Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 689)

voltamper 

všechny recenze uživatele

12 Angry Men je zásluhou skvelého scenára a ešte lepších hercov nádhernou výmenou názorov dvanástich úplne odlišných ľudí z odlišných prostredí. Dominujú inteligenté dialógy na rôznych stupňoch vyhrotenosti, nevynímajúc priateľský rozhovor, ani rozzúrené jednanie v amoku. Zároveň je ukážkou vodcovských, vyjednávacích a presvedčovacích schopností postavy zahranej Henrym Fondom. Najprv je sám proti ostatným jedenástim, potom sú dvaja proti desiatim...až majú napokon všetci dvanásti zhodný názor na vedikt, ktorý má rozhodnúť o vine, alebo nevine chlapca obvineného z vraždy. Film je dokonca súčasťou manažérskeho tréningu Leadership And Negotiation Skills na Harvard University v USA. Na každé ďalšie zhliadnutie sa odkryje nová, hlbšia psychológia skrytá v každom riadku scenára. Skvelý zážitok od prvej sekundy po poslednú. Kto to ešte nevidel, rýchlo do toho. ()

P_Soar 

všechny recenze uživatele

Není lehké okomentovat tak mnohovrstevnatý film. Když jsem ho viděl poprvé jako malý kluk, oslovil mě myslím hlavně tou zdaleka nikoli samozřejmou odvahou říci "ne" proti všem, je-li to potřeba. Ačkoli jsem si napodruhé více všímal i zbývajících porotců a nacházel pro ně přece jen více pochopení a sympatií, nepřestával jsem fandit intelektu (Davisovi) v jeho souboji s ignorancí a hloupostí. To, jak postupně překonává čím dál iracionálnější, a tím i zatvrzelejší, odpor jednotlivých porotců, dodává celému filmu ohromné grády. Neotřesitelně v mé desítce. ()

TomAbrt 

všechny recenze uživatele

Byl právě ten nejvyšší čas doplnit si další základy filmové klasiky. Naprosto nadčasový film, který od své premiery nezestárnul ani o minutu. Herecké výkony jsou brilantní. Nemám k filmu co říci, tento film se musí vidět. ()

TopsyKretts 

všechny recenze uživatele

Film, který se téměř celý odehrává v jedné místnosti, ve které je zavřeno dvanáct porotců, kteří mají v rukou jeden mladý lidský život. 96 minut strhující podívané, na jejímž konci porota jednomyslně rozhodne o tom, jak bude s mladým životem naloženo. ()

dienle 

všechny recenze uživatele

Perfektní a přitom tak jednoduché! Jak lze na základě dobrých argumentů vytvořit v hlavách 11-ti mužů "důvodnou pochybnost"? Učme se od pana Davise. A jak lze na dvanácti precizních hereckých výkonech, geniálním scénáři a dobrém nápadu postavit tak skvěle fungující film? Učme se od pana Lumeta... 100% ()

atrofonic 

všechny recenze uživatele

výborný film, aj napriek tomu, že vznikol pred viac ako polstoročím zaujme aj dnes...pri hodnotení som sa rozhodoval medzi 4* a 5*..u mňa je to niekde medzi...vrelo doporučujem ()

GiorgioB. 

všechny recenze uživatele

Žádné 3D, žádné speciální efekty, dokonce žádná barva, kromě odstínů šedi, navíc snímek starý pětatpadesát let. Bál jsem se nudy. Jenomže když je všechno ostatní vynikající, od scénáře přes herce a kameru až po režii, ukáže se, v čem tkví pravá síla filmové tvorby, a vznikne film, na který se nezapomíná. Já jsem si navíc při jeho sledování uvědomil, že asi bývaly doby, kdy ke vzdělání slušného člověka patřilo i povědomí o základech rétoriky a pravidlech debaty. Nebo aspoň herci to tenkrát ještě uměli:-) ()

Jeffo8 

všechny recenze uživatele

Jedenáct mužů kromě jednoho si je jista vinou mladého chlapce, bezmála 90 minut přesvědčování a faktů onoho muže všechny obrátí na (zřejmě) správnou stranu a chlapec je nevinen. Žasnul jsem jak někdo tak hloupý jako bezmála třetina mužů sedící v porotě, může být vybrána, aby rozhodovala o životech dalších lidí. Skvělý film. 90% ()

A.ZziK 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měl problém se staršími filmy, nedokázal jsem přistoupit na stáří a jiná měřítka, ve kterých filmy vznikaly a k čemu se vztahovaly. Tímto dílem se ale můj vztah mění, jedná se o naprosto geniální podívanou, skvělou sondu do povah lidí a ukázka toho že i s minimem prvků a pouze za použití slova se da udělat vynikající nadčasové divadlo. Jistě jsou tam jisté mouchy, ty ale šmahem hážu za sebe. Bavil jsem se výborně. ()

Yelush 

všechny recenze uživatele

V prvom rade chcem povedať, že hodnotiť tak slávny film z roku 1957, ktorý som videl vlastne po 55 rokoch od jeho vzniku je naozaj zvláštny pocit a ani neviem ako k tomuto filmu vlastne pristupovať. Ale poďme pekne poporiadku. Začiatok trošku rozpačitý, ale v momente keď sa začne prejednávať samotný prípad, hneď som bol "in", film ma rýchlo pohltil a prestal som vnímať rok jeho vzniku. Čo sa mi páčilo asi najviac bolo minimum strihu a výborná kamera s dlhými scénami. Tento spôsob nakrúcania kladie väčšie nároky na herecké výkony, ale tu sa niet čoho obávať, pretože herci hrajú svoje charaktery presvedčivo a film tak získal na reálnosti a dôverihodnosti. Hutná atmosféra a pekne vyskladané dialógy medzi úplne rozličnými "osobnosťami" boli naozaj vynikajúce a stali sa tak ďalším pilierom kvality tohoto snímku. Na samotný scenár som si dával zvlášť pozor a musím uznať, že som tam nenašiel žiadne medzery a nelogickosti, proste všetko bolo vymakané a premyslené do poslednej repliky. Bohužiaľ som zohnal iba dabovanú verziu nie originál, ale film bol tak dobrý, že som to po pár minútach aj prestal vnímať. Samotnú prítomnosť Voskovca už beriem ako bonus a tak s ohľadom na rok vzniku sa to ani inak hodnotiť nedá... ()

pleonasmus 

všechny recenze uživatele

Excelentní analýza nesmyslnosti porotního systému soudnictví, která vydá za všechny odborné debaty na straně jedné, dechberoucí studie lidských charakterů a jejich projevů ve vypjatých situacích na straně druhé. Spolu s výtečnou formální stránkou lze hovořit o klenotu světové kinematografie. ()

Bof 

všechny recenze uživatele

Není třeba nic vytknout - famózní scenář, velmi plynulý děj bez hluchých míst a 12 bezvadných herců v čele s velikánem Henrym Fondou. ()

Kulikulo 

všechny recenze uživatele

Perfektný scenár, stále gradujúci a odhaľujúci viac ako sa môže na prvý pohľad zdať... a ako môže neistota jedného človeka vyvolať v druhých pochybnosti vedúce cez argumenty k zmene názoru, o súdnom prípade ktorý sa im na prvý pohľad zdal tak očividný. Veľmi zaujímavé je sledovať bohaté dialógy, postupne odhaľujúce charaktery každej jedne postavy, každá je niečím odlišná, so svojimi bežnými problémami a to prispieva k objektívnejšiemu poukazovaní na spoločnosť ako takú. Ľudia majú predsudky, vďaka tým sú schopní niekoho zatratiť aj keď sa jedná o život druhého človeka bez toho aby nad tým čo len trochu vac premýšľali. Silná výpovedná hodnota filmu aj vďaka vierohodným hereckým výkonom. ()

lapaix 

všechny recenze uživatele

I po 55 letech (!) špička ze soudního prostředí. Kdo by řekl, že film, který se odehrává v jedné místnosti a jde v něm pouze o slova, mě tak dostane a ani na okamžik mi nedovolí se nudit? Nezapomenutelné herecké výkony (potěší účast Jiřího Voskovce) a strhující scénář. Nezbývá nic, než zatleskat. ()

Brooks_xx 

všechny recenze uživatele

Je černobílý film opravdu jen z černé a bílé barvy, nebo je to soubor mnoha odstínů šedé? Odpovězte si na tuto otázku a máte odpověď pro otázku kde se bere síla tohoto paralyzujícího snímku. Jsou všechny věci takové jak jsou nám vyloženy? A když je tak přijmeme, najdeme skutečnou pravdu? Dokážeme dělat závěry, které nejsou ovlivněny osobním vztahem k věci? Dokážeme bez mrknutí oka odsoudit člověka na smrt? A když ano, stihneme ten baseballový zápas? ()

TeeToTaller 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po zhlédnutí jen velmi těžko nacházím ta správná slova. Pro začátek musím říct, že úplně nevyhledávám staré filmy a už vůbec ne černobílé. Díky tomu jsem třeba neviděl Pyšnou přinceznu - mám k tomu určitý odpor... U žádného seriózního filmu jsem tolikrát užasle nevzdechl a nekroutil hlavou. To totiž vždy když se "nonguilťákům" podaří zpochybnit další důkazy a argumenty a nebo nachytají oponenty ve chvíli, kdy si protiřečí. Při tom všem mi navíc připadalo, jako bych na nové detaily přicházel já sám. To považuju za největší umění a domnívám se, že asi takhle by to mělo vypadat :) ()

NellieLovett 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář, skvělé výkony herců, mě v křesle celých 90minut drželo s napětím, zda nakonec porotce číslo 8, přesvědčí většinu o tom, že by se měli nad svým rozsudkem poslat možného neviného na smrt, zamyslet a svůj postoj přehodnotit. ()

petrasninja 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem počítal s tím, že to bude dobrý film. Ale že bude až takhle dobrý a že těch necelých sto minut uteče jako voda, to bych opravdu neřekl. ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama