Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rodině Novákových vládne pevnou rukou pedantický otec, který ji zatížil povinností včasných příchodů a vybavil řadou všemožných zákazů a příkazů. Zatímco manželka, redaktorka hádankářského časopisu, poslušně dodržuje režim, dcera Míša začíná přerůstat otci přes hlavu. Je tu ještě energická babička, deptající paní Novákovou zmatkem, který do rodinného života vnáší svými návštěvami. Není divu, že poté, co otec odjede do lázní, nastane pro všechny doma ráj. Zákazy mohou být porušeny, příkazy nevykonány a věci neuklizeny. Jenže jen do chvíle, kdy zvědavá manželka otevře dopis pro manžela a zjistí, že vzorný pedant má nemanželské dítě. Ráj se okamžitě mění v chaos. Přítelkyně paní Novákové radí oplatit nevěru nevěrou, babička začne podnikat rázná opatření směřující k jedinému možnému řešení, a to rozvodu. Navíc nic netušící pan Novák se z pravidelných telefonátů domnívá, že dítě, o kterém je neustále řeč, čeká Míša. Všemu nasadí korunu nejprve babička, která zahlédne Míšu s jejím chlapcem Tomášem, a poté Tomáš, který pojme vynucené seznámení s rodinou Novákových svérázným způsobem. A to ještě není všem překvapením konec. (TV Nova)

(více)

Recenze (156)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Janžurka měla pravdu, ten svetr si Bydžovská určitě svlíkat neměla.. Neboť vyšívaný ubrus, co pod ním nosila, by přes svou červenou barvu nenadchnul ani toho nejbujnějšího býka, a to je co říct. Film táhnou zejména dialogy mezi Nárožným a Janžurovou v první půli, poté, co otec Novák odkvačí do lázní, úroveň poněkud upadá, neb nastává přehlídka méně uvěřitelných nedorozumění a ošívacích scén, ve kterých hraje hlavní roli zejména Bydžovská (na druhou stranu plus za to, že se za celou dobu snad jen dvakrát zasmála svým typickým zdravým koňským smíchem). ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Průměrná normalizační komedie, lehce zapomenutelná s plejádou hereckých hvězd. Zajímavý je především pohled na mladou Bydžovskou a Vladyku, ovšem potěší i osvědčená Janžurová. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Nárožný tam hraje svého typického trademark vola :) , ale jako vtipné to vlastně i je . Jinak zápletka poplatná své době, nic strašného. 57%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na herecké obsadenie som čakal viac. Oveľa viac ako nevýrazný občas vtipný pokec k výchove mladých dievčat. –––– Víš, co je to oáza klidu na deset? Manželství! –––– Formuluj pŕesně! ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Dvě až tři hvězdičky. Dal bych vyšší hodnocení, kdyby namísto Zuzany Bydžovské, proti které osobně nic nemám, hrála o trošku přitažlivější herečka. Film ze života a o životě. Žádné intriky, klebety, bizarnosti a úchylky. Rodinka se dusí v malé garsonce, dceruška čeká dítě, její kluk pro ně není lumen a ke všemu manželství skřípe. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Báječná komedie. Skvěle vykreslené postavy, dialogy a samozřejmě výborní herci. Hlavně Iva Janžurová na štaflích nemá chybu. :) ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

4* jsou možná až moc, ale tu jednu navíc dávám za P. Nárožnýho, protože hlášky jako "formuluj přesně" a "Žatecká, tam je Žatecká" jsou pro mě opravdovej skvost, kterej tenhle snímek řadí trochu někam jinam. Ano, máme z této doby lepší komedie (navíc s podobnou hereckou skvadrou), ale i tak si tohle hodnocení neodpustím. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Petr Nárožný s Ivou Janžurovou zazářili v celku dobré komedii, která neurazí a docela i pobaví. Pedantický Nárožný a free Janžurka rozehrávají klasickou "hádačku", kterou opepří záměna kufrů a milostné vzplanutí dcerky. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Mno. Míkova komedie nezapře divadelní předlohu, což výjimečně nemyslím v dobrém. Dialogy šustí papírem až hanba, scéna už nemůže být statičtější a vychovávanej jsem se cítil být nepřetržitě celých osmdesát minut. Díky poněkud krotkému svazáckému humoru vyniká o to víc normalizační podtext snímku, ujišťující diváka, že socialistická rodina, uhnízděná v prostorově nevyhovující bytovce, ač se to tak nemusí zdát, skutečně není dysfunkční, plní své funkce a funguje jako spolehlivá hráz buržoazním nešvarům. Ty kromě dobytka Krampola reprezentuje babička Stelly Zázvorkové s jejími předsudky vůči mladým a zálohami v osobách statných mužů. Realisticky uvažující baba, dlužno dodat. Skutečnou perlou je typově přesná kreace Petra Nárožného, jehož postava usedlého manžela, otce a blba se ocitá ve víru událostí poháněných do spirály jedině a výhradně ženskými postavami, které se prostě * přiznejme si to * přesně vyjadřovat neumí. Nebo nechtějí. Z filmu si odnáším také jedno předsevzetí. Být drsný jako Vladyka. Koule na to zeptat se maminky dívky, jestli ji "naučila polykat", jsem ještě neměl. ()

Xavi6 

všechny recenze uživatele

Česká komediální klasika s Petrem Nárožným = no konečně!! Miluji ty jeho chytré poznámky typu: "Tam je Žatecká", nebo: "Formuluj přesně", prostě tohle by nikdo neříkal tak čestně a správně jako on. Tady je prostě nejlepší a je to hlavně jenom jeho film. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Komedie s možná až absurdní zápletkou, přesto příjemná zejména zásluhou celé plejády skvělých českých herců s Ivou Janžurovou a Petrem Nárožným v čele. Obsahově je znát kontaminace dobou vzniku, naštěstí v míře, která se dá strpět. Skvělé konverzační scény, na kterých je viditelné, že jsou točeny podle divadelní hry, jsou střídány hluššími místy, což je hlavní slabina filmu. Celkově určitě podívaná, která jistě nezklame, z dnešního pohledu obohacená občasnými retro prvky. ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Průměrná socialistická komedie, kterou nad vodou drží především výkony Petra Nárožného a Stelly Zázvorkové. Jedna výtečná hláška: "Formuluj přesně." ()

Reklama

Reklama