Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Túto seriálovú udalosť (tak dobre, Mini-sériu) r. 2019 (silno pochybujem, že sa Černobylu vôbec niečo aspoň kúsok priblíži za poslednú dekádu ?) odporúčam naozaj úplne každému, kto má aký-taký potenciál, t.j. koho vkuse baví sledovať depresívne zábery ako sviňa ! Existenčná atmosféra je poriadne extrémna ! _ V druhej epizóde som bol priamym pozorovateľom rôznych sekvencií, odohrávajúcich sa cca. 56 hodín (2 dni + 8 hod.) po úvodnej havárii, keď sa celý svet de-facto dozvedel, čo sa stalo, a pritom katastrofa nebola ešte ani zďaleka zažehnaná, ktoré spája spoločný handicap ! Myslel som si, že začiatok už nič neprekoná, ale vyzerá to tak, akoby si tvorcovia udržiavali (skrátka, majú esá v rukáve) stále vysokú latku obdivuhodnej atraktivity. Možno (určite) tomu vďačím za príchod nových postáv - Stellana Skarsgårda a Emily Watson (pre zaujímavosť: stretli sa už pred viac, ako 20. rokmi v snímku - Prelomiť vlny, ktorý považujem za maximálny skvost provokatéra Larsa von Triera), ktorí ozvláštnili, t.j. zatraktívnili hlavnú problematiku, v ktorej najviac vyčnieva Jared Harris, ktorého Valery Legasov je dominantný líder celého ansámblu. Je to moc strhujúce, že strhujúcejšie si to ani viac nedokážem predstaviť ! Najlepšie na všetkom je to, že keď sa zapozeráte, tak od obrazovky nedokážete oči odtrhnúť ! Výnimočná práca švédskeho d.p. Jakoba Ihreho ! ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keďže námet nenapísal človek (ono svojím spôsobom napísal) a jedná sa o príbeh na základe skutočných udalostí, tak opäť iba za 4* aj keď sme si konečne našli hrdinov, ktorým fandíme a aj prestrihy na mrtvé zviera v lese či psíka. ktorý uteká za svojimi majiteľmi boli umiestnené bravúrne. Predstavte si, žeby v progresívnom slovenskom stáde bolo treba nájsť troch Turbanov, ktorý by sa obetovali pre dobre všetkých, to by bola tlačenica...ale nie, robím si žarty, už by nemali záujem byť Zomgi... ()

Reklama

Mejlaprod 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k poměrně slušnému dodržení autenticity mě mrzí havárie vrtulníku jakožto prvního, který se přiblížil k ohnisku nehody.. Ve skutečnosti byla tato havárie až půl roku po výbuchu reaktoru a stál už i ochranný sarkofág. Stroj zavadil rotorem o lana jeřábu, který tam ještě v té době stát ani nemohl. Jinak smekám nad věrným americkým ztvárněním tehdejšího SSSR a castngem. Výborná práce! ()

Dacsus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnešní tvorcovia horrorov by si mali začať robiť poznámky. Takto totiž vyzerá skutočný horror. Desivé, pod kožu lezúce scény, častokrát takmer mimochodom zachytené, pomaly ale iste budujúce mrazivú atmosféru (napr. na ulici Prypjati scéna, kde kamera spoza staršej pani s jej dcérou sleduje príchod obrnených vozidiel). A samozrejme hudba dokonalo toto všetko podfarbujúca. A napriek tomu že sa to horrorom byť nesnaží, dokumentuje to len reálne udalosti, je to desivejšie ako akýkoľvek z tých jumpscare blábolov, ktoré chrlí Hollywood už zopár dekád. ()

Redukovana.K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4 hvězdičky. Je to luxusní podívaná jestli se HBO něco povedlo tak tohle. Kdybych měl hodnotit jen seriál je to jednoduše na vrcholu mích seriálů. Problém je že takováhle věc nemůže být hodnocena jen z filmového hlediska ale jak odráží pravdu a tady nám druhý díl začíná pokulhávat. Chápu že jadernou komisi které Legasov velel tu prostě nakonec zastupuje Legasov sám (to je celkem běžná praxew že ze 100 lidí udělají jednoho) Celkem vem čert že Vrtulník to hopne do reaktoru první den po nehodě i když ve skutečnosti to bylo týden a v naprosto jiné situaci. Vem čer i naší hrdinou jadernou fyzičku z běloruska což je celkem fikce jak blázen. Ale to že nám tu ukazují radiaci jinak než ve skutečnosti funguje to už je napováženou.... Kontaminované oblečení vám nespálí ruku problém kontaminovaného oblečení je v šíření alfa a beta částic které můžete dostat do těla a vnitřní kontaminace je mnohem mnohem horší než vnější (viz Litviněnko a jeho otrava poloniem venku neškodné, uvnitř smrtelné). Vem čert že vás těžko nakazí už ozařený pracovník (prostě dostal "tokem" energie a teď mu na to umírají buňky on sám není radioaktivní (pokud nemá na sobě kontaminát což jeden oplach ve sprše vyřeší), atd. jsou to sice detaily ale dost podstatné dokud lidi nepochopí jak to funguje nebudou vědět jaké reálné rizika to představuje a jak se proti tomu případně chránit. Takže tohle nakonec snižuje skóre na 4 hvězdičky. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Muži, ktorí boli poslaní do podzemia elektrárne v skutočnosti neboli dobrovoľníci, ako to vykresľuje seriál, ale boli to zamestnanci elektrárne, ktorí boli touto úlohou priamo poverení. Na rozdiel od seriálu nemali masky, ale len respirátory, a ich odmena za vykonanú prácu bola nižšia. Vymyslený je tiež potlesk a privítanie po ich návrate. Podľa jedného z nich, Alexeja Ananenka (Baltasar Breki Samper), to považovali za normálnu prácu, ktorú bolo treba vykonať. (PeterLuk)
  • V seriálu švédská atomová elektrárna Forsmark zachytí radiaci ještě před evakuací blízkého města Pripjať. Ve skutečnosti to bylo až poté, co již tamní obyvatelé město opustili. (Macik1982)
  • Natáčení probíhalo v litevské jaderné elektrárně Ignalina, exteriéry Pripjati v litevském hlavním městě Vilniusu, ve čtvrti Fabijoniškės. (Skalda1989)

Reklama

Reklama