Reklama

Reklama

Zabil jsem Einsteina, pánové...

  • angličtina I Killed Einstein, Gentlemen
TV spot
Československo, 1969, 95 min

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Jana Brejchová, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Lubomír Lipský st., Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Jan Libíček, Josef Hlinomaz (více)
(další profese)

VOD (1)

Fantastický příběh, jehož děj se odehrává střídavě v Americe, někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí, a v Praze roku 1911, je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina, ovlivnila vývoj naší civilizace. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která posunují příběh do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minulosti. Jako historický fakt autoři označili skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život – na této myšlence je postaven celý děj filmu. Příběh se odehrává „v budoucnosti“, konkrétně v roce 1999. Skupinka bojovně naladěných fanatiků si pohrává s nebezpečným vynálezem – takzvanou bombou G, kvůli které ženy obrůstají plnovousem a nerodí děti. Při hledání viníka toho všeho dojde lidstvo k názoru, že všechno má na svědomí zakladatel moderní fyziky. Do minulosti proto odlétá výprava profesora Moora s jediným cílem – zabít mladého Alberta Einsteina… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (237)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavá myšlenka, ze všechno, co se v budoucnosti děje může chudák Albert Einstein a nikoliv žena, nebo se snad mýlím? Objevuje se zde úžasná plejáda českých herců. To byl nádherný koncert. Ten jsem si užívala. Zvrat střídal zvrat. O humorné situace není nouze. Ta selfie tyč měla být patentovaná. Vždyť se tu poprvé objevila a ještě ke všemu v našem filmu. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Klasický Oldřich Lipský. Co víc dodat?! Zabil jsem Einsteina, pánové ... nepatří mezi uplně nejlepší režiserovi filmy, ale to samozřejmě nevadí jelik Lipský prostě umí. Od natočení oběhlo téměř 40 let a přesto je Einstein hodně svižnou komedií. I na dobu vzniku snad docela odvážnou co se týče ukazování ženské nahoty. Co mi ale hodně nesedlo byla vousovatost žen a prsatost mužů v budoucnosti. ()

Reklama

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Mezi Lipského komediemi lze Einsteina zařadit mezi méně známé a méně reprízované kousky, tento je navíc z různých stran přijímán poněkud rozporuplně, ne snad kvůli své odvážnosti v rámci odhalených scén, ale spíše kvůli ne úplně zdařilé adaptaci, což způsobilo hlavně nucené okleštění scénáře a nedostatky se projevují především ze začátku, během dlouhého úvodu, při němž se "jede na vážno". Tato satirická komedie ale ve svém základu není úplně hloupá, jednak nastiňuje myšlenku, že historii jde nakonec stejně nejsnáze změnit nenásilnou cestou a v závěru také ukazuje, že fyzika není vlastně jediným nepřítelem lidstva. Rozhodně bych film neobviňoval z nedostatku zábavnosti, ne že bych byl nějakým obdivovatelem ženských vousů, to vůbec, ale během hodinky a půl jsem se zasmál několikrát, ať už raketě při Prodané nevěstě, setkání Franze Berga s vlastním otcem nebo řešení relativity s Růženou u plotny. Excelují zde nádherná Jana Brejchová a Iva Janžurová, Petr Čepek v roli Einsteina nebo Josef Hlinomaz jako policejní velitel. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mírně groteskní a co do úrovně efektů a triků úsměvná, ale určitě zábavná sci-fi komedie. Myšlenka je originální, zpracování samozřejmě také, ale film stojí hlavně na hereckých výkonech a také několika opravdu podařených fórech. "Hezky tady počkej, já se hned vrátím, jen co zabiju pana Einsteina." ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších sci-fi českých komediích. Stejně jako u snímku ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM je navíc skvěle herecky obsazená a musím přihlédnout také k roku výroby. Pan Nesvatba za pomoci Miloše Macourka připravil svůj román pro film a Oldřich Lipský to dotáhl do zdárného konce. Petr Čepek je Einstein opravdu geniální. Sovák, Zázvorková a další dostávají prostor pro své herectví a smysl pro humor. Již zmiňovaný snímek ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM je pro mě 100%, tenhle má tak 90%, ale přikloním se k vyššímu hodnocení. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (22)

  • Ve scéně, kdy Smith (Jan Libíček) polemizuje nad otázkou, co dělala Gwen Williamsová (Jana Brejchová) v Praze roku 1911, přemítá, zda se náhodou neprocházela po zoologické zahradě. Ta však byla otevřena až v roce 1931. (Terva)
  • Původní filmový námět je kolektivním dílem spisovatele Josefa NesvadbyMiloše Macourka a Oldřicha Lipského. Tato trojice je také podepsaná pod filmovým scénářem. Tematickou povídku Einsteinův mozek ale najdeme už ve vědecko-fantastických příbězích Josefa Nesvadby v roce 1960. (NinadeL)
  • Gwen Williamsová (Jana Brejchová) v jedné ze scén praví: "A po obloze nelétají nic než ptáci," na což kočí odpovídá:
    "A co jiného by mělo létat?" Příběh se přitom objednává v roce 1911, tedy přibližně rok po prvním letu J. Kašpara. (sator)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama