Reklama

Reklama

Komisař Montalbano

(seriál)
  • Itálie Il commissario Montalbano (více)
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní
Itálie, (1999–2021), 64 h 33 min (Minutáž: 93–120 min)

Předloha:

Andrea Camilleri (kniha)

Hrají:

Luca Zingaretti, Peppino Mazzotta, Angelo Russo, Cesare Bocci, Davide Lo Verde, Roberto Nobile, Marcello Perracchio, Luigi Caruso, Rosario Spata (více)
(další profese)

Série(15) / Epizody(37)

Obsahy(1)

Případy komisaře Montalbana, hrdiny kriminálních románů, jejichž autorem je Andrea Camilleri, scénárista, režisér a jeden z nejznámějších současných italských spisovatelů. Scénáře detektivních příběhů začal psát po 2. světové válce, světovou slávu mu však přinesla až postava komisaře Salva Montalbana, jehož přivedl na svět v románu "Tvar vody". Své kriminální případy situuje do imaginárního sicilského pobřežního městečka. Montalbano je také pravověrný Sicilan s mimořádně vyvinutým citem pro spravedlnost a vášní pro dobré jídlo, pití a knihy, jimž se věnuje v každé své volné chvíli. A těch chvil mívá dost, neboť žije sám, jeho přítelkyně Livia z dalekého Janova jej navštěvuje jen občas a Montalbano společnost jiných žen příliš nevyhledává… Montalbanovy příběhy vynesly Camillerimu řadu italských i mezinárodních literárních cen a byly přeloženy do většiny nejdůležitějších světových jazyků, včetně japonštiny i češtiny. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele elizabeth_ba k tomuto seriálu (9)

Tvar vody (2000) (S02E01) 

Díl o tom "Jak Salvo potkal Ingrid" je sice prodchnut jistou dávkou smutku, stejně jako závěr,  z nějž vyplývá, že spravedlnost si vždycky nějak najde cestu, i když se jí z různých důvodů brání. Hodně zajímavý díl. A ta první Livie byla zdaleka nejlepší, škoda že herečka nezůstala. ()

Po hmatu (2002) (S04E01) 

Příjemný díl s Livií, Beatrice, pobytem na malebném ostrůvku s penzionem. U Salva vše jako vždy souvisí s probíhajícím vyšetřováním. Plus jedna hvězdička za psa Orlanda, jímž jsem byla unesena stejně jako všichni, kdo se s ním potkali. ()

Montalbanovy smažené jehlánky (2002) (S04E02) 

Neřekla bych, že ta epizoda je tak špatná. Mohla by být o trochu kratší a nač si asi nikdy nezvyknu, jsou Vánoce za teplého a slunečného počasí, ale jinak celkem legrace, čarokrásná Sicílie, která se nakonec z toho Verrova vládnutí přece jen vzpamatovala... Za mě poctivé tři. ()

Vůně noci (2002) (S04E03) 

Při opětovném zhlédnutí přiznávám, že se mi tento netradiční díl, s tradičními úchvatnými památkami a návratem některých postav z předchozích dílů, líbil. A Mimi Augela má hezké občanské jméno...😉 ()

Kočka a kanárek (2002) (S04E04) 

Salvo Montalbano se svou přitažlivou dočasnou zástupkyní (a zbytkem týmu) řeší dva zdánlivě spolu nesouvisející případy (přepadání starších paní na cestě do kostela či z něj a zmizení jistého gynekologa), které nás i sicilskou policii zavádějí do různých zákoutí ostrova i lidských myslí. V pravou chvíli se ta souvislost samozřejmě najde, ačkoli se všichni z komisariátu věnují především krásné Barbaře a nebo možná právě proto, protože právě ona ji odkryje. Seriál těží ze sympatických postav a především z krásných památek, jinak je to takový lepší průměr mezi detektivními příběhy. ()

Pavoučí trpělivost (2006) (S06E01) 

Ne úplně tradiční, i proto dost zajímavý díl, v němž Montalbano tak trochu po vzoru jiného komisaře v epizodě zmiňovaného (Maigreta), bere spravedlnost do svých rukou (nebo aspoň do své hlavy)😉 ()

Papírový měsíc (2008) (S07E04) 

Tak tenhle díl byl opravdu příšernost. Buď už jsem jich (těch dílů) viděla skutečně mnoho, nebo mně iritovala nesympatická Lišková, za uši tahající dabing Simony Stašové či skutečnost, že do toho jsou zase nějak namočeni Kuffarovi. Reputaci tomu nemohou napravit ani překrásné sicilské památky a výhled na moře z komisařova domu. Opravdu nepovedené. ()

Úsměv Angeliky (2013) (S09E01) 

No jo, všechny holky a ženský na Sicílii jsou krásný, vysoký (vyšší než Montalbano) a mají snoubence někde daleko, nejlépe někde na moři. Lépe si ten příběh vedl, než jsem zhlédla všechny další, takhle ho řadím jen jako jeden z mnoha se stejným scénářem, i když jsem si moc oblíbila postavy, miluji sicilské památky a krimi zápletka není hloupá, to stálé opakování s okouzlením Montalbana nějakou dívkou (ještě, že tahle aspoň nebyla blondýna), mě už trochu nudí. ()

V zrcadlovém bludišti (2013) (S09E02) 

Ale jo, až na to, že tam furt telefonují z různých modelů (vytáčet číslo jsem již dlouho neviděla, většinou jen vyťukávat ;-)). Jinak krásné exteriéry - sicilské památky se mi líbí stejně nebo i více než jinde v Itálii a má to sympatické postavy (ty, s nimiž se znovu setkáváme). Pijí tam kafe a jí mořské potvory, za to všechno hodnotím kladně a zápletka je ucházející (ač nikterak převratná). ()

Reklama

Reklama