Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

Jansen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvostná předehra k seriálu, který změnil dějiny televize. Zcela vážné až mystické okamžiky, střídají odlehčené scény, u kterých nevíme jestli jsou vůbec myšlené vážně nebo si z nás tvůrci jenom střílí. Vítejte v Twin Peaks, washingtonském městečku uprostřed hor se svými pár obyvateli. Agent Dale Cooper přijíždí vyšetřovat brutální vraždu místní vysokoškolačky a hvězdy Laury Palmerové a nebude to vůbec jednoduchý případ. Městečko je plné podivínů a rozhodně není tak nevinné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Charaktery herců snad ani nemohly být lépe rozmístěny. Jsou to totiž především herecké výkony a tísnivá atmosféra, příznačná pro filmy Davida Lynche, co z Twin Peaks dělá neobyčejný zážitek. Usmívající se Kyle MacLachlan je přímo neodolatelný a jako zvláštní agent FBI Dale Cooper vám ještě dlouho zůstane v paměti. ()

klima777 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem tento seriál viděla poprvé, zcela mě uchvátila neuchopitelná směsice tajemna, děsu a groteskna. Navíc, když několik měsíců (týden co týden) takřka dýcháte s Cooperem a pak jste konfrontováni s velmi brutálním závěrem, máte pocit, že se jedná o naprosto převratnou záležitost. A pravděpodobně tomu tak vskutku je, třeba jen proto, jak rychle se některé Lynchovy fígle staly součástí mainstreamové televizní produkce. Dnes si spíše vychutnávám škodolibý Davidův humor. Ale je fakt, že i v současnosti sleduji téměř všechny díly... A ne a ne se od obrazovky zvednout. Takže kouzlo nevyprchalo... Nicméně osobně dávám přednost dlouhometrážním filmům Davida Lynche. Edit: S jistou potěchou a zalíbením sleduji seriály Fringe, Dexter a True Blood. Dala jsem jim tři hvězdičky. Ovšem vím jistě, že za dalších dvacet let mě tyto karamelky s jasně vyznačenou dobou trvanlivosti příliš bavit nebudou... Twin Peaks ano. Zřejmě vždycky. Tudíž zvyšuji hodnocení na 4* (a platí to i pro "pilota"). ()

Reklama

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak až po dlouhé době jsem se dostal k tomuto seriálu a k tomuto pilotnímu dílu. Doslova pro mě překvapení, že se nese v duchu série Temný případ a rozehrává tak temnou krimi kolem zmizelých a znásilněných dívek. Pilot se nedá hodnotit jako film a většinu času se divák seznamuje s obyvatelstvem městečka a průběžně se zaplétají další a další osoby. Myslím si, že je velká šance se vyhnout předvidatelnosti a naopak čekám Lynchovy zvraty s nějakým podtextem. Trošku mě některé devadesátkové rozhovory vytáčejí, včetně hudby, nepočítáme-li hlavní tísnivou zvukovou stopu. Pokud na tento rozjez navážou ostatní díly, dokážu pochopit, proč je tento seriál považován za kultovní......8/10 ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně výborné započetí velmi známého amerického seriálu od oblíbeného režiséra Davida Lynche, jenž dokáže omotat hlavu neskutečným klubkem záhad, a proto jsem zvědavá, jak jeho klasická nadlidská filmová mentalita dokáže zpracovat námět do tolika dílů, aby do sebe vše zapadalo jako puzzle. Velkým bonusem je zde výběr originální hlavní postavy agenta Dalea Coopera, který příběh společně s některými soundtracky náramně odlehčuje. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cosi je shnilého v městečku Twin Peaks.... Pilotní díl slibuje velké věci - dobře zahrané a podivně se chovající postavy (detektiv Cooper v podání Kyla MacLachlana se slabostí pro Douglaské jedle a plněné koblihy má ohromný potenciál) anebo napínavý děj a pěknou porci Badalamentiho hudby. Něco mi říká, že tenhle seriál bude pořádné maso, ačkoli co jiného taky čekat od Davida Lynche? Těším se, těším. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (7)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama