Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ve stalinském Rusku skoro jako za císaře pána. 1) Film jsem poprvé viděl někdy před 15 lety a dost mě zklamal. Dnes, možná díky větší životní zralosti anebo taky většímu odstupu od sovětské moci, oceňuji bizarní propojení a pohled na zrůdnou stalinskou diktaturu prizmatem ryze českého švejkovského vnímání předválečné (císařské) společnosti. Stejně jako si (nejen) francouzské a anglické filmy dělají legraci z hrůzné nacistické říše, tak si i stalinská epocha zaslouží podobný pohled. 2) Vpravdě mezinárodní film (anglické peníze a produkce, český režisér, ruští herci, francouzský a italský podíl nezjištěn) se může pyšnit skvěle vystiženou atmosférou doby. Na přání režiséra byli obsazeni ruští herci (Menzel chtěl stvořil ruský film a ne film o tom, jak si Češi představují Rusy nebo nějakou karikaturu, jak sám říká) a rovněž na jeho přání napsal scénář Zdeněk Svěrák, který dodal servítky si neberoucí knížce Vladimíra Vojnoviče (napsána 1963 – 1970) poněkud lyričtější vyznání a smířlivější odstup. 3) Některé dialogy v knize vůbec nenajdete: — Волков, что Борисов сказал насчет жирности молока? Сколько у нас? — Три с половиной процента. — Сделай четыре… — Да как же я сделаю, я ж не корова! — Ты не корова, ты счетовод, и отчеты надо уметь округлять. — Ты с ума спятил, Тимофеич! Да это же приписка. За это ж посодют! — Если припишешь, может быть, посодют. А если не припишешь, то точно посодют. 4) 26letý představitel titulní role, Moskvan Gennadij Gennadijevič Nazarov, začal svůj filmařský život v Milovicích u Prahy (sídle štábu sovětské Centrální skupiny vojsk 1968 – 1991) a zatím dosáhl bezmála 30 filmových titulů a dalších 8 seriálů. 5) Namluvení Golubjova Josefem Abrhámem nebo dědy Stalina Vlastimilem Brodským dobré věci neposloužilo – jejich charakteristické všem Čechům důvěrně známé hlasy tu působí velmi rušivě, konec konců jako celý český dabing, který působivým reáliím a přesvědčivým hereckým výkonům skutečně typických, protože ruských, herců ubírá mnoho procent. 6) Holčičko, máš raději maminku nebo tatínka? Já mám nejraději soudruha Stalina! ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jednou tak cestou z Volgogradu se pustil tento film, o kterém jsem neměl ani páru. Ač unavený cestou jsem dokázal tu stopáž bez problému vydržet. Čonkin mě totiž uchvátil řízným socialistickým humorem, který místami přetékal v záchvaty smíchu a slzení. Pro někoho sračka na téma jak nejlépe vést válku po komunisticku, pro mě oddechová komedie, která stojí za vidění. Humorných scén je tam totiž hafo. ()

Reklama

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Nevím, co všichni mají proti tomuhle filmu! Je skvěle natočený, skvěle zahraný, děj není hloupý...je to výborná komedie s prvky tragiky, kterou beze všeho ohodnotím na 90%! A mimochodem, když srovnám Čonkina s nepodařeným zpracováním "Anglického krále", je to opravdový skvost. ...a to novela Obsluhoval jsem anglického krále patří mezi moje nejoblíbenější knihy od Bohumila Hrabala. Čonkin je asi poslední Menzelův film, který se opravdu povedl! ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Náš nepřítel hledá nejslabší článek v řetězu. A koho najde? Čonkina."Tenhle film až na pár hlášek mě absolutně nebavil a nepřišlo mi to ani jako dobrá parodie nebo satira. Kniha je možná lepší, nevím. A proto tento komentář bude obsahovat pouze ty mnou zvolené dobré hlášky. Kromě těchto vůbec nestojí za to film vidět. "Řídils někdy letadlo? - Jenom koně. - Letadlo nebo koně, to máš to samý."................. "Zakuř si, zkapeš dřív."............... "Míchám tady dohromady různé druhy extrementů, rozuměj hoven. Koňské, prasečí, kravské, kozí a naše díky čemu dosahuji vynikajících výsledků. Ve spánku to vlastně inhalujeme. Když se zamyslíš Váňo, celý náš život pochází z hovna a do hovna se zase vrací. Pro dobrou úrodu musíš pohnojit půdu hovnem, z hovna pak vyroste tráva, plevel a zelenina, kterou jíme my i zvířata. Zvířata nám dávají maso, mlíko a my to všechno zpracujeme na co? Na hovno."...... "Dochází ke koloběhu hovna v přírodě. Proč konzumovat hovno v podobě masa nebo mléka? Nebylo by lepší zbavit se falešného odporu a jíst to všechno v čisté podobě?".............."Lapšine, kurva, já tě zabiju. Proč jste odstřelili hajzl? Měli jste střílet do baráku, idiote.".......... "Na kilo hoven kilo cukru.".............. "To nemáme jiné maskovací pláště? - Jen tyhle. - A generál na nich trvá? - Trvá, ale neví, že jsou bílý. - Proč nestřílejí? - Nenafasovali munici. - A generál to ví? - Ví, má se zaútočit zápalnými lahvemi a pak na bodáky jako v sedmnáctém století."............ "Lapšine, hergo krucinál, proč ty lahve nehoří? - Tomu sám nerozumím, soudruhu generále. - A zapalujou je? - Nebyl rozkaz zapalovat, soudruhu generále. Rozkaz byl jenom házet. - Lapšine, idiote, mizero, okamžitě předej velení a dej se zatknout." Nevím jestli to někdy bylo více dobrá hláška nebo více na zvracení. A co se týče českého dabingu, tak musím říct, že čeští herci odvedli skvělou práci, já rozpoznala Abraháma, Konvalinkovou, Vetchého, Labuda je jasný:D, Hrušinský ml., Brodský a taky Trávníček si tam střihl malou dabingovou roličku. "Nejlepší je vo tom nepřemejšlet, poněvadž jak vo tom začneš přemejšlet, napadne te, esli tam nahoře nejsou blbci." ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pominu-li vysloveně zprasené dvd (chybí originální (ruský) zvuk, dabing je tradičně hrozný, obraz je značně neostrý (na film z roku 1994 vážně bída) a poměr stran asi nebude čisté 16:9, nehledě k absenci jakýchkoli bonusů), jedná se o vážně příjemné filmové překvapení. Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: Radek99, gudaulin, Subjektiv, belldandy ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)
  • Keďže režisér Jiří Menzel mal pocit, že doslovné spracovanie podľa knižnej predlohy sa stretne z nepochopením ruských hercov (zosmiešňoval ruský národ), poprosil o napísanie scenára Zdeňka Svěráka. (andykovac)
  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 29 816 diváků, což znamenalo tržbu 820 624 Kč. Snímek se tak stal 9. nejnavštěvovanějším filmem a 5. nejnavštěvovanější premiérou měsíce října 1994. (cinema_cz)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama