Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

Robino15996 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať či sa Nolanovi podarilo vyžmýkať z filmu všetko čo v ňom bolo...každý si na to urobí vlastný názor. Pre mňa trošku rozhádzaná (aj keď na konci celkom pekne zlepená) vec. 70% ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejintenzivnějších kino zážitků všech dob....Kdo umí,ten umí...Klobouk dolů....Kandidát na film roku.."DOBRÁ PRÁCE... AKORÁT JSME PŘEŽILI....TO STAČÍ"...100% ()

Monditrade 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neseděl přikovaný od začátku do konce...a jen hltal a hltal....a nechal si drásat nervy hudbou od Hanse Zimmera.... ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Nolan opět nezklamal své fanoušky - tentokrát se vydal do vod válečného velkofilmu a vytvořil tam jeden z nejlepších filmů z období 2.světové války. Chytře napsaný scénář, dynamický střih i kamera nedovolí divákovi chvíli vydechnout. Co naprosto chybí je národní patos, falešné vlastenectví nebo nudné dialogové scény, kterých jsme si především u amerických snímků v minulosti užili nadbytek. Na Nolanově tvorbě lze demonstrovat sílu filmového umění - na 106 minut se zcela ponořit do zobrazovaných událostí a zapomenout na vše ostatní. ()

Edrik 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mně zanechal jedno slovo, které jsem do té doby užíval jen zřídkakdy - ''rozporuplný''. Ano, je to Nolan ale zároveň, je to jiný Nolan. Možná proto, že šlo o film podle skutečné události a mistr se tak nemohl ''úplně rozmáchnout štětcem''. Každopádně střih i kamera jsou výborné stejně jako efekty. A díky H. Zimmerovi se z filmu stává největší válečné drama, které jsem kdy měl tu čest vidět. Opravdu si myslím, že skladatel tu nechal to nejlepší ze sebe. Tikot vteřinové ručičky provázející celý film dělá lepší kulisu, než pověstné smyčce z Psycha. I obsazení se Nolanovi povedlo. Je to stará známá parta a i když pro sebe nemají celý film ( T. Hardy hraje celou dobu jen očima!), dokáží perfektně vtáhnout diváka do děje. V příběhové lince jsem se malinko ztrácel, ale asi proto, že Nolan je pověstný svým vyprávěním a především jejich zakončením. V historickém dramatu máte ale smůlu, protože historie napsala příběh i konec za vás. I tak ho ale Nolan zpracoval krásně. Nicméně já nikdy nebyl moc na piloty ani marínu. Proto čtyři hvězdy. Závěr: Největší válečné drama z II. světové, co se urodilo na stříbrném plátně. Doporučuji v IMAXU. ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

nechápu histerie kolem Nolanovo filmů (viz. pro mě propadák roku Interstelar). Moc by se mi líbilo aby ten kdo to viděl a říká jak je to pěkné koukl na Hacksaw ridge. Srovnávat se to dá, oboje cca rok od sebe, oboje podle skutečnosti. Jenže hacksaw je prostě film který chytí, tohle je o ničem. Zimmer umí dělat hudbu k filmům, ale tohle dal za odpoledne (stačilo nahrát tikot hodinek, dodělat 50 efektů a je to). 3 hvězdičky dávám za fakt hezky natočené letecké záběry, tady bych fakt tipoval že to točila v roce 1940 :) ()

MKreclik 

všechny recenze uživatele

Zimmer nahrál Nolanovy hodinky a je z toho hutná atmosféra, která dělá polovinu filmu. Druhou polovinu dělá nolanovsky krásné finále. Film je trošku neosobní, což někomu nemusí sednout, chápu však, že je to záměr. Válka neosobní je. Řečím, že Hardy je týpek, přestože dostal jen malinko prostoru, nevěřte. Ne snad proto, že by nebyl týpek, on ale dostal hodně prostoru a společně s Breneghem jsou největšími tahouny filmu. Dostal jsem přesně to, co jsem čekal. Je tam ovšem pár ale. Hrátky s časem jsou celkem zbytečné a svoje opodstatnění najdou v jediné scéně. Linka na molu je paradoxně nejslabší, přestože by měla být stěžejní. Nolan to asi dokázal, ale nemůžu si odpustit myšlenku, že to šlo ještě lépe. ()

CaptAnne 

všechny recenze uživatele

Než budu komentovat cokoliv jinýho, je třeba říct: SOUNDTRACK. Ach můj Bože. Super. A teď k tomu dalšímu: Na Dunkerku je sympatický, že je válečným dramatem, aniž by sledoval strukturu hollywoodskejch dojáků. Není tam žádnej hlavní hrdina, žádná love story. Na válce nic dojemnýho ani poetickýho není. Film naopak ilustruje neuvěřitelnou frustraci mladejch kluků, kteří se snaží zachránit si život, a to, jakým způsobem je ta úporná snaha o záchranu vlastního krku připravuje o zbytky lidskosti. Ukazuje absurditu a zbytečnost jejich umírání. Obdivuju Nolana za to, že se pokusil zachytit válku právě z tohohle úhlu pohledu, kterej pokládám za natolik realistickej, že přimhouřím oko i nad tím poněkud nerealistickým závěrem, kdy si pilot plachtí vzduchem půl hodiny bez paliva. ()

Mejkby 

všechny recenze uživatele

Podívaná to byla parádní, zvuk naprosto dechberoucí. Ten formát 70mm v IMAXu opravdu stojí za to.(až na to že se u scén v interiéru obraz zploštil na širokoúhlou klasiku) Začátek mě opravdu bavil... Ale vojenská stránka mě dost zklamala. Pilot má na všechno strašně moc času, dokonce i ve chvíli kdy po něm jde 109ka, si stačí zaznamenávat křídou stav paliva. Potápějící se torpédoborec je tam vlastně jeden a ten samej pořád dokola. Celkově mě to finální propojení dějů dost mátlo, jedna scéna se několikrát opakuje, pokaždý z jinýho úhlu pohledu. Jak to ohodnotit... vidět to na monitoru nebo v TV budou to slabý 3*. Za "IMAX" zážitek přidávám ještě 1*. ()

Motyuek 

všechny recenze uživatele

No nudit se nejspíš nebudete. Je to emotivní, hudba to parádně podbarvuje, pěkně se tam střílí vybuchuje a tak, ale... Poslední dobou mi přijde, že se Nolan předhání se Spielbergem kdo vyrobí větší kuličku z prdu. Jen si to sečtěme co tu máme: Pár potopených loděk, jeden letecký a ani ne moc dobrý souboj, jeden nehodou zabitý civilista, pár zastřelených a pár utopených vojáků. Tzn. matroš, který jiné válečné filmy spotřebují na prvních pět minut příběhu. Jako na jednu stranu, klobouk dolů. Udělat tolik práce z takhle mála. Ale na druhou stranu, je to Dunkerk sakra. Husarský kousek, jak semknutí angláni vyfoukli skoro půl mega svých vyřízených vojáků Hitlerovi přímo před rypákem. A tohle si podle mě zasloužilo víc. ()

Robbie 

všechny recenze uživatele

Film je dokonalý čo sa hudby, hercov, atmosféry a vizuálu týka. Je až iróniou, ako vizuálne krásne je zobrazený príbeh, ktorý je takmer výlučne postavený na jednej katastrofe za druhou. Nolan je skutočný kráľ čo sa remeselnej stránky týka. Väčšinu času som sa cítil nepríjemne, hlavne počas hrozivých náletov Messerschmittov, čo však beriem ako obrovské plus, pretože vojna je hrozivé svinstvo a presne tak by mala byť aj zobrazovaná. Rozhodne odporúčam zájsť si na film do kina, ako ostatne na každý Nolanov film. Malým negatívom je pre mňa roztrúsená časová os príbehu, ktorá sa spojí v celok na konci. Tento ťah považujem v prípade Dunkirku za zbytočný a zdá sa mi že režisér tým len samoúčelne nasleduje súčasné trendy. Za väčší problém považujem nie celkom úplne vysvetlenie príbehu postavy Cilliana Murphyho (možno mi niečo ušlo, to však zistím až po druhom zhliadnutí) a to, že sa Nolan opäť nezdržal svojho typického pátosu, ktorým pre mňa pokazil už zopár filmov v závere. Tentokrát je to neuveriteľné (a nereálne) hrdinstvo Toma Hardyho v závere filmu a privítanie vojakov doma, ktoré by bolo úplne ok, nebyť tej násilne dojímavej hudby a nepodareného útoku na city. Čo ma však zarazilo najviac je absolútna absencia krvi (okrem jednej rozbitej hlavy, a krvavých fľakoch na obväzoch zranených vojakov). Pri toľkých náletoch, guľometnej streľbe, výbuchoch, torpédach atď. je neodpustiteľné že nikde nebola krv. K vojne to proste bohužiaľ patrí a keď ju chce niekto realisticky zobraziť, mal by ju zobraziť aj s brutalitou, ktorá k nej patrí. Radšej v obmedzenom množstve ako vôbec. Dunkirk sa bohužial držal toho „vôbec“. Vo výsledku je to film, ktorý zo začiatku má obrovský potenciál nastaviť ľuďom zrkadlo a vyzdvihnúť neskutočnú hrôzu a zbytočnosť vojny, ale na konci sa z neho vykľuje len ďalší typický veľkolepý vojnový film útočiaci na Oskary vyzdvihovaním hrdinstva a ľudskosti vojakov a ich podpory a porozumenia zo strany bežného ľudu aj nadriadených. Ja osobne som už znechutený z týchto pseudohodnôt a preto je pre mňa Dunkirk po príbehovej stránke jednoducho béčko a sklamanie - európsky veľkofilm pre deti a dospievajúcu mládež s americkým koncom. ()

Armat-M41A 

všechny recenze uživatele

Od Zachraňte vojína Ryana válečný film, u kterého jsem vydržel ani nepípnout. Navíc projekce v Boskovicích na mém prvním filmovém víkendu nezapomenutelná. ()

JimWalker007 

všechny recenze uživatele

Bravúrne natočená mozaika zložená z troch časový rovín, kamera stvorila hlboký a široký náhľad do vojnového pekla na zemi, vo vode i vo vzduchu bez použitia 3 D. Lenže... na majstrovských dielach o to viac vidno drobné chybičky, ktoré môžu pokaziť celkový dojem. Hneď v úvodnej scéne vojaci úplne nelogicky utekajú rovno do dráh guliek, namiesto toho aby sa hodili na zem a kryli sa. Potom tá patetická napodobnenina obrazu Sloboda vedie ľud na barikády od Delacroixa - žena hrdinsky nakročená vpred na palube lodi smerujúcej k francúzskemu pobrežiu. A to potom kazí celkový skvelý dojem, na ktorom má nemalú zásluhu aj sugestívny zvuk a hudba. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Jsme na krok od virtuální reality, pokud navštívíte IMAX. Tento film vás vizuálně obejme dokonale nasnímanými obrazy a pazvuky války. Mluví se málo. Snad až překvapí mlčenlivost takového množství vojáků, kteří si uvědomují bezvýchodnost své situace a my jako diváci se stáváme jedním z nich. A můžete si vybrat, jestli budete ten na zemi, na vodě nebo ve vzduchu. Velmi silný zážitek. ()

KuceraJohny 

všechny recenze uživatele

Jiný válečný film. Většina válečných filmů je o jednom nebo více vojáků a popisují jejich život ve válce. V tomhle filmu je to hodně jiný, film nepopisuje příběh jednotlivců, ale přesně to co se v Dunkerku událo. Je to jako kdybych se nekoukal na film o válce, ale přímo na válku. Velmi se mi líbila realičtnost snímku. Bohužel mě to tak emočně nezasáhlo jak bych čekal. Jinak bych řekl že kvalitou předči většinu válečných filmů. ()

korela 

všechny recenze uživatele

(OBSAHUJE SPOILERY) Vypadalo to jako emocemi nabitá řežba, kde budeme moct prožít to všechno skoro na vlastní kůži: hrůzy války, strach o postavy a zoufalství a bezvýchodnost situace, v jaké se vojáci u Dunkerku ocitli. To, co jsme nakonec dostali je ale poměrně zdlouhavý a prázdný film, na který rozhodně nebude těžké zapomenout. Film se točí okolo několika jednoduchoučkých dějových linek, vzájemně dost zvláštně sestříhaných, v nichž se pořád opakuje to stejné: 1. dějová linka: pláž – loď – evakuace raněných – bombardéry útočí, zasáhnou pět lidí, za hodinu se vrátí – loď se potopí – vojáci se nalodí do další lodi – loď se potopí – vojáci lezou do další lodi – doslova každá loď se potopí. 2. dějová linka: pilot řídí letadlo – baví se s druhým pilotem o palivu – sleduje, kolik má paliva – střílí na nepřítele – nepřítel padá do moře – někdo z přátel taky. 3 dějová linka: loďka pluje – chlápek mluví o letadlech – další chlápek se chová agresivně – kluk se stará o umírajícího kluka – sledují padající letadlo – vytahují vojáky z moře. Je to celé chaotické, každou chvíli se člověk ztratí – kdo to je, co tam dělá, proč to dělá, co to má vlastně za smysl, kdo se to teď v tom tmavém záběru utopil, to jsme se jako vrátili v čase? Po chvíli už prostě jenom dokola sledujete, jak se vojáci topí a skáčou z lodi. Postavy jsou ploché, žádná nedostane trochu víc prostoru, ničí příběh se nedozvíme – jen nejnutnější fakta o tom, co se děje právě teď. Takže žádný emoce ždímající příběh plný hrdinství a zbytečných smrtí mladých vojáků nečekejte. Známí herci jsou na obrazovce pomálu, aby dali (i tak malý) prostor ostatním postavám, které všechny vypadají úplně stejně - prázdný bílý obličej a krátké tmavé vlasy. Pohybují se po skupinách, takže je prakticky nemožné poznat, kdo je kdo. Takže jediný, koho si člověk nakonec z nich ze všech zapamatuje, je Harry Styles (jehož velkým fanouškem zrovna nejsem), protože se z něho stane prostě "ten, co ho už odněkud znáte" (nemám tušení, jestli jeho obsazení bylo záměrné, aby na film přišly taky nějaké holky, nebo jestli nějak prošel castingem a byl tam prostě do počtu). Mimochodem, v tom filmu se skoro vůbec nemluví, žádné hluboké dialogy, žádná emotivní loučení s umírajícím, ani dojemné řeči vojáků přesvědčených o své brzké záhubě, nic. V závěru mám pocit, že nejvíc ve filmu mluvil právě Styles. Jeho nejlepší věty jsou: „Přestaň Gibsone!" a „Lidi po nás budou plivat." Na druhou stranu oceňuji snahu natočit válečné drama jinak (i když nemůžu říct, že by mi tohle pojetí vyhovovalo), soundtrack (čti neustávající znepokojivé skřípání) a ozvučení (v kině byl zvuk autentický natolik, že se podlaha pod našima nohama mírně otřásala). ()

KiJi 

všechny recenze uživatele

NOLAN SI PATOSEM ZNIČIL PERFEKTNÍ SNÍMEK Je to jízda, tempo přímo vražedné…. v úvodu filmu se zhluboka nadechněte, protože po chvilce ve vylidněném a tichém městě začne běh o život, závod o záchranu tisíců mužů uvízlých na pobřeží Dunkerku, kterou sledujete s vojákem na pláži, civilním námořníkem a pilotem ve Spitfireu. Film je virtuozitou záběrů širokoúhlých i detailních podbarvených úžasnou hudbou a zvuky; velmi málo se mluví, hlavně se jedná. Vidíte de facto jednu událost z pohledu tří postav ve stejném časovém období, kdy vrcholem snímku je setkání všech v jednom bodě – to má Nolan fakt skvěle vymyšlené. Zlatým hřebem filmu jsou nejen zvuky, ať řev německého střemhlavého bombardéru Junkers Ju 87 alias Stuka, nebo zvuk motoru Spitfiru apod., ale hlavně hudba, jejíž tónová jednoduchost glassovského typu je nedílnou součástí děje. A do toho drobné zvuky jako např. neustálý tikot hodinek. Horší je to se závěrem – celou dynamiku filmu zabil patetickým filosofováním a hodně úsměvnou scénou, kdy plachtící Spitfire bez paliva sestřelí útočící Messerschmitt, což připomíná školu Chucka Norrise. A když se podíváte do historie, všichni Britové z pláže zdrhli, až pak se pro Frantíky vrátili. Resume: rozhodně to je filmový zážitek a opět důkaz, že film na stejné téma jde udělat jinak. Ad POMO – nevím, kde viděl celuloidové nečistoty, protože obraz je čistý, ostrý, zřejmě přes nějaký teplý filtr, občas se záběry přiblíží k HDR fotkám, ale nedojdou na jejich kýčovitost. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Rukopis Nolan je poznatelný. Už to ale asi nikdy nebude taková pecka jako Batmani. Dunkerk je výborný válečný film, kterému chybí ústřední hrdina. Viděno v Imaxu hodnotím jako filmový zážitek, který nejvíc zapůsobí na počátku. Pak už se to všechno valí víceméně stejným tempem. Bylo to dobré, ale po týdnu si stěží vybavím, o čem to vlastně bylo... ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama