Reklama

Reklama

Morbius

  • USA Morbius (více)
Trailer 1

Na stříbrné plátno přichází jeden z nejpodmanivějších a nerozporuplnějších hrdinů filmového světa značky Marvel, jehož představitelem je Oscarem oceněný Jared Leto, který se ve snímku mění v charismatického antihrdinu Michaela Morbiuse. Doktor Morbius trpí vzácnou a smrtelnou krevní chorobou. S úmyslem zachránit druhé, kterým hrozí stejný osud, se Michael rozhodne k zoufale riskantnímu činu. Zdánlivý úspěch přinese lék, který je však dost možná nebezpečnější než sama smrtelná choroba, neboť promění léčitele v lovce. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (450)

Lima 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se na to z donucení, protože komiksovky už mě regulérně serou ….. a jak to říct, nějak jsem to přežil bez úhony. Většinou překvapivě komorní, držící se zpátky, odehrávající se převážně mezi interiérovými zdmi na ploše několika místností. Nemá to žádný eye-candy momenty, díky kterým byste si to zapamatovali, prostě je to celý taková ničím neurážející definice průměrnosti. Jared Leto byl o.k., pokud se zrovna díky šerednýmu CGI nepitvořil jako upír, hrál uměřeně a nebyl nejslabším článkem. Jenže má to bohužel i směšně křenícího se Matta Smitha a má to Tyrese Gibsona, který se celou dobu tváří, jakoby každou chvíli čekal průjem. Závěrečný trikově hnusný souboj, utopený ve tmě, do pěti minut zapomenete. Vlastně jako celý film. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jared Leto si coby doktor Michael Morbius tyká s netopýry. Jejich DNA totiž smíchal s lidskou. Od té doby má neodolatelnou chuť konzumovat lidskou krev a po vzácné krevní chorobě, kterou odjakživa trpěl, není ani památky. Účinky séra se ale rozhodne zneužít jeho protivník, kterého vždy považoval za svého bratra. Comiscové hrátky od Marvelu s hororovou příchutí, které byly předlohou filmu, jsou v našich končinách velkou neznámou. S tím ovšem u mě nevyvstal problém. Film má docela průbojný náboj, nebojí se šlápnout, respektive rád by šlápl do krvavější explicitnosti (krev je digitální a je nutno si její zvýšený poměr domyslet), ačkoliv je limitován přístupností. A hlavní hrdina umí využít své charisma. Jeho soupeř v podání Matta Smithe už ale značně zaostává a většina vedlejších postav přílišné zajímavosti nepobrala. A postupem času film začne upadat do jakési režijní rutiny (viz bezinvenční finále). I tak snímek celkem delší dobu vzdoruje rutinnímu pojetí a má náběh na určitou formu novátorství v dané filmové oblasti. Letovu tvář trikoví specialisté prohnali digitálním morfingem, z hlediska maskérství se sice nejedná přímo o (r)evoluci, nějaký děsivý rozměr jeho vampýr určitě má. Trikově to mělo velmi blízko k Bladeovi, což je film z dnešního pohledu značně letitý. U comicsových adaptací pochopitelně nečekám psychologickou studii postav, respektive ústředního hrdiny, bylo ale malinko naznačeno, že film má nějaké povědomí o snímcích typu Moucha. Je dobré zjištění, že režisér Daniel Espinosa si nějakým způsobem uvědomoval nedostatky scénáře, tudíž se mu daří je redukovat, ne až tak eliminovat, přičemž se vyskytly scény, které jaksi nebyly zcela objasněny, ještě lépe, nevylučuje se, že mně jejich úplná smysluplnost unikla vlivem neadekvátního střihu. Jared Leto si vyprodukoval komiksárnu, která naznačuje budoucí týmové sloučení (viz Michael Keaton v po titulkové scéně). Návrat jeho krvežíznivého hrdiny sice tolik jistý není, ovšem svůj dosavadní prostor na scéně zužitkoval obstojně. 7/10 ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem šel s obavami, když jsem si přečetl několik zdejších komentů a viděl hodnocení. Jenže když je čtu znovu, tak vidím, že leckdo film odsuzuje a trhá v natolik obecné rovině, že by se to hodilo na spousty dalších filmů. Z konstatování  - mizerný scénář, bez nápadů, zklamání, otřesné finále - se fakticky nedozvím nic. Prázdné fráze. Jo a mnozí hned od úvodních metrů filmu věděli, jak se celý snímek bude odvíjet až do konce. A jak už to u posledních marvelovek bývá, zjistil jsem, že jsem naštěstí viděl úplně jiný film. Drama doktora, jenž trpí nevyléčitelnou nemocí, na níž se snaží nalézt lék, není samozřejmě nic originálního, jenomže v současnosti i řadu let zpět už originální příběhy nejsou. Morbius je nešťastnou postavou, která vnímá svůj pokus o léčbu jako tragické selhání, jako kletbu. A snaží se s tím něco udělat už kvůli kamarádovi, jenž mu ukázal tu pravou temnou tvář mutace. Dobře, nechlístají tu hektolitry krve, temnota je spíše tušená a Leto postrádá patřičné charisma, jenže po rozpačitém začátku dostane film spád, souboje jsou skvělé, létáním nad uhrančivým New Yorkem strčí Morbius do kapsy i Spider-Mana a vše směřuje k tragickému (ve smyslu rozuzlení, nikoliv provedení) finále. Odkaz na Murnaua, Draculu, Batmana...potěšil. A že nebyl film vtipný? No ještě aby se v upírském příběhu vtipkovalo, to tedy ne! Přirozeně bych uvítal raději gothický horor, ale i tak jsem byl spokojen. A rozhodně mi není líto těch, co šli do kina a pak dali odpad nebo hvězdičku. Třeba budou příště rozumnější a film si nechají ujít. 3,5* ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Nový Morbius ve výsledku není až tak špatný, jak všichni původně avizovali, ale současně není rozhodně tak dobrý, jak jsme doufali. V rámci marvelu pak jde jednoznačně o jeden z horších kousků a vlastně s ním má pramálo společného (viz dále), ale v rámci samostatného filmu jde o stravitelný akčňák, který příliš neoslní, ale ani nenudí. Problémem je, že Morbius ničím moc nevyčnívá, a tak půjde pravděpodobně o zapoměníhodnou záležitost, a to z hned několika důvodů. Herecky jde o průměr, masky upírů neoslní, příběh je šablonovitě klišovitý, humor zde úplně chybí (narozdíl od jiných žánrovek…), není zde propojení s jinými postavami, akce není nijak převratná a CGI je ve filmu znásilňováno víc než ministranti v kostele - zpočátku mi to nevadilo, ale postupem času jej přibývalo čím dál víc, až se finále proměnilo v obrovský digibordel. Slow-motion scén se divák po chvíli přesytí a začnou jej taky štvát, záporák je nudný, nevýrazný a bez vykreslené motivace… Jednoduše strašně povrchní záležitost, u které jsem se nenudil, ale kino návštěvu bych nedoporučil. Na poměry superhero movies obrovský přešlap vedle, ale post-credit se mi líbil, a to fakt že dost, tak uvidíme, co zajímavého nám Morbius do budoucna ještě přinese. Každopádně je film dalším důkazem, že Marvel brand není sám o sobě zárukou kvality, ale jde o osobu sedící v režisérském křesle. Původně jsem byl přikloněn k trojce, ale díky zpackanému finále a myšlence, jak dobrý by tenhle antihrdina mohl potenciálně být, zůstanu jen u dvojky… ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Scifíčko "Life" od Espinosu malo snáď všetko, čo sa od dobrého scifíčka s hororovým nádychom očakáva. "Morbius", má zas všetko, čo by film obsahovať nemal. Celkom dobrá, digitálna sračka, i keď na druhú stranu, v rámci nejakého nulového očakávania, na jeden krát pri špáraní v riti, dostatočne postačí. Na záver len jedna vec. Je to fakt "horor". Za tie tenisky čo zajebali Smith-ovi na nohy, si tento film iné označenie ani nezaslúži .. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (20)

  • Na konci filmu můžeme vidět dvě krátké samostatné scény. (KaterinaSkop)
  • Dr. Emil Nicholas (Jared Harris) se ptá Mila (Matt Smith), jaká je jeho bolest na stupnici od 1 do 10. Milo odpovídá: „11.“ Jde o narážku na seriál Doctor Who (od r. 2005), kde si Matt Smith zahrál jedenáctého Doktora. (spacemaster)

Související novinky

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

03.03.2024

Před dvěma lety se i měsíce po premiéře kina stále bortila pod nápory nadšených fanoušků, kteří dotlačili tři pavoučí hrdiny k obřím tržbám ve filmu Spider-Man: Bez domova. Právě tento film ukázal,… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno