Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na to, abych si Lucasův film vychutnal, muselo by mi být o pár let míň anebo, jak o tom svědčí příklad mého oblíbeného uživatele nascendiho, o pár let víc. Je to film o amerických teenagerech pro americké teenagery. Žádná citlivá sonda do jejich života se nekoná, realisticky zhodnoceno, má Americké graffiti v tamní kinematografii stejnou pozici jako série filmů se Sagvanem Tofim a Lukášem Vaculíkem pro česko(slovenskou) mládež. Bouráky, bezcílné poflakování, první milostné zkušenosti, klukovské soupeření, zkrátka obvyklá nabídka pro danou věkovou kategorii. Větší hloubku než náš, řekněme, Vítr v kapse tenhle kousek ze zámoří opravdu nemá. Pokud dávám 3*, je to jen díky příjemnému soundtracku, který stojí na docela slavných flácích, z nichž některé se dají považovat za součást zlatého fondu pop-music. Celkový dojem: 60 %. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Oddychový film bez špeciálnych efektov okamžite nadchne divákov. Nerieši extra závažné témy, ale ponúka výpoveď svojej doby a dôveryhodne predostiera charaktery jednotlivých osôb. Vo filme mohol každý nájsť sám seba, svoju mladosť a práve preto sa stal kultovým. Pôvodný prvý zostrih filmu mal až 210 minút, súčasných 110 minút však plne stačí na to, aby ste si retro film dokonale vychutnali. Prenesiete sa s ním do obdobia, kedy v hitparádach kraľovali spevák Bobby Darin, či priekopník rock'n'rollu Buddy Holly. Americké graffity dodnes ostávajú po réžijnej stránke najlepším filmom Georga Lucasa. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Mladosť, sranda, hormóny, autá, život pred sebou. Roztomilý pohľad do americkej mladosti 70-tych rokov. Skoro celý film sa zopár chalanov a dievčat preváža v autách po malom meste. Nostalgicky naivné, kultivované, príjemné. A historicky hodnotné. V koľkých filmoch môžme vidieť v jednej z hlavných rolí dnes veľkého režiséra Rona Howarda, alebo v roli frajerského rednecka mladé ucho Harrisona Forda? ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Americké dospívání v šedesátkách z pohledu George Lucase? No já vám nevím, na mě se to zdá moc jednoduché a glorifikující. Jako kdyby všechen ten rock'n'roll znamenal bezproblémové ježdění ve fordkách, vanilkovou colu a Budy Hollyho. Asi nás je menšina, ale pro mě vždy bude Americké graffiti jen tím docela atmosferickým filmem Lucase, ve kterém je plno krásných aut a několik různě kvalitních příběhů. Na to abych ho i já bral nějak kultovně je pro mě moc plochý. Každopádně 110 minut je to ale docela příjemných. Tím to ale pro mě končí. Your car is uglier than I am. That didn't come out right. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Luxusní filmový zážitek. Tenhle film těží z bezstarostnosti života, z mládí, které se potřebuje také trochu vydovádět. A tohle přesně film Americké graffiti nabízí. Celý děj se odehrává během jediné noci v jednom menším americkém městečku, kdy se znudění mladí lidé bezcílně potulují v autech a jen tak si užívají života a mládí. A dokonale to funguje. A vůbec nevadí, že film nemá žádnou větší zápletku a je jen jakousi generační výpovědí. Tohle je totiž tak úžasný filmový zážitek, že vynechání jakéhokoliv většího konfliktu či zápletky mi vůbec nevadí. Dá se říci, že film je prostě velmi jednoduchý a může si ho užít každý. Já jsem si ho perfektně užil. A během filmu jsem vůbec nezkoumal, kdo hraje tu a tu postavu, jestli tam hraje někdo, kdo se poté proslavil. Já jsem si prostě připadal, jako bych sledoval reálné počínání reálných lidí, a nikoliv herce, kteří jen hrají podle nějakého scénáře. Prostě mi to připadalo jako realita. Tak perfektně byl tento film udělaný. Prostě vidět tuhle záležitost je zážitek na hodně dlouho dobu a George Lucas mi připravil opravdu excelentní filmový zážitek na nedělní odpoledne. Takže je to za pět hvězdiček. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Po úspěchu snímku Bezstarostná jízda se studio Universal rozhodlo nechat mladé tvůrce natočit "polonezávislé snímky" s nízkým rozpočtem a tím pádem i snadným výdělkem. Plán byl na pět levných filmů (rozpočet nepřesahoval milion dolarů), do kterých nebudou moct producenti nijak zasahovat. Kromě Amerického graffiti tak vznikly ještě Návrat domů (1971), The Last Movie (1971), Taking Off (1971) a Silent Running (1972). (novoten)
  • Ve filmu jsou použity tři Chevrolety 1955. První je vidět při záběrech zvenku, druhý při záběrech zevnitř a třetí se použil při natáčení závěru závodu. (novoten)
  • Na autě Johna Milnera je číslo THX-138. Je to odkaz na film THX-138, který také režíroval George Lucas. (Karlos80)

Reklama

Reklama