Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stará výměnkářka, surově podříznutá, nalezená sedící na židli nad svou batolící se drůbeží. Okolnosti jasně ukazují na loupežnou vraždu a Budík (J. Plesl) zpočátku nepochybuje. Nabízí se motiv peněz, ukrytých ve výměnkářčině náboženské knížce, Nebeklíči, jak bylo na vesnici zvykem. Ty zmizely. Stopy ukazují, že rodina, tedy vážený syn hospodář (M. Finger) a jeho žena (B. Lukešová), jsou nevinní, že útočník přišel zvenku. Ale kdo? Může hrát nějakou roli blížící se soud o pozemky, ve kterém měla stará paní svědčit? Otázky se komplikují, vesnice na okraji Prahy se jeví jako čím dál tajemnější svět, v němž se dějí poněkud nepochopitelné věci. Existuje například skřítek Hospodáříček? Budík je však racionální člověk, a tak brzy narazí na skutečnou stopu. Na základě chytrého postřehu objeví výměnkářčiny peníze a další důkazy. Podezření se obrací k rodině. Dojde i k zatčení, ale to nakonec nikam nevede, je totiž jasné, že právně neobstojí. Budík cítí, že stále nerozumí něčemu základnímu, bez čeho se v tomto vesnickém případu neobejde a co musí pochopit. A když je varován, aby se o pochopení této bohaté sedlácké rodiny raději nesnažil, neposlechne. Je policista, má nějaké poslání, jeho etika mu velí prosadit pravdu, ať je jaká chce, děj se co děj… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět jen jakýsi podivný bizár, který má s dobovou realitou nebo aspoň jakous takous věrohodností jen málo společného. Těžko říct, zda si tvůrci dělají z diváků blázny nebo se sami pohybují někde mimo hranice duševní normality. I boj veřejnoprávní ČT o diváka tím, že cpe do svých současných seriálů každou chvíli souložící dvojice, mi připadá spíš výrazem zoufalství než nějaké promyšleně odůvodněné strategie. Podivně absurdních momentů by se i v této epizodě našla celá řada (viz i ostatní komentáře), ovšem to, že hlavní vyšetřovací metodou policejního inspektora v podání Jiřího Langmajera je to, že se v každém díle vyspí s nějakou potenciální svědkyní, už opravdu přestalo být vtipné a je to spíš jen hloupě únavné. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OBSAHUJE SPOILERY! Proč ta babka předtím tvrdila, že si přesně pamatuje, jak pozemky byly a kvůli tomu chtěla vypovídat? A jestli to přece zapomněla, proč prostě neřekla, že už neví, jak to bylo? Nikomu by neublížila, její svědectví by jenom bylo k ničemu. Proč kvůli tomu spáchala sebevraždu, nota bene když byla tak silně věřící? To nedává smysl... No, alespoň na řešení tentokrát vyšetřovatelé přišli sami a nemuseli jim v tom pomáhat postižení a manželky vrahů. Jinak obvyklá slabota, občas trapné scény ("Nemám tuberu! Nemám tuberu!") občas scény nechtěně k smíchu (podruh natáhne policajtovi za přítomnosti jiného policajta, pak po něm ještě hodí boty a oba policisté se podruha bojí). Inspektor Budík je i nadále nesympatický a neustále otrávený a Havlík i nadále souloží ve službě. Slabé 2*. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děsná pruda. Jedna hvězdička za Lucii Žáčkovou, která je skvělá vždy a všude, rozsvítila i tuhle patlaninu, zbytek obsazených: všichni do jednoho na ránu bez milosti, sympatická není jediná z postav, slovy mizerně napsaná, natočená i zahraná tragédie, vedle které by se všichni kriticky komentující Četnické humoresky, Četníky z Luhačovic i třeba Modravu mohli chytit za nos a zcela racionálně upravit svá původní hodnocení směrem nahoru, protože férovost. Do ústředních rolí se nehodí ani jeden z účinkujících, Denis Šafařík to slíznul už za naprosto debilní vánoční pohádku, je mi toho pána líto, nic mi neudělal a je z mé strany sprosté se do něj pouštět, uzavřu to tedy pouze konstatováním, že nemá štěstí na role, holá prdel Langmajerova, když lascivně klátil a ochmatával Geislerovou- nechutné celé, jindy výborný Plesl je zde unylým otrapou, Vlasáková- zbytečná postava, soukromí vyšetřovatelů je vůbec v každém detektivním počinu opruz, proto si cením Hříšných lidí, Lábuse málo, nezachránil to ani namakaný Martin Finger. V pátky sledujeme Kukačky, ano žánr diametrálně odlišný, ovšem to, co předvádí herecká sestava do jednoho posledního tam někde v rohu v Kukačkách a co se děje za dva dny ve ZVP je natolik výrazný rozdíl, že rozum couvá. Špatná režie, nesprávné vedení herců, dialogy šustí papírem, nejdou hercům z pusy. Tohle se už nezvedne. Howgh. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál mi byl díky úvodní části velmi, ale opravdu velmi nesympatický a až svým třetím dílem si u mne tu nekoukatelnost malilinko vyžehlil. Třetí střípek do mozaiky se tak dá v pohodě ohodnotit hvězdným průměrem. Tvůrci jsou však díky tomuto fenoménu trochu sami proti sobě, neboť hned na začátku odradili od sledování velkou část diváctva. Motiv dalšího trestného činu zůstává opět dosti hloupý, jednotlivé role se začínají naopak pohybovat od naprosté tragédie k alespoň nějaké líbivosti (tento vývoj ovšem zpravidla funguje skoro u každého seriálu, neboť si divák na charaktery hlavních postav prostě zvykne), překvapilo mne obsazení mladší Geislerové a Lábuse (u Geislerky kvituji, neboť se z ní tedy vyklubala pořádně sexy kóča), scéna s napadením Šafaříka ve stájích pro policii naprosto typická a to bez ohledu na historické období, k Langmajerovi, jakožto institutu "Evžen, lovec žen", se snad už nemá cenu ani vyjadřovat, no a to bude asi tak vše...tedy konec hlášení. P.S.: dám tomu ještě šanci, uvidíme. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O půl hovna lepší, než předchozí dva díly. Snaha o jakousi kriminální práci byla už znát. Ale ten případ....To je šílený. Tak blbej motiv jsem jaktěživ neviděl. Bába se sama zařízne, protože si nedokáže vzpomenout na nákres mapy pozemků, kvůli kterým má svědčit u soudu. A ještě za to vyřešení případu málem dostane Budík přes ciferník. Takže vyřešit případ sebevraždy a znemožnit tím pohřeb vážené buranky v rodinné hrobce je špatné. Ale zatajovat informace o případu a manipulovat s důkazy a ještě k tomu všemu svalovat vinnu na nevinnou je v pořádku? ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Při pohřbu výměnkářky na konci dílu je na pohřbu přítomen také syn mrtvé, který má údajně sloužit v československé armádě na Slovensku; na sobě má však maďarskou důstojnickou uniformu. (azcr)
  • Na konci, když si chce mladší dcera inspektora Budíka promluvit se svým otcem a zjistí, že je nemocný, tak řekne: „Vždyť by to mohla být španělská chřipka a ta pořád zabíjí.“ Španělská chřipka řádila v letech 1918–20, Velká Praha ale vznikla až v roce 1922. (VN85)
  • Premiéru epizody sledovalo 1,95 milionů diváků starších 15 let, což byl nejlepší výsledek toho večera i celého dne. (rublik05)

Reklama

Reklama