Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý akční film, kterej má tak neuvěřitelnou začáteční scšnu že mě totálně odzbrojila. Seskok Rusů byl fakt geniální. Film poté vyprávý o skupině partyzánských dětí. Moc se mi líbilo herecké obsazení, v čele se Swayzem a Howellem. Atmosféra toho rozpadu byla taky dobrá, jediné co mi vadilo byla občasná nuda a konec mi nějak nešel po chuti. Nicméně jako jednorázová zábava to bylo vynikající. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to až tak pitomé, jak by se mohlo po přečtení zdejšího obsahu či textu na DVD zdát. Samozřejmě je od začátku do konce jasné, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí, a zároveň je občas vidět, že produkce nesehnala tolik peněz, kolik by film zrovna potřeboval. Akční scény jsou ale natočené velmi zručně a tu a tam se dokonce stane něco překvapivého, tak proč ne. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozjazd je skutočne bombastický. Potom to rapídne spomalí a vám neostane nič iné len sledovať budúce megahviezdy ako prežívajú sovietskú inváziu. Škoda toho. Ten začiatok je fakt niečo, no uvedomujem si, že pokračovať v takej intenzite asi by film nestál len 4 melóny. A to by už asi bolo pre štúdio riziko. Nech bolo ako bolo, za kuk to stačí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"JÁ VÁM UKÁŽU, JAK UMÍRÁ SOVĚT!" - "TO UŽ JSEM VIDĚL." Už dlouho jsem nebyl z žádného filmu tak nadšený. Minulý týden jsem si půjčil jiný klasický studenoválečnický invazivní titul 80. let a sice INVASION U.S.A. s Chuckem, ale ten RUDÉMU ÚSVITU nesahá ani po kotníky. Zatímco INVASION U.S.A. je jen typická tupá béčková cannonovská akce, kde se není s kým ztotožnit a nad čím přemýšlet, u ÚSVITU plyne podstatná část diváckého zážitku z divákova ztotožnění se s jeho hrdiny, obyčejnými lidmi a jejich neobyčejnou situací. Tvůrci se ale zároveň nechali unést patriotismem a spíš než válečné drama taky točili akční film, takže autenticita dostala na frak, ale já jsem ten poslední komu by to vadilo, obzvlášť když to jako akční film šlape jako hodinky. Reynoldsovi se navíc podařilo napsat pár solidně působivých scén (úvodní invaze, setkání s otcem v koncentráku, zabití zrádce aj.) a co se mi obzvlášť líbilo byla postava Roberta, ze kterého se poté, co se dozví, že byl jeho otec zabit a sám zabije jednoho ruského vojáka, stává nelítostný stroj na zabíjení (mluvíme tu o teenagerovi). A ve svém chvalozpěvu nesmím zapomenout na skvělé obsazení slibnými, mladými a tehdy ještě neznámými herci jako je Patrick Swayze, Charlie Sheen, Thomas C. Howell, Lea Thompson či Jennifer Grey, plus starochy Powersem Boothem, Harry Dean Stantonem či Lane Smithem. Všem fanouškům HŘÍŠNÉHO TANCE speciálně doporučuji scénu, v níž Jennifer Grey žádá Patricka Swayze, aby ji zastřelil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Partyzáni po americku. 1) Osamocené Spojené státy, jejímž jediným spojencem je po prvních útocích na polovinu obyvatelstva zredukovaná Čína (!), se brání invazi dravých kubánských (!) a nikaraguijských (!!) vojsk s pomocí sovětských invazních jednotek. Jistě uznáte, že takový námět nemá chybu ani dnes. Z pochopitelných důvodů tento film Československá televize v době jeho vzniku neuváděla, a tak si doplňuji chybějící vzdělání. Bohužel však bizarní téma nemá odpovídající zpracování a tak se dočkáme jenom běžného amerického vlasteneckého produktu._____ 2) Druhým důvodem ke sledování je přehled pěkných mladých kluků v přiléhavých džínách, jejichž fotky mi film automaticky zařadily mezi nepominutelné tituly. Bohužel ani v tomto směru však mé choutky nedošly téměř žádného naplnění._____ 3) Partyzánskou tématikou jsem jako Zápotockého (nikoli Husákovo) dítě byl sycen ze sovětských filmových krmítek už od malička. Bohužel však i v tomto směru zůstali Američané hodně pozadu. Ne, že by se nesnažili. Parta dětí úspěšně likviduje stovky vyzbrojených členů okupačních armád a poradí si i s těžkou bojovou technikou. Ale přesto věci cosi chybí - autenticita v sovětských filmech přes všechny výhrady přítomná. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Obrázok Džingischána v triede školy na začiatku filmu je karikatúra režiséra tohto filmu Johna Miliusa. (matt6)
  • Pôvodný názov scenára bol "Ten Soldiers" (10 vojakov). (matt6)
  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama