Reklama

Reklama

Zabil jsem Einsteina, pánové...

  • angličtina I Killed Einstein, Gentlemen
TV spot
Československo, 1969, 95 min

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Jana Brejchová, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Lubomír Lipský st., Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Jan Libíček, Josef Hlinomaz (více)
(další profese)

VOD (1)

Fantastický příběh, jehož děj se odehrává střídavě v Americe, někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí, a v Praze roku 1911, je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina, ovlivnila vývoj naší civilizace. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která posunují příběh do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minulosti. Jako historický fakt autoři označili skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život – na této myšlence je postaven celý děj filmu. Příběh se odehrává „v budoucnosti“, konkrétně v roce 1999. Skupinka bojovně naladěných fanatiků si pohrává s nebezpečným vynálezem – takzvanou bombou G, kvůli které ženy obrůstají plnovousem a nerodí děti. Při hledání viníka toho všeho dojde lidstvo k názoru, že všechno má na svědomí zakladatel moderní fyziky. Do minulosti proto odlétá výprava profesora Moora s jediným cílem – zabít mladého Alberta Einsteina… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (237)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Komédia, v ktorej si Lipský odskúšal poprepletaný dejový vývoj / humor, ktorý následne vychytal v „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ a zároveň komédia, ktorá poslúžila ako vzor pre Zítra vstanu a opařím se čajem. Brejchová bola kočka, Janžurová čo sa týka postavy nijako nezaostávala a zároveň sa jej podarilo, na nie práve veľkom priestore, získať najväčšie sympatie. Inak čo sa týka vizuálneho dojmu, tak tam sa, na tú dobu, nedá vôbec nič vyčítať. A dnešní českí tvorcovia by sa finančne dosť zapotili, aby ho dorovnali. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Jsem docela překvapen, že tato filmová komedie se na našich obrazovkách neobjevuje příliš často. Geniální český humor a smysl pro zápletky se prezentuje v dalším díle starém bezmála 40 let. V tomto filmu i drobné roličky a kompars obsazovali skvělí čeští herci. Film je inspirován skutečnou možností, kdy v Praze v roce 1911 mohl o život přijít slavný fyzik a nebo slavný hudební virtuoz? :-) Tedy, alespoň tak to tvrdí tvůrci komedie, ve které se cestuje časem, aby se změnila budoucnost. ()

Reklama

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Mezi Lipského komediemi lze Einsteina zařadit mezi méně známé a méně reprízované kousky, tento je navíc z různých stran přijímán poněkud rozporuplně, ne snad kvůli své odvážnosti v rámci odhalených scén, ale spíše kvůli ne úplně zdařilé adaptaci, což způsobilo hlavně nucené okleštění scénáře a nedostatky se projevují především ze začátku, během dlouhého úvodu, při němž se "jede na vážno". Tato satirická komedie ale ve svém základu není úplně hloupá, jednak nastiňuje myšlenku, že historii jde nakonec stejně nejsnáze změnit nenásilnou cestou a v závěru také ukazuje, že fyzika není vlastně jediným nepřítelem lidstva. Rozhodně bych film neobviňoval z nedostatku zábavnosti, ne že bych byl nějakým obdivovatelem ženských vousů, to vůbec, ale během hodinky a půl jsem se zasmál několikrát, ať už raketě při Prodané nevěstě, setkání Franze Berga s vlastním otcem nebo řešení relativity s Růženou u plotny. Excelují zde nádherná Jana Brejchová a Iva Janžurová, Petr Čepek v roli Einsteina nebo Josef Hlinomaz jako policejní velitel. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Z československých bláznivých komedií jde o slabší kousek, navíc zastíněný námětově podobným a lepším Zítra ráno vstanu a opařím se čajem. Jenže Jiří Sovák a Iva Janžurová umí vykouzlit perfektní vtípek téměř ze všeho, takže si film zasloužil místo mezi klasikou. Scény s neustále přemisťovanou židlí a snaživým striptýzem Heleny Růžičkové jsou téměř dokonalé. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film dost pripomina Zitra vstanu a oparim se cajem, kterej se mi libil vic, ale je to mozna jen tim, ze jsem ho videl vickrat a driv. Nicmene i tenhle film ma co nabidnout. Sice tu jde taky o zabiti nekoho znamyho pomoci cesty casem a je tu i par stejnejch hercu, ale Lipsky to natocil zajimave a v minulosti film misty pripomina Adelu. Navic ma film zajimavej konec. Z hercu, i kdyz jsou super vsichni, se mi nejvic libil Petr Cepek s jeho uchylackym smichem. Sice to nedosahuje kvalit Lipskyho nejlepsich kousku, ale i tak to je povedenej a zabavnej film. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (22)

  • Albert Einstein (Petr Čepek) v skutočnosti prišiel v roku 1911 do Prahy, kde strávil 16 mesiacov a nastúpil na miesto pôvodne určené pre fyzika Gustava Jaumana. Einstein tak v Prahe získal prvýkrát miesto riadneho profesora s ročným platom 8 872 korún. (Raccoon.city)
  • Jiří Sovák (David Moore) musel zvádzať tiež kaskadérske kúsky, čo si raz vyžiadalo svoju daň. V jednej scéne stál na doskách, aké žeriav dvíhal do výšky. Lenže ten ho zdvihol tak vysoko až dostal závrat a zrútil sa. Po tom čo sa prebral kričal na všetkých „Myslel jsem, že mě zabije", prehlásil kameraman Ivan Šlapeta. (Raccoon.city)
  • Původní filmový námět je kolektivním dílem spisovatele Josefa NesvadbyMiloše Macourka a Oldřicha Lipského. Tato trojice je také podepsaná pod filmovým scénářem. Tematickou povídku Einsteinův mozek ale najdeme už ve vědecko-fantastických příbězích Josefa Nesvadby v roce 1960. (NinadeL)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno