Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďalší thriller podľa skutočných udalostí, ktorý nás zavedie pod kožu a do útrob súčasnej americkej spoločnosti, zmietanej rôznymi krízami vrátane morálnej. Idealista Daniel J. Jones (Adam Driver) je svojou šéfkou, senátorkou Dianne Feinsteinovou (Annette Beningová), poverený vedením vyšetrovania programu CIA na zadržiavanie a vypočúvanie osôb vytvoreného po 11. septembri 2001. Jonesova neúnavná honba za pravdou prinesie odhalenia, ktoré odhalia, ako ďaleko zašla najvyššia národná spravodajská agentúra, aby zničila dôkazy, obišla zákony a skryla šokujúce tajomstvá pred americkou verejnosťou. Po 11. septembri totiž CIA začala používať brutálne metódy vypočúvania podozrivých z terorizmu, čo viedlo k mnohým škandálom a vyšetrovaniu programu zadržiavania a vypočúvania, ktorého "rozšírené techniky" sa ukázali ako nemorálne a neúčinné. Keď sa Jones a senátny vyšetrovací výbor rozhodnú zverejniť výsledky svojho vyšetrovania, CIA a Biely dom sa tomu snažia zabrániť. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (76)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Není den, kdy bych alespoň nějakým způsobem nezavadil o tématiku terorismu, která mě v nemalé míře zajímá. Proto velmi rád sahám po jakémkoli kousku, co ji obsahuje, byť ne pokaždé mě dokáže vtáhnout tak, jak bych si představoval. Takovým typickým příkladem je právě Zpráva, film, co nabízí vždy bezchybného Adama Drivera, ale také až přehršel vyjednávacích diplomatických aktů, které obyčejný smrtelník není schopnen všechny pobrat. [viděno na Prime Video 18.11.2022] ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(72/2022) / Dávam plných 10/10 Scottovi Burnsovi ako scenáristovi tohto filmu. Je neskutočné ako sú dve hodiny čistého rozprávania o jednom vyšetrovaní od začiatku do konca zaujímavé. Celý film ide cestou chladného, faktografického podávania informácií. Jediný náznak jemných emócií je vidieť koncom filmu na Adamovi Driverovi, super zvládnutá rola, zase raz. Na film sa treba fakt sústrediť aby človek pochytil všetky fakty, vzťahy a politiku a aj napriek nie úplne lineárnemu rozprávaniu sa to dá zvládnuť. Nech si o USA myslíme hocičo, vo filme zaznie jedna pravda, je to jedna z mála krajín kde k takémuto vyšetrovaniu môže dôjsť a byť dokonca zverejnené. Finálne vyznenie je ale docela pesimistické a zodpovedný ľudia sa nikdy pred súdy nepostavili. Výborný film ale asi len pre menšinové publikum. (8/10) ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

První cca polovina zabývající se především vyšetřováním na mě působila trošku suchopárně, ale když už nic jiného, člověk alespoň získal přehled o tom kdo je kdo a celkem snadno se zorientoval ve vládnoucích byrokratických kruzích. Navíc prostřihy do minulosti ukazující počátky drastických vyslýchacích metod měly něco do sebe. Druhá půlka už měla větší drajv, protože jak se blížilo vydání zprávy, začala CIA nervóznět a podle toho se i chovala. Přibylo vypjatých momentů a dialogy, na kterých to vlastně stojí, získaly patřičnou naléhavost. Problém jsem neměl ani s herci a Driver, kterého moc nemusím, tady zazářil. Přesto mi to občas přišlo trochu pokrytecké. Všeobecně se ví, že tajné služby obecně musí občas přitvrdit a pro nějaké to mučení se nikdy nešlo a ani nepůjde nějak daleko. Kor když je tu velká naděje, že přinese patřičné výsledky. Americkým potentátům šlo podle mého spíš o to, aby podobné postupy nebyly oficiální součástí procesů v rámci agentur. A téhle optiky jsem se nezbavil ani při sledování filmu. 70% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých malých dôležitých filmov, ktoré na vás strieľajú jednu informáciu za druhou. Nie len preto aby pôsobili komplexne, ale aj aby ste cítili nutnosť postáv vyrovnať sa s týmto problémom. Páčilo sa mi to. Uvedomelých filmov na túto tému je málo a Burns očividne vie čo chce povedať a robí to s precíznosťou a v zásade aj zábavne. Na film sa dobre pozerá a nenudí, hoci chrlí jednu informáciu a meno za druhým. Tým čo sa nevyznajú do politiky USA je to možno na začiatku mätúce ale v centre stojí súboj muža proti obrovskej machinácií, ktorá si nemá potrebu priznať vinu za niečo, hoci by mala. Driver presvedčivý a rovnako aj priehršť ostatných hercov. Dôležité ale nie pre každého. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal, jestli se mě film snaží nakrmit faktem, že mučit zajaté teroristy je nelidské, spláše u mě nad výdělkem, pak se to stáčelo k tomu, že to mučení nemá efekt na získáné informace, což bylo vůči mě nefér, protože to nemám šanci posoudit, aby to nakonec ukázalo na americké tepání ameriky a nutno říci, že od této chvíle se pro mě film stal velmi zajímavým a dialogy jsem poslouchal mimořádně pečlivě, jo, jo bavilo mě to. Adam Driver je tradičně skvělej a to tady tu hlavní roli pojal opravdu tak, aby nějak zásadně nevyčníval nad podstatou sdělení filmu i to je umění a ne malý. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Podľa dokumentov CIA nikdy nedisciplinovala pri závažných porušeniach pravidiel, opakovaných systematických či individuálnych zlyhaniach, či dokonca smrti zadržaného. Pri smrti Gul Rahmana dostal vyšetrovateľ neskôr dokonca finančný bonus. (Real Tom Hardy)
  • Najväčším paradoxom je, že Spravodajský výbor senátu zdokumentoval 20 najfrekventovanejších a prominentných príkladov protiteroristických úspechov, za ktoré CIA vďačila práve rozšíreným vypočúvacím technikám, no po zdokumentovaní vysvitlo, že boli mylné. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama