Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem... Filmová adaptace povídkové knihy Bohumila Hrabala Slavnosti sněženek byla natočena v roce 1983. Jednotlivé povídky jsou vlastně portrétními miniaturami sousedů, s nimiž Bohumil Hrabal žil uprostřed ojedinělé chatové oblasti v Kersku nedaleko Prahy. Většina těchto literárních postav má svůj reálný a živý předobraz. S neopakovatelným vypravěčským stylem spisovatele a skvělou profesionální technikou režiséra se před očima diváků rozvíjí nostalgická, ale především hluboce lidská freska žánrových příběhů lidí a lidiček žijících v Polabí. Znovu tak ožívají pan Franc, Leli, rodina hostinského z Hájenky a nezapomenutelný příběh sporu dvou mysliveckých jednot nad zastřeleným kancem. Ve filmu se snoubí poetično s realistickým popisem, stylizovaná nadsázka s humornou drobnokresbou, události veselé s událostmi smutnými. Za zmínku stojí, že vedle známých herců – Rudolfa Hrušínského, Jaromíra Hanzlíka, Josefa Somra, Petra Čepka a Jiřího Schmitzera, se tu v epizodních rolích objevují kromě autora samotného i dva významní čeští režiséři: Jiří Krejčík jako věčně hladový pan Karel a František Vláčil v roli starého myslivce. (Česká televize)

(více)

Recenze (703)

nithiel 

všechny recenze uživatele

Myslím, že právě Slavnosti sněženek dokázali nejdokonaleji ze všech Menzelových adaptací zachytit hrabalovu poetiku spočívající v nepořádku, nespisovnosi a malichernostech. Výborní Hrušínský a Hanzlík, ten se ve své pábitelské roli vyloženě vyžívá. Jak by tady bylo krásně... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná poezie, básnická oáza relativního klidu, ve kterém na povrch vystupují rivalské spory vesnického charakteru. Užívání života plnými doušky, svéráz a pohoda, prostá krása života. Franc (skvělý Rudolf Hrušínský), který má doma peklo díky manželce (dobrá Blažena Holišová) a dceři (Blanka Lormanová), semetrikám těžkého kalibru. A tak pravidelně utíká, aby život hltal plnými doušky. Prostý Leli (skvělý Jaromír Hanzlík), žijící ve skladišti výrobků vadných, ale neuvěřitelně levných, dobrák, který i v nadávkách své družky (Johanna Tesařová) vidí dobro. Svědomitý policista Vyhnálek (Josef Somr), rivalští vůdcové mysliveckých spolků ze sousedních vesnic Jelínek (Miloslav Štibich) a řezník (Petr Čepek) se svým nohsledem (Evžen Jegorov). Samotářský Liman (Bořík Procházka), se svým pokaděným volvem, kterým vozil kozy na pastvu. Hostinský (Jiří Schmitzer) škorpící se se svou ženou (Marie Spurná), nenajedený mistr uzenář Karel (režisér Karel Krejčík), rozklepaný starý myslivec (režisér František Vláčil), urážlivý akademický malíř Junek (Ferdinand Havlík) a laskavá paní učitelka (Libuše Šafránková). Půvabné, vtipné pohlazení. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Není větší radosti, než si napsat scénář k filmu, který je adaptací knihy daného člověka. To pak totiž ví, že se to neposere nějakými dalšími vlivy. A podle toho to taky dopadlo. Slavnosti sněženek jsou parádní šaškárnou z našeho venkova, kde se vesnice mezi sebou mlátí, protože se nedohodnou, jestli bude prase se zelím, nebo na šípkový. A k tomu je nablito v álejích. 100% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nevím, možná že jsem totálně mimo mísu, ale tenhle Hrabalovský film mě nějak nepřesvědčil. Pár místo bylo vtipných nebo zajímavých, ale to je z mého pohledu všechno. Asi nedokážu Hrabala plně docenit. Celou dobu jsem čekal, co se stane a přišlo, že až na závěr, se nestalo skoro nic. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Pan Hanzlík je ve Slavnostech a Postřižinách prostě neskutečný. Moje dvě nejoblíbenější postavy v českém filmu :o) Zbytek osazenstva se však nenechává zahanbit. Pan Hrušinský je skvělý jako vždy.... prostě galapředstavení pana Menzela. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je dostatek vtipnych situaci, ktere asi nikdy neomrzi. Na poeticnost Menzela jsem si davno zvykl a mam ji rad. Abych dal plne hodnoceni, musel by mit film vetsi soudruznost a lepsi scenar ( timto se omlouvam, Bohumile Hrabale! ). ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný film s dokonalým Rudolfem Hrušínským. Ovšem Jiří Krejčík, coby nenažraný uditel je sám k sežrání. Já vás varoval, já vám říkal, že všechno sežeru. Obdivuji Jiřího Menzela, jak dokáže Hrabala uchopit po svém, přitom ctí autora, aniž by byl doslovný, takže vás potažmo zase neomezuje při čtení knihy....Přestože naše televize tento a další klenoty dávají stále dokola v rozestupech asi tak tří týdnů (tohle, Postřižiny, "Vesnička", Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero), na kvalitě jim to nic neubírá. Teorie, že kvalitu díla prověří čas získáva novou dimenzi:-) ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jak udělat z úplně banální záležitosti jako soutěživost dvou mysliveckých spolků, něco naprosto jedinečného. Dokázal to Bohumil Hrabal a Jiří Menzel převedl tento skvost na filmové plátno a zasloužil se tak o jeden z kultů české kinematografie, který ani po sté nenudí. Tak a jak jste na tom vy ? Se šípkovou nebo se zelím ? ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Opět výborná adaptace Hrabalova díl (děl) od "jeho dvorního" filmaře Jirky Menzela. Něktéré hlášky z thoto filmu už zlidověli, nebudu zde ani citovat, protože to snad každý zná i ti, kteří to neviděli, ale těch asi nebude mnoho. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Když se sejde partička šikovných lidí aby natočili film, tak z toho vzejde něco tak upřímného a milého, z čeho je cítit taková zábava. Jiří Menzel a jeho komedie jsou prostě zábavný žánr a každým dalším filmem mi to potvrzuje. Obsazení je ke všemu vybráno velice lidsky a velice upřímně hraje. Opravdu mě fascinuje, jak se okolo jednoho prasete dokáže natočit celý film. Ale Češi to prostě dokázali. S filmem mám snad jediný problém a to ten, že jaksi nechápu Menzelovu neustálou potřebu z čiré zábavy vytřískat nakonec i něco asi hlubokomyslnějšího, nějakou tu tragédii. Třeba zde u tohoto počinu mi její pointa zcela unikala. Jinak jsem se ale mistrovsky bavil a Rudolf Hrušínský je prostě osobnost. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to pro mne jeden z nejlepších českých filmů vůbec. Závěrečná ťafka zmrazí i ty nejotrlejší. Dialogy jsou co věta to perla, většina zlidověla. Co chtít víc.100% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Filmové ztvárnění čecháčkovského buranství z literárního díla pivního guru Hrabala. Nesnesitelný babovřískot a trapné dědkomachrování, vtipná ani vteřina, ubohého kaňoura mi bylo líto – a to se jich ve skutečnosti strašně bojím – a ani Libuška Šafránková v roli soušky učitelnice a záplava hereckých veteránů to nevytrhla. Vedle ságy rodu Homolkových, Troškových hovadin a jakéhosi vojáka Švejka další fenomén, který absolutně nechápu. Ale když zazněly Čechy krásné, vzpomněla jsem si na Vesničku střediskovou a s úlevou si uvědomila, že ne každý film z venkova smrdí. ()

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama