho otázky typu "Nemáte něco na rány řemenem?" bodoval nejvíc), zkrátka skvělý rodinný film. A kdo napsal scénář? No jistě, pan Svěrák, to je prostě génius. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Film je spíše dětského ražení, teda ne spíše, ale je dětského ražení. Jako malý jsem ho zbožňoval, hlavně díky jeho hudbě a dialozích: "Tak už se neboj a poď" "no ale, když mě se chce jenom tak na půl" "jak jako napůl?" "No jako že vršek by šel a spodek nechce". Už je to pro mě taková klasika... mám malého bráchu, který prožívá to samé jako já za malda. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tato roztomilá pohádka stále patří k mím oblíbeným. Legendární hláška fujtajbl vespolek mě dostává i po tolika letech. Jen jedna vada na kráse tam je. Ale to štve spíš toho úchyla ve mě, než aby to byl tak závažný problém. Pamatujete, jak si Sovák léčil klouby francovkou?Vnitřně, že?Ano, ano tak tak. A co asi potom dělali tisíce dětí po celé české republice??? To je prostě vidět, že se to točilo za socíku.Ale jinak prostě nádhernej filmek. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Žiadne mesto ani obec ani hrad z názvom Brtník, odkiaľ mal pochádzať Brtník z Brtníku (Jiří Sovák), nikdy neexistovalo, v skutočnosti je to iba rekreačná osada v obci Slavošov v okrese Kutná Hora. Brtník bol taktiež poddaný, ktorý sa zaoberal lesným včelárstvom už od 5. storočia. (Raccoon.city)
  • Triky vymýšlel kameraman Vladimír Novotný. Trpaslíci vznikli jako optický klam, kdy se kaskadéři pohybovali daleko za ostatními herci. Ti měli za úkol pohybovat se pomaleji, aby se pohyb trpaslíků umocnil. (don corleone)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama