Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (556)

Rosana 

všechny recenze uživatele

Tento film už nedokážu posoudit objektivně. prostě když to hráli ve školní družině denně, denně jste slyšely ty písničky a citace z toho filmu a měli jste pocit, že ten film je prostě všude, tak už neoceníte ani skvělé triky, ani úžasně herecké výkony, ale prostě zdrháte z vražedného působení nekonečného opakování tohoto díla! ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Už od mala znám všechny písničky i hlášky. Když v televizi dávali Ať žijí duchové!, těšila jsem se týden dopředu a nemohla jsem dospat. Pak jsme se sestrou seděly u telky a úžasné nám přišly i reklamy mezi filmem. Tak takhle moc jsem tenhle film měla ráda. Jo a chtěl jsem být Leontýnka, samozřejmě:-) ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

V kategorii dětských filmů nestárnoucí a i po pětatřiceti letech stále stejně svěží, pohodová a zábavná podívaná plná vtípků, kouzelných hlášek a melodií. Skvělé obsazení od Jiřího "Fujtajbl vespolek" Sováka, přes Lipského Jouzu až po Leontýnku Vávrovou, do které jsme se tehdy v sedmdesátých letech jako kluci tak trochu zamilovali možná úplně všichni. Coby kluk jsem "duchy" miloval a dokonce i dnes se u nich bavím víc než u většiny současné české produkce. Připadají mi nejen ryzejší a uvolněnější, ale také chytřejší a mnohem víc od srdce. A taky spíš pro děti v publiku než pro ukojení režisérova zbytnělého ega, jako je tomu u počinů současných. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Příběh slabý, ale kvůli Svěrákovým písničkám a dialogům to za to stojí. Taky zahraný je ten film pěkně. A při chřipce pomáhá. (Po další úvaze musím přiznat, že důvody, proč se mi tento film navzdory svému pionýrskému námětu líbí, jsou ještě méně racionální a ještě subjektivnější: mám prostě rád smutnou Leontýnku a její dumky žalky.) ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí snímek dvojice Lipský - Svěrák, který do skupiny klasika pozvedá zejména skvělá Uhlířova hudba. Kdo by neznal - Hajný je lesa pán, Ať žijí duchové nebo Pramen zdraví z PosázavÝ. A Leontýnka? Láska láska... I přes fakt, že jde nakonec jen o "pouhý" film o dvou strašidlech a bandě pionýrů tady všechno funguje jak má. A trpaslíci? Klobouk dolů... Slibuju za kluky , slibuju za holky, za každý strom dáme sto malých do školky ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Když skřítkové pokládají bombu, dají ji vedle trámů na trávu. Když bouchne, je na hliněném kopečku půl metru od trámů. (Mr.Hudson)
  • Píseň "Zavolejte stráže" přezpívala hudební skupina Maxim Turbulenc a její verze se na pět let (do mistrovství světa roku 2019) stala oslavnou skladbou linoucí se z reproduktorů zimních stadiónů po vstřelení gólu českou hokejovou reprezentací. (JoranProvenzano)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama