Reklama

Reklama

Jsem matka

  • angličtina I Am Mother (více)
všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Po masové zkáze lidského pokolení se dospívající dívce vychovávané o samotě mateřským droidem obrátí celý svět vzhůru nohama, když se setká s jiným člověkem. (Netflix)

Recenze (181)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Netflix na diváka sci-fi kousky sype jak na běžícím páse a já jsem moc rád, že je někdo, kdo se toho nebojí a snaží se produkovat filmy, do kterých by si nikdo jiný netroufl. A to i přesto, že v tomto případě se jedná o poměrně komorní kousek. A to jak příběhem, tak herci. Za mě ale dobrá jednohubka. Jelikož se jedná o komorní sci-fi, tak víc ani očekávat nemůžete. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klon komorního postapa a robotické sci-fi, v němž se Terminátor(ka) rozhodne, že si pořídí lidské potomky...a ve výsledku je to bohužel celkem nuda...chtělo to zjevně ještě zapracovat na scénáři... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Naivní mladá blbka, robot, a už šeredná Hilary Swank a sci-fi je na světě. Dvě hodiny zoufalé nudy. Jediné, na co se dalo koukat, tak když robot běžel. Další nadhodnocená sračka :-( ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Netflix nám servíruje Australské robotické Sci-Fi Postapo ve stylu Ex-Machina a je to víc než příjemná podívaná, která nese skryté poselství a vyžaduje dostatek pozornosti, protože detaily film zvedají do plusu. Lidstvo je zničeno a sledujeme Robota uvnitř lodi, který pomocí embrya vytvoří holčičku, která má být nový začátek, ale vše se zkomplikuje, když na loď zavítá nezvaný host. Příjemně komorně natočené, skvěle zahrané, mrazivá atmosféra těžící z divákovy nejistoty komu věřit a věřte, že do poslední chvíle nevíte, jak film skončí. Líbily se mi i nečekané zvraty a funguje i napětí, takže za mne příjemné překvápko. 70% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Další klon Ex Machina. Koncept velmi dobrý, ale nedůsledně provedený, plný situací, kde chování postav, včetně nadlidské inteligence, nedává pořádný smysl. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi ten nápad s vyhlazením lidstva. Matka mi přišla mimořádně empatická a její péče ukázková. Prostřední část se malinko táhne, Swanková je strašně nesympatická a dcera se chová často nelogicky, ale poslední půlhodina to celkem zvedá. I triky vypadají slušně. Učebnicový Asimov ve slabším provedení. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Správy o vyhubení ľudstva sú generované strojom. Rovnako údaje o počte živých. Postupne sa ukáže, že neboli pravdivé. Čomu a komu veriť? Matke - stroju ako zdroju? Alebo človeku - žene, i keď sa správa neuvážene? A tiež neprekypuje pravdovravnosťou. Zdá sa, že dievča dotvorené v laboratóriu z preživších embryí si zvolí akúsi tretiu cestu. Kombinujúcu mechanicky presnú a vedecky účelnú výchovu matky - robotky s ľudskými emóciami. Ak si však niekto myslí, že toto je cesta k vytvoreniu nového človečenstva, oprosteného od hriechov minulosti, či neznesiteľnej preľudnenosti, hlboko sa mýli. Fylogenetický kód ľudstva by bol podobným experimentom s masívnym vyhynutím (alebo vyhubením) nezvratne poškodený. O obdobnom riešení (radikálnom znížení počtu obyvateľov Zeme) vytrvalo snívajú ultrapravičiarski ultraboháči (napr. majitelia globálnych korporácií) spoločne s radikálnymi libertariánsko - anarchistickými ekológmi a filozofmi. I am Mother je stým vyjadrením ich snáh. Žiaľ, taká idylka by to zďaleka nebola. 50% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne komorné sci-fi, ktoré má slušne prepracovaný vzťah "matka" a dcéra, tá komorná atmosféra uzavretého priestoru dobre funguje a slušne to pokračuje i po návšteve Hilary Swank, no problém som začal pociťovať s blížiacim sa záverom, kde divák zistí, že nedostáva odpovede na všetky otázky hlavne týkajúce sa okolitého sveta. Je to podané dosť stručne bez nejakého hlbšieho rozboru, čo je veľká škoda, pretože po filme vo vás zostane ten známy pocit premarnenej príležitosti. Stačilo trocha vygradovať scenár, prípadne dialógy, pridať nejakých 10 minút a výsledok by bol o dosť lepší. Celkovo lepší priemer, slabšie 4 hviezdy. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl absolutně nepolíbený sci-fi žánrem, zřejmě bych chrlil superlativy, jenže...to samozřejmě nejsem. Sci-fi jako žánr mám velmi rád a v minulosti jsem jej hodně načetl a později i nakoukal. Jsem matka umí potěšit nějakou tou napínavější scénou, neustálou tajemnou atmosférou, kdy divák přesně netuší kdo je kdo a co se vlastně skrývá venku, ale na můj vkus je zbytečně dlouhé, často trošku lacině působící a chybí nějaký zásadnější moment překvapení. Na jedno zkouknutí ovšem bezproblému zabaví. 60% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Inteligentní sci-fi o (nejen) lidské etice... které je v otázkách logiky poněkud dementní. Závěr vytvoří z celého filmu de facto jeden obří protimluv. SPOILER - umělá inteligence vyhladila celé lidstvo a je pro ni prioritou, aby uměle vypěstovaní následníci byli lepší, čehož chce dosáhnout mj. tím, že první "neúspěšné" odchovance rovněž zabije. Následně svěří desítky tisíc embryí do nekontrolované péče jednoho děvčete, jež je "eticky korektní". To má být jistota, že všichni další narození budou rovněž "korektní"? Bude lidstvo na základě chyb jednotlivců opět vyhlazeno? Supermocná AI si neuvědomuje lidskou individualitu, jejíž důsledky jsou nepředvídatelné? Kolovrátek se zastaví, až dojdou embrya? (: ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Myšlenka, že lidstvo se zvrhlo a bylo by dobré začít znovu, není samozřejmě nijak nová. Najdeme ji v řadě knih a filmů, včetně třeba i bondovek. Na druhou stranu ji považuji za tolik závažnou, že je správné stále ji připomínat jako to, že i dobré úmysly mohou dláždit cestu do pekla. Ohledně filmu - nějak mi uniklo - podle zdejšího obsahu - , že by se lidstvo zničilo válkami, či je s někým vedlo. Matka v jednom rozhovoru s dcerou vysvětluje, proč lidé zmizeli, ale byla to právě ona, kdo tak rozhodl. Minimalistické postapo má skvělou kameru, výbornou hudbu a staví především na konfliktu člověka a umělé inteligence. Dcera přežívá v relativním klidu futuristického komplexu, dokud není postavena před volbu: má věřit své Matce, nebo cizímu člověku? A volba není rozhodně jednoduchá, jelikož obě strany jí dokážou přinést řadu argumentů, proč volit právě ji. Minimalistické, chladné, pomalé, avšak místy napínavé s koncem, který nechává prostor pro diváka. Zaujme spíše příznivce artových počinů, milovníci akčních sci-fi budou spíše zklamáni. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taký planý pokus o priblíženie témy superinteligencie divákovi. Prvá tretina ešte ako tak bavila, no potom sa z toho stala konina, ktorá vyústila do nejakého čudného zmätočného nezmyslu, čo nedával ani hlavu ani pätu. Význam, pointa aj myšlienka filmu teda zbytočne vyfučali komínom. Podpriemer. 40/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Co je zhoubou svědomí? Kolektivní vědomí." Kristova noho robotická! Dobrá vůle nalevo, dobré úmysly napravo, humanismus uprostřed. Pro samé dobroserství robotky typu VALL-IQ pomalu nebylo kam plivnout. KVÍZOVÉ OKÉNKO: [][] Kdo/co je Matka? A) Rezavějící konzerva s konzervativními názory na výchovu spratků ze zkumavky. B) Rádoby matka lidstva s egem až na půdu laboratoře, chytřejší než koncílium sto opic i s předsedajícím Darwinem. C) Neschopná kuchařka, 16 let krmící dceru jen hotovkami z plechovek a zcestnými inteligenčními testy. D) Plechová ježibaba s funkční pecí. [][] Odpověď: D) je správně. Což je špatně, protože dnes už se dětmi netopí, je to neekologické a zpozdilé. Ví to každej, od kuchyňského robota až po chytrý vysavač. Jenom Matce to nějakej vůl zapomněl vložit do programu. Zmatená humanistická agitka, kde psychologický vývoj Dcery ustrnul na úrovni školou povinného embrya a ušmudlaná Hilary Swank, zde neuvěřitelně odpudivá, přitom slibující bezďácké světlé (!) zítřky, byl scenáristický přešlap a castingový omyl par excellence. Navíc Clara Rugaard s inkubátorovým děťátkem v náručí se ani nerozkojila, čímž zklamala miminko i mě. Jen dvě malé lžičky Sunaru sypu do kojenecké láhve. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé postapo sci-fi, kde je kladený dôraz na pomalé tempo a predkladané myšlienkové posolstvá. A to sa cení. Niekomu to sadne, inému zase nie, divák so slabosťou pre žáner by ale mohol mať z I Am Mother radosť a a odpustí mu aj nejaké tie chyby. Dej je celkom nepredvídateľný, čo sú rozhodne body navyše, scenár ale pôsobí predsa len trochu chaoticky, nakoniec však pointou uspokojí. Ale opakujem, ako koho. Je to síce lacnejšia produkcia, napriek tomu sa Sputoremu podarilo vytvoriť pôsobivú atmosféru a fajn dizajn interiérov. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Film se zajímavým nápadem. Ocitáme se v daleké budoucnosti, kdy je lidstvo vyhlazeno a jeho poslední zbytky se vyskytují jako zamražená embrya. Jedno z nich je probuzeno a vychováno robotem. Tato dívka žije normální život spolu se svou robotickou matkou v podzemní laboratoři. Vše se změní, když se do krytu dostane další žena, která je zraněná. Pro dívku je to zcela nečekaná a zkušenost a začne pochybovat dobrých úmyslech své matky. Kdo je vlastně zlý a co jí Matka zatajuje? Film má vynikající napínavou atmosféru. "Posloužila jsi svému účelu." ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"I Am Mother" ma nakoniec divácky veľmi príjemne uspokojilo.Táto minimalistická sci-fi dráma skutočne fungovala, mala dobré momentky a veľmi zaujímavé drobné detaily, ktoré to celé posúvajú vyššie. Skvelé na filme je hlavne to, že reálne nevieme, komu veriť a komu nie. Uhol pohľadu na jednotlivé udalosti pôsobí veľmi logicky. Či už zo strany "Matky" alebo Hillary Swank. A keď si už myslíte, že ste všetko pochopili a budeme mať záver, kde len nastanú titulky, tak film pokračuje ešte asi 20 minút. A dostávame otázky na naše základné otázky, ktoré sme si pokladali. A pritom sme si predtým vôbec neuvedomili, že sme tie otázky už od začiatku mali, len sme na to potom trošku vo filme pozabudli. Nenudilo ma to, film má dobré tempo, ten čas plynie relatívne dobre a okrem toho sa neustále toho dosť deje na to, aby som sa nenudil v záplavách dialógov. Napriek tomu, že tu máme len 3 postavy, tak dali do toho absolútne maximum po stránke vizuálov a minimum po stránke dialógov. A to ma teší. Lebo nepotrebujeme slová. Stačí nám to vidieť. Za pozornosť určite stojí, no možno by som si vedel film predstaviť aspoň o pár minút kratší. Občas to trošku nabádalo k tomu sa pozrieť na čas. A možno by bolo tiež fajn, keby som miestami nemal pocit, že film si požičal niečo z iných sérii a vytvoril si z toho svoj vlastný koncept. Ale na druhú stranu je dostatočne originálne na to, aby som to mohol oceniť pozitívne. Takže z toho plynie aj moje záverečné hodnotenie. Hodnotenie: B+ ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Začátek mi lezl spíš na nervy, ale nakonec se z toho vyklubalo celkem zajímavý drama, o tom jak si naivní dívka vybere bud to robota nebo smradlavou bezdomovkyni. Swank nebyla pěkná ani za mlada. ()

Reklama

Reklama