Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (251)

Don.Quijote 

všechny recenze uživatele

"What am I to her or she to me? Nothing. She's an ordinary roommate. I share rooms with her. Our relationship is normal, conforming. We share nothing but space." ()

Muso 

všechny recenze uživatele

Popravde mám ztohto filmu taký zvláštny pocit. Bude to asi tým skorším rokom vzniku čo spôsobilo že ma dej, efekty ani námet samotný moc neprekvapil, ale navodenie atmosféry bezvýchodiskového života tu docela funguje a aj za viaceré hlášky typu "Ďakujme, že máme zamestnanie. Pracujme tvrdo, zvyšujme produkciu."..sa oplatí tento film vidieť. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Když jsem chtěl komentovat tento Lucasův snímek, tak mě napadla spousta vět a spousta slov, ale dohromady jsem zjistil, že všechna z nich jsou velmi klišovitá prohlášení. Když jsem se na film díval, celkem silně na mě působil. Zejména jsem ocenil scény z "léčebny", kde zdí bylo světlo. Ale nyní si uvědomuji, že v něm zase nebylo nic, co by se neobjevilo už předtím. Ale i přesto si tato "další" povídka o moderní společnosti a její špatně skrývané touze podřídit svět kontrolovaným procesům, regulaci a nadvládě expertních racionalit stojí za ocenění. Na druhou stranu vzpomínka na film je možná intenzivní, ale stejně nehmotná jako vězení ve kterém žijí jeho hlavní hrdinové. ()

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Sterilita vztahů a prostředí, v zahuštěné mlze hledání vůbec něčeho, jen jakési antiutopické komíhání, s příběhem jednoduchým jaké bývají v laciných románech na jedno použití. Co filmu dodává slušnou laťku jsou zvuky a hluky, filmové efekty, hudba, v některých částech takřka divadelní scény…. především pak takřka bílé prázdno, skoro psychiatricko-léčebné, evokující bezbarvé žití plné tlumících farmak. ()

maniak.sused 

všechny recenze uživatele

S vedomím rozpočtu a doby vzniku snímky som čakal poloamatérčinu, dostalo sa mi však plnohodnotnej dystopickej depresie, vizuálne mimoriadne zaujímavej, aj keď príbehovo naozaj trošku triviálnejšej. Pri niektorých častiach záverečnej akčnej sekvencie mi rozum zastával... Napríklad nad tým, že 40 ročný film s rozpočtom pod milión dokáže poskytnúť takto natočenú autonaháňačku. Po zhliadnutí THX musím priznať svoje rozčarovanie nad tým, že taký schopný režisér zasvätil svoj život mojej najneobľúbenejšej scifi sérii.. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se kvůli George Lucas =) A byl jsem zklamán. Je to nuda a zase nuda. Podle mě hodně přeceňovaný film. Kdyby to natočil někdo neznámý, tak nemůže mít ani z poloviny takové hodnocení. Vy všichni co to vynášíte do nebes, koukli byste se na to znouvu? já ne. A dobrý film se pozná podle toho, že ho rádi uvidíte znovu, ne že vás jen nadchl a sebral pár cen=) ()

cirkulace 

všechny recenze uživatele

Tohle Sci-Fi je označované jako klasika žánru 70. let. No, pravdou je, že teď delší dobu nemusím na obrazovce vidět bílou barvu a holé hlavy. Ale to, proč je snímek uznávaná klasika, tak nějak asi chápu. Nemusí to být lasery plivající a vesmírné bomby házející film, aby to bylo sledovatelné Sci-Fi. Obzvláště ne v brzkých sedmdesátých. Film se tak líně a nepříjemně převaluje ve výpravě, zároveň se ale nedá říct, že by narace snímku vázla. Druhá polovina, kde bílou barvu alespoň z části vystřídá mírná akce (dav lidí v tunelu, honička), se mi jevila jako značně povedenější. Vše vrcholí koncem, který nutí diváka k zamyšlení o vyčlenění člověka jako jedince v rámci stejné fungující masy (kolikrát se tohle téma objeví v kinematografii a literatuře?), který překoná bariéru systému. Jako divák si, byť od Sci-Fi/Dramatu, alespoň nějakou akci zkrátka žádám (výjimkou je snad jen Kubrickova Odyssea) a té je bohužel na mě zde pramálo. Jak už je zde mnohokráte zmiňováno, nabízí se srovnání s Orwellovo 1984, jehož filmová adaptace z Británie (1984) se pro mě ve srovnání s THX jeví jako podařenější snímek, dokonce i co se týče vizuálních efektů. ()

bican1 

všechny recenze uživatele

Film o totalitní společnosti, která diktuje co máš dělat, co si máš myslet a s kým bydlet. Všichni mají stejné oblečení a stejný účes. Máš problémy? Jdi se pomodlit k automatu nebo si vem drogy. To funguje do chvíle kdy dva spolubydlící k sobě začnou projevovat zakázané city. Jelikož velký bratr vidí všechno tak musí následovat trest a jeden ze zamilované dvojice musí být zničen. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Som nesmierne rád, že George Lucas svoj pohľad na sci-fi žáner po tomto snímku zmenil natoľko, že svet uzreli Hviezdne vojny, pretože akékoľvek pokračovanie THX by bola katastrofa. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Asi jsem přílišný staromilec a zpátečník, ale sci-fi není žánr úplně pro mě, tento snímek určitě ne. Vizuálně je to vynikající, docela se nedá věřit tomu z jakého roku film pochází, srovnejte s tím co se tehdy točilo u nás...! Ale to je tak všechno co na THX 1138 můžu vychválit, bylo strašně těžké to dokoukat, i když i to mohl být záměr, v takovém prostředí by se těžko a hrozně pomalu žilo... ()

llollita 

všechny recenze uživatele

Je to důkaz. Důkaz o masokombinátu Hollywoodu, důkaz o eskymu popkornového magnáta, důkaz zdroje inspirace bratrů Wachovských... Dá se to nazvat ještě mnoha vzletnými hesly. Lucasův odlidštěný svět technické budoucnosti ale žádné vysvětlivky nepotřebuje. Nesnaží se šokovat, vždyť námět tohohle jednoduchého příběhu je starý jak lidstvo samo a byl zpracován snad nespočetkrát. Nesnaží se za každou cenu být efektní. Snaží se možná trochu poučovat, ale ani to mu nevyčítám. Jen nevím, proč si Lucas ještě po letech potřeboval něco dokazovat a už tak skvělé komplexní dílo ještě předělávat a nahrazovat dokonalé optické efekty nedokonalýma digitálníma opičkama Industrial Light and Magic. ()

jiziczek 

všechny recenze uživatele

Neustále se opakující věty, obrazy a zvuky. Nádherná práce z kulisami a barvami (černá x bílá). Typický George Lucas. Prostě psycho. ()

onde 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu neskutečné dílo, které prědběhlo nejméně desítku let. Docela jsem nepochopil, jak se Lucasovi podařilo vytvořit tak silný, vizuálně jedinečný film. K tomu ještě solidní zápletka a kvalitní herecké výkony. Takže tohle všechno dohromady dává jeden s nejpůsobivějších zážitků... ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Film svým způsobem připomíná tomán Waltera Tevise: Zpěv drozda o degenerující společnosti, ve které každý jedinec má vytyčený určený věk, kdy má umřít. Je to stejná generace utopických filmů příběhů odehrávající se v uzavřené společnosti lidí, která stejně jako socialismus neumožňovala lidem dostat se za hranice vlasti - vězení nebo jak bychom to mohli nazvat? ()

Damnsinead 

všechny recenze uživatele

Depresivní film, ale jen po vizuální stránce. Žádná technika, ani sci-fi hračky, jenom velké bílé nic. Jenže zbytek není žádná sláva. Dialogy jsou plné technoblábolů, i když právě tady jich ani nebylo zapotřebí. Dějová linka je největší zklamání - slabý čajíček, žádné napětí. Buď jsem se nudila, anebo mě iritoval SEN - jedna z nejotravnějších filmových postav, jaké jsem kdy viděla. A nakonec otevřený závěr. V případě THX to nebyla zrovna nejšťastnější volba. ()

gael83 

všechny recenze uživatele

Velmi depresivní pohled na nepříliš vzdálenou budoucnost, kdy všichni pracují pro jednu globální korporaci, ovlivnění každodenním podáváním sedativ a omezováním pohybu. Lucas dobře věděl, že tato realita je velmi reálná, ať už díky globální ekonomice či proklamovanému americkému životnímu stylu konzumu. Velmi intenzivní ať už pocitově či intelektuálně, rozhodně funguje i po letech, bohužel. ()

Reklama

Reklama