Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (557)

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tato roztomilá pohádka stále patří k mím oblíbeným. Legendární hláška fujtajbl vespolek mě dostává i po tolika letech. Jen jedna vada na kráse tam je. Ale to štve spíš toho úchyla ve mě, než aby to byl tak závažný problém. Pamatujete, jak si Sovák léčil klouby francovkou?Vnitřně, že?Ano, ano tak tak. A co asi potom dělali tisíce dětí po celé české republice??? To je prostě vidět, že se to točilo za socíku.Ale jinak prostě nádhernej filmek. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako malého caparta mě Ať žijí duchové! moc nebralo, tak jsem si to po letech pustil znovu a svůj názor musím značně pozměnit. Velmi pozitivní film, ze kterého sálá dětská hravost a optimismus, navíc podpořený kvalitním humorem, hudbou (Jaroslav Uhlíř) a zajímavým hereckým obsazením. Snímek se sice nevyhne občasnému soudruhování, ale na druhou stranu si do socialismu občas nenápadně rejpne (pážata-pionýři, rytířský řád-řád práce, šlechtic-šlechtitel nebo věta: "Hele, dneska se ten původ bere zase jinak, víš?"). Nebude to sice úplně čistý plný počet (navíc mě ty neustálé prostřihy na 2 nejmladší kluky Holého a tuším Brože, po chvíli docela iritovaly), ale tenhle film si je zaslouží. "Napiš, tvrdá pomsta Jouzovi." - "Pomsta Jouzo...hele, jaký "i/y Jouzovi?" - "Tvrdá pomsta, tak tvrdý." Výstižný komentář: Matty ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Skvělá česká dětská sci-fi komedie se spoustou výborných písniček a s velkým množstvím českých TOP herců. Zajímavá ovšem jen do 14 let. Potom omrzí, ale přesto budu vždy rád vzpomínat na nezapomenutelné chvíle u sledování osudů hradu Brtník a všech ostatních kolem. Nostalgie to nakonec na to maximun vytáhne a navíc je to určitě jeden z filmů, který by se co do počtu zhlédnutí vyhříval hodně vysoko, takže to taky něco znamená. 85% ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Tento film už nedokážu posoudit objektivně. prostě když to hráli ve školní družině denně, denně jste slyšely ty písničky a citace z toho filmu a měli jste pocit, že ten film je prostě všude, tak už neoceníte ani skvělé triky, ani úžasně herecké výkony, ale prostě zdrháte z vražedného působení nekonečného opakování tohoto díla! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plný súhlas s Trevorom, z dnešného pohľadu je film veľkým prežitkom, nemá nič stále, ktoré by oslovilo po dlhých rokoch, nadčasovosť prakticky nulová. Možno deti v sedemdesiatych rokoch šaleli, kto vie, ale dnešné pri tomto určite odvrátia pozornosť. Pesničky sú príliš časté, fádne a väčšina hercov ani nevie spievať. Keď tak rozmýšľam, tak scenáristicky asi najslabšie dielko z pera Z. Svěráka. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Některá místa na hradě si filmaři pro natáčení upravili. Například přistavili na západní straně nádvoří zeď, pochopitelně opět z kašírky. Právě tuto zeď děti ve filmu opravují. (Cucina_Rc)
  • Filmový hrad Krakovec byl postaven během čtrnáctého století a ve své době šlo o nejmodernější hrad v Evropě. Byly v něm vestavěné skříně a etážové topení. Systém průduchů rozváděl ohřátý vzduch z centrálních kamen po celém hradě. Navíc se jedná o poslední místo, kde přebýval Mistr Jan Hus před odchodem na koncil do Kostnice. V roce 1414 jej v Krakovci přivítal Jindřich Lefl z Lažan a hostil jej až do jeho odjezdu. (Duoscop)
  • Filmová rozprávka mala byť pôvodne plánovaná agitácia na oslavu Pionierskej organizácie. (Raccoon.city)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama