Reklama

Reklama

Švejk v civilu

  • Rakousko Schwejk in Zivil (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Švejk žije se svými psy v sousedství švadlenky Aničky a společně s pohodným Pižlou a funebrákem Žížalou hodlá se psy obchodovat. Baron Camra daruje prostopášné Lo foxteriéra Hera a auto s řidičem Pavlem. Pižla se Žížalou foxteriéra ukradnou a Camrovi zůstane jen Švejkova navštívenka. Lo se proto s Camrou pohádá a společně s Pavlem odejde ke Švejkovi získat psa zpět. Přitom se marně pokouší Pavla svést. Camra se domnívá, že Pavel je milencem Lo, a sdělí to Aničce, která má Pavla ráda. Rozzlobená Anička chtěla s Pavlem odjet do Karlových Varů, ale Camra využije jejího hněvu a pozve ji na výlet sám. Mezitím foxteriér Hero utekl zpět ke Švejkovi. V hotelu v Karlových Varech se Anička vydává za Camrovu ženu, ale myslí stále na Pavla. Camra si při hře v kasinu udobří rozmarnou Lo. Přichází Švejk s Herem a vsadí do hry psí známku. Camra vše prohraje a Lo se chystá k odjezdu. Švejk vyhraje na psí známku vysokou výhru, Pavel se udobří s Aničkou a společně odjíždějí z hotelu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Webb 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nezaujalo ale hlavně by mě zajímalo, jestli je tento snímek absolutně bez zvuku a hudby, nebo jsem já viděl nějakou špatnou verzi. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když se v roce 1926 na filmovém plátně poprvé objevila kulatá tvář dobrého vojáka Švejka, nikdo netušil, že si tato svérázná figurka vyžádá volná pokračování. V následujím období vznikly tři další filmy, které však měly s původním Haškovým románem pramálo společného. Ani jeden z tvůrců nezapíral čistě komerční zájem. Poněkud netradiční stanovisko zaujal i lyrik stříbrného plátna Gustav Machatý, který zatím pouze snil o svých budoucích projektech. Snad pro větší atraktivitu a případný zahraniční import byl film vyroben v rakouské koprodukci. Karel Noll se v roli Švejka už plně vyčerpal a nabízí jen rutinní variaci téhož, ostatním spoluhráčům naopak schází výraznější zaujetí pro hru. Pro Machatého tento film neznamenal víc, než vyplnění volného času v době příprav na budoucí průlomové dílo domácí němé kinematografie, na Erotikon. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Priemerný pokus o veselohru v americkom štýle, kde je jasné vidieť, že naše vtedajšie ( a duplom aj dnešné ) umelecké ručičky na to nemali. A ďalšia bieda, že Švejk je tu len akási vedľajšia postava a do deja sa zapája len sporadicky. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

S klasickým Švejkem nemá film nic společného, leda tak postavu Švejka a herce, který ho hraje. Gustav se nechal volně inspirovat Haškovými romány o vojákovi Švejkovi, film je ale spíše romantické melodrama s trochu nelogickými akcemi hrdinů. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že Švejk je zde jen tak do počtu. Machatý si jej vypůjčil jenom proto, aby ukázal občas nějaké to holé dívčí lýtko, smyslný pohled či siluetu ženského těla za průsvitným paraváne. Stejně tak si mohl vypůjčit, jakoukoli jinou literární postavu.... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Upřímně, nevím jestli se chci ještě někdy podívat na náš nějaký němý film. Toto není možné, taková amatérská blbost. Nejsem znalcen celkové němé tvorby ve světě-možná je to tím, že jsem viděl opravdové skvosty, tak mě toto dílo pana Machatého se tak nelíbilo. Ale opravdu se jedná o škvár, bez jakýkoliv kvalit a odpad nedám jen z lítosti. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Gustav Machatý ve svém pozdějším filmu Načeradec král kibiců dokázal, že komedie umí. A jinak by tomu nebylo ani u Švejka v civilu, nebýt naprosto zbytečné, až otravné postavy právě Švejka. Netuším, proč si zrovna tohoto "vojáka" vybral do svého filmu, k jeho stylu rozhodně nesedí a dle toho to také dopadlo. Švejk, či celé scény s ním působí, jako by byly do hlavního dění násilím přidány, pouze ruší jinak vcelku zajímavý příběh. V tom se sice nedočkáme žádných výrazných hereckých výkonů, ale několika dobrých komediálních momentů jistě ano. Navíc vztahové dění je dobře propletené, i když má samozřejmě očekávaný závěr. Další co na první pohled zaujme je již zde se projevující Machatého talent na kvalitní záběry kamery, či nasvícení scén. Samozřejmě stínohra, ale i spousta dalších zajímavých povětšinou detailů, či záběrů, věnujícím se kráse ženského těla... jak jinak u Gustava Machatého. 55% ()

ipapuchalk 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jsem ovlivněn doprovodnou hudební složkou (Lesní zvěř a Horňácká muzika Petra Míčky - LFŠ 2001) a bez ní by byl výsledný dojem mnohem horší. Určitě jeden ze slabších Machatého filmů. ()

Camac 

všechny recenze uživatele

Dneska už to moc k podívání není, a je úplně jedno, jestli k tomu hraje nějaká hudba. Zajímavé pouze jako historická kuriozita, která vznikla ještě před Ladovými ilustracemi a výběr hlavního představitele patrně ovlivnil pozdější Švejkova zpodobnění. ()

rainman93 

všechny recenze uživatele

Mám rád Machatého a mám rád Švejka, bohužel kombinace, těchto dvou oblíbených postav ještě nezajistila kvalitní snímek. Co oceňuji: 1) vcelku propracovaná a propletená zápletka, jež sice dává pozornému diváku možnost předvídat děj, ale zároveň vždy si najde místo pro nějaký ten situační humor 2) že se film netočí jen okolo Švejka 3) romantický konec. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Němý Švejk nebyl nic pro mne. I když pan Noll na to obličej má, nenadchnul mne. Navíc byl zde jako podružná postava, větší důraz byl kladen na love story řidiče a Ančí. Ani jednou jsem se nezasmál, a dost jsme se nudil. Takže je mi líto, ale tohle u mne neuspělo. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Nebylo to rozhodně špatné pokud člověk přijme fakt, že Švejk je ve filmu pouze jednou z mnoha postav a nejedná se o jeden příběh, ale spíše slepenec humorných scének. Proto z filmu mnohem lépe vychází např. postavy jako Anička a její šofér nebo profesionální milenka Lo a její ponižovaný baron. ()

Reklama

Reklama