Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Titul Road to Perdition lze chápat ve dvou významech. Perdition je jméno města, do kterého jede Michael Sullivan (Tom Hanks) se svým synem Michaelem Sullivanem jr. (Tyler Hoechlin). Perdition - zatracení - je také eufemismus pro peklo. A Sullivan senior poznává, že si zvolil životní cestu vedoucí do pekel. Modlí se, aby svého syna od takové cesty uchránil. Je rok 1931, doba velké hospodářské krize. Michael Sullivan, nájemní vrah, pracuje pro irský gang. Do jeho života vstoupí pan John Rooney (Paul Newman). Zachrání mu život dřív, než si Michael Sullivan vůbec uvědomí, že o krk jde. Pan Rooney je pro Sullivana seniora vzorem. Totéž k svému otci cítí Sullivan junior. Annie Sullivanová (Jennifer Jason Leigh) svého muže velmi miluje. Neptá se ho na jeho práci. Má se dobře a je za to vděčná, ale často má strach. Bojí se o děti. Avšak práce zasáhne do života Sullivanovy rodiny. Umírá manželka Annie a jejich starší syn. Michael Sullivan se s druhým synem vydává na cestu odplaty a vyrovnání. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (864)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle úspěšné komiksové série Maxe Allana Collinse. Sam Mendes svou Americkou krásou nabudil u kritiky i fanoušků taková očekávání, že by je nedokázal uspokojit, ať by se snažil sebevíc. Z mého pohledu a po střízlivém uvážení dávám přednost Cestě do zatracení. Jasně, z hlediska výběru látky to byla zjevná sázka na jistotu, ale u Americké krásy ten kalkul byl taky, byť rafinovanější. Mendesova gangsterka je po všech stránkách kompaktní snímek s perfektní kamerou, silným příběhem a charismatickými postavami. Srovnám - li Cestu do zatracení s tím, co jsem zhlédl v posledním roce, nezbývá mi než hodnocení zvýšit na pět hvězdiček. Celkový dojem 90 %. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes neměl vůbec lehkou úlohu po Americké kráse, ale musím uznat že se s úkolem popasoval přímo skvěle. Herecké obsazení vynikající a ústřední trio je jasnou trefou do černého. Newmanovo: "This is the life we chose,the life we lead and there is only one guarantee...none of us will see heaven" tesat prosím do kamene. 80% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je to kvalitně natočený, slušně zahraný, dokonce i ten Tom Hanks v roli nájemnýho vraha nepůsobil až tak divně, jak jsem čekal. Jinak příběh o pomstě sice nepřináší nic novýho po Sluncem, ale celkem se na to dalo koukat. Zároveň to je ale takový nemastný, neslaný, atmosféra taky žádná sláva a hlavně jsem teda nečekal, že film, kde je to samej mafián, gangster a nájemnej vrah, se bude celou dobu motat kolem vztahu fotra se synem. A samozřejmě nemůže chybět hollywůdskej dojemnej konec. Celkově průměr. Vyzdvihnul bych akorát Newmana a Lawa. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, kterého bych si možná ani nevšiml nebýt mé mamky, velké fanynky Paula Newmana. Herecké obsazení je vstutku výborné, Tom Hanks si poradil s rolí zabijáka ohromně a i jako otec nebyl vůbec špatný, spíš naopak. Potom skvělý Jude Law, který si střihl chladného a střihlého vrahouna, Daniel Craig jako rozmazlený a zlý hejsek velkého mafiána a v neposlední řadě samozřejmě Paul Newman, kterému role "ctihodného" kmotra dokonale sedla. Dále se film může pyšnit velmi přesnou Mendesovou režií, poutavým příběhem, kterému nechybělo napětí, pak kamerou (nejvíc se mi líbily scény v dešti) a krásnou hudbou, která už po pár prvních tónech prozradí svého tvůrce Thomase Newmana. Výborná gansterka, které po třetím zhlédnutí zvyšuju hodnocení ze 4* na plný počet, to zakončení mi už nepřišlo tak špatné. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Gangsterka? K čertu ani studie vztahu otce a syna to není. Nemít tak skvělý obsazení, ani pes by po tom neštěkl. Je to příliš nudný, plný vaty a bez něčeho, co by člověka opravdu připoutalo k příběhu. Zápletka je příliš neuvěřitelná, hloupá, trapná a možná i trochu směšná. Atmosféru doby zachytili jenom pomocí kostýmů a dekorací, ale žádná postava tu neměla ten šmak starýho, prohibičního. Možná je to tím, že je to vlastně strašlivě povrchní. Celou dobu jsem to srovnával s hrou Mafia, která tu atmosféru má od prvních okamžiků. Navíc se tu objevuje jistý nešvar, a sice předvídatelnost děje (už při slovech: "Nebylo nám dopřáno mít vlastní děti," mi bylo jasný, jak to skončí). Konec už je jen posledním hřebíčkem do rakve. Předvídatelný je slabý slovo. Připadal jsem si, jako kdybych v křišťálové kouli viděl, co se bude dít. A okamžik, kdy zastřelí Newmana je doslova zářnej příklad hlouposti. Kulometem na padesát metrů rozstřílí šest chlapíků kolem něj a Newman nemá ani škrábnutí. Navíc absence zvuku při té scéně, dodávající filmu "poetičnost" ztracené šance na dobrý snímek mě opravdu dostala. Je smutný, že každý tu píše, jak se zklamal, ale dá s ostatním stádem čtyři hvězdy. To není můj případ. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (25)

  • Proslov Johna Rooneyho (Paul Newman) ve sklepě kostela: „This is the life we chose, the life we lead. And there is only one guarantee: none of us will see heaven!" ocitovala kanadská deathmetalová kapela Kataklysm jako intro k písni "The Ambassador of Pain" na desce Serenity in Fire z roku 2004. (J.e.r.e.c)
  • Postava Franka Nittiho byla vášnivým kuřákem, jeho přestavitel Stanley Tucci proto musel vykouřit 80 cigaret denně. (toy79)

Související novinky

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

10.07.2011

V rozsáhlém interview pro magazín Esquire Daniel Craig tvrdí, že thriller The Girl with the Dragon Tatoo (u nás film půjde pod stejným názvem jako předloha a švédská adaptace, tedy Muži, kteří… (více)

Komiksová kázeň Sama Mendese

Komiksová kázeň Sama Mendese

31.10.2008

Tak z tohohle se vyvine buď stoprocentní kachna, anebo jedna z nejzajímavějších komiksových adaptací vůbec. Studio Columbia Pictures totiž koupilo práva na drsného Preachera a momentálně prý ukecává… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Reklama

Reklama