Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek fenoménu, po kterém už seriály nikdy nebyly stejné. Nebýt příjezdu agenta Coopera a divácké horečky, která mu následovala, nejspíš by se o pár let později nebylo možné vydat pátrat do lesů v Aktech X nebo si ještě o další dekádu poté užívat záhady zlatých hus jménem Ztraceni a Zoufalé manželky. Samotný začátek veškerých mysteriózních eskapád začíná nalezenou mrtvolou a začíná sympaticky skromně. Napnutě čekám na každou stopu a byť vím, že se rozřešení nedočkám, koukám na každého z přítomných jako na potenciálního vraha, ať už mi je zrovna sympatický nebo ne. Detektivkám se přibližuji jen když mají v sobě odlesk dalšího žánru a tady jich je naštěstí hned několik. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Nakonec se mi tenhle pilot libil vic nez cely serial. V nem me totiz zaujala hlavne prvni polovina, kde bozsky Cooper resi vrazdu Laury, seznamuje se s mesteckem a jeho uchylnymi lidmi... A kdyz pak v serialu nastoupi ta "druha rovina", jako divak jsem se uz zacala lehounce nudit. Proto tleskam za tenhle pilotni dil, ktery perfektne vystihl to, co se mi libilo. Hororova tematika smichana s absurdnim humorem, Cooper, Cooper, Cooper...a velice sikovne seznameni s vedlejsimi postavami. Nezapomente ale, ze sovy........nejsou tim, cim se zdaji byt!!! :) ()

Reklama

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

15 let jsem to odkladal a odolaval jsem, az me treti serie donutila plne se do Twin Peaks ponorit. Uz po prvnim dile musim konstatovat, ze to bude stat za to: pripad zamotanejsi nez Gordicky uzel, absurdni scenky zdanlive nesouvisejici s dejem a i slusna davka tajemna. Pilot naplnil presne me slusne vysoke ocekavani. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejkultovnějších seriálů všech dob odstartoval jako normální vyšetřování vraždy středoškolačky Laury Palmerové (plus zbití a znásilnění jedné další) bez jakýchkoliv psychotropních podivností - i když třeba vodítko "odraz motocyklu v detailu oka" (videokamery na CRT televizi!!!) mi vždycky přišlo více než přitažené za vlasy. :-) Ve 24hodinovém okně krátce představil množství postav (většinu se zatím nejasným účelem) a jejich propletené vztahy. Jedinečnou atmosféru obstarala dnes již klasická Badalamentiho hudba, cíleně hodně pomalé tempo mě však po 60 minutách regulérně uspávalo, což snad u standardně dlouhých epizod hrozit nebude. 7/10 ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potřetí během tří let se vrhám do tajuplného Městečka Twin Peaks, se snahou odhalit co nejvíce jeho záhad. První díl je ztělesněním skoro všeho, co Twin Peaks představuje. Hned úvodní scéna vám ukáže, že tady nejste v klasické TV produkci, že tady jde o něco víc. Badalamentiho hudba famózně graduje u scény s odhalením oběti, a práce s kamerou a uchopením celé scény u dialogu mezi Trumanem a Palmerem je psychologicky skoro až hororová. Když pak na scénu nastoupí opravdu zvláštní agent Cooper, spolu s ním přichází takové ztělesnění agenta, kterého by chtěl potkat každý divák, laskavý, dobrosrdečný, empatický... První díl je sám o sobě jedním z klenotů, a rozehrává příběh, který nenechá vydechnout. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (7)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama