Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

erased 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak moc jsem si při příjezdu do Twin Peaks chtěl připadat jako agent Cooper, leč nestalo se. Tajemstvím obestřené lesy i samotná zdánlivě 'obyčejná' vražda mě na první pohled fascinovaly stejně jako jeho, avšak bez výjimky nesympatičtí a nezvykle přehrávající obyvatelé tohoto horského městečka mě od něj málem odradili ještě než jsem se stihl dostat k tomu nejlepšímu. Stejně tak mi od samého začátku naprosto nesedla kultovní Badalamentiho hudba (klavírová část Laura's Theme především), a tak bylo mé sžívání se s něčím takto novým zatraceně trnité. Za těch málem 25 let se toho na seriálovém poli změnilo hodně a hodina a půl je na tak vlažný pilot přespříliš. Nakousl sice prakticky vše, co se v budoucnu v seriálu objevilo, ale ani v nejmenším nestačí na sžití se s tím šíleným prostředím a atmosférou, a zároveň zbytečně brzdí ten méně náročný úvod do atraktivní detektivní linie. Ve zkratce, takhle jsem si představení seriálové legendy nepředstavoval. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

15 let jsem to odkladal a odolaval jsem, az me treti serie donutila plne se do Twin Peaks ponorit. Uz po prvnim dile musim konstatovat, ze to bude stat za to: pripad zamotanejsi nez Gordicky uzel, absurdni scenky zdanlive nesouvisejici s dejem a i slusna davka tajemna. Pilot naplnil presne me slusne vysoke ocekavani. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po šesti letech jsem dal tomuto počinu druhou šanci a zkouknul opět pilotní díl. Za 6 let se mi poněkud pozměnil a vylepšil vkus a já si Lynche neskutečně užil. Opravdu luxusní pilot, kde dochází především na seznámení s postavami a jejich rolemi v městečku. Lynchovi se podařilo vybudovat nesmírně zajímavou a nekonečně tajemnou atmosféru. Za 94 minut se mi v mysli nastřádalo asi 8 podezřelých, což je z malé populace městečka téměř každá třetí osoba s celkového počtu osob divákům představených. A to se nemusím omezovat pouze na podezřelé z vraždy, ale skoro každý na mě působí dojmem, že má ve skříni poschovávaných několik kostlivců, kteří se budou postupně vytahovat. Nesmírně sympatická je mi zejména postava agenta FBI, který nás případem provází. Luxusní je i hudba, která úžasně dokáže naladit náladu a atmosféru jednotlivých scén. Trošku se bojím, aby se ze seriálu nevyklubala jakási trapná telenovela, kde bude každý šukat s každým a veškeré zápletky budou navázány na čistě sexuální motivace postav v rytmu Freuda. To by mi ovšem Lynch určitě neudělal. Spíše očekávám hru na kočku a myš, kde mě bude Lynch krásně vláčet celým filmem a já budu jako divák vždy tam, kde mě bude chtít režisér mít. Vždy mě nechá si myslet, že už mám jasno a následně mě donutí, abych svůj názor zpochybnil - na tohle jsem u něj zvyklý. Značím si tedy menší restík a píšu si k seriálu své opáčko, které si rozhodně zaslouží! Jsem si takřka jistý, že u něj výrazně pozměním své hodnocení, které má na této databázi tu nejvyšší možnou cenu a mělo by být pro všechny potenciální diváky tím vůbec nejsměrodatnějším. Vskutku vynikající záležitost. Jeden z nejlepších pilotních dílů, jaký jsem v rámci seriálů mohl vidět. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jméno Dale Cooper mi bude znít ještě dlouhé časy v hlavě...dívá se na něj až příliš dobře (a to nejsem gay)...řekl bych, že jde o nejlepší postavu detektiva, jakou jsem kdy na filmovém plátně viděl - najděte mi sympatičtější, všímavější a inteligentnější postavu! Jeho zaujmutí a cit pro detail je fascinující a výraz MacLachlanovy tváře zcela exaktně přesný a vybroušený. Kdyby se jeho postava objevila třeba v Esmeraldě, začnu sledovat Esmeraldu! (naštěstí pro nás všechny, esmeralďáci by takovouhle postavu vživotě nevymysleli). Lynch si se svými šachovými postavičkami táhne, jak se mu zlíbí a znelíbí a je mu úplně jedno, že střelec nesmí táhnout do L jako kůň a naopak, ale jedno si hlídá jistě - svého krále si hlídá před matem. Jeho partie je skvostná, vybroušená jako diamantový šperk, tajuplná, mystická, nedostižná. Samozřejmě, několik vad na kráse bych našel, ale abych pravdu řekl, postupem času si na ty chybičky zvyknete a ve finále na ně zapomenete. Skvělý úvod do mistrovského seriálu. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S největší pravděpodobností se jedná o jeden z nejlepších pilotů k seriálu. Nic nedokáže tak v táhnout do děje, než film který toho strašně moc ukáže, ale nic nevysvětlí. Pří scéně kdy se Sarah a Leland dozvídají o smrti své dcery je rozhodně nejsilnější moment, a to hlavně díky způsobu kdy jakým se zprávu dozvída Sarah. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama