Reklama

Reklama

Umučení Krista

  • USA The Passion of the Christ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mela Gibsona nás zavádí do Jeruzaléma v době před více než 2000 lety a nebývale působivou, místy až šokující formou popisuje posledních dvanáct hodin života Ježíše Nazaretského (James Caviezel) před jeho ukřižováním na hoře Golgota. (Magic Box)

Recenze (909)

ripo 

všechny recenze uživatele

Umučenie Krista nie je o Kristovi samotnom. To by nesmelo byť zobrazených len posledných 12 hodín jejo života. Umučenie Krista je pocta Mela Gibsona mužovi, ktorý dal základy kresťanstvu a hlavne ktorý trpel za ľudí. A práve veľkosť toho utrpenia tu bola zobrazená ..... Pretože veľkosť Krista nebola v tom, že sa narodil a žil. Jeho veľkosť bola práve v obetovaní sa . Z filmárskej stránky Gibson vsádzal na koláž spomaľovačiek, veľkých detailov a kratučkých flashbackov. Všetky vypovedali o všeobecne známych reáliách avšak nie som si istý, že ateisti pochopili ten flashback s hriešnicou Máriou Magdalénou . Inak bol celý film pochopiteľný pre každého .... Nie je dôležité , kto bol Ježiš, nebolo ani dôležité čo vykonal a aké myšlienky hlásal, dôležité pre Gibsona bolo ukázať mieru utrpenia a to, ako sa s tým Ježiš zmieril a prijal svoj údel, aby vykúpil hriechy ľudstva .... Zaujímavé je, že tábory odporcov hlásajú prílišnú brutalitu s hektolitrami krvi .... Nemám ten názor .... Mnoho ľudí asi videlo obrázky ukrižovaného Ježiša s malými kvapkami krvi na rukách a nohách po klincoch, ako aj ranu v hrudníku. Inak nič..... Čistota a pokora ..... Ale to asi tak nebolo. Ježiša predsa týrali a mučili vo väzení a po celej ceste na Golgotu bol takisto týraný . Ako mal asi vyzerať ? Dôstojný v bielom rúchu ? Asi ťažko .... To ste naozaj ešte nevideli nástroj zvaný flagellum ? Po pár zásahoch by ste vyzerali obdobne ..... Ďalej sa filmu vytýka (hlavne zo strany židovskej obce) , že ukazuje Židov, ako národ , ktorý dal Ježiša na smrť ... A čo teraz ? Nebolo to tak ? A nebol náhodou Ježiš sám Žid ? Bol ...... A kto boli väčšie zvery , Židia , ktorí sa zbavili kokurencie v ich moci, alebo perverzní, zhýraní a sadistickí Rimania, ktorí sa ukájali vo fyzickej bolesti svojho väzňa ? Takto predsa otázka nestojí .... Gibson nám dáva ústami Ježiša nádherné posolstvo : " ..... nie je ťažké milovať svojich blížnych, ale milujme aj svojho nepriateľa... " a ukážme veľkosť svojho ducha .... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kdo mě aspoň trochu zná, ví, jaký mám názor na brutalitu ve filmech. Záměrně se jí vyhýbám. Velmi často je používána nadbytečně a často samoúčelně. Proto mi trvalo poměrně dlouho, než jsem se odvážila podívat se na Umučení Krista. Brutalita je tu opravdu velice výmluvně prezentována od prvních scén až do těch posledních. Nechce se mi věřit, že by to ve skutečnosti probíhalo opravu takto. Kat bývá často milosrdnější než ti, kteří si ho najímají. Ja jednostrannost je přílišná. Vyjmutí poslední fáze Kristova života z celkového kontexu činí z filmu nestravitelné sousto - aspoň pro mě. Napadá mě s jakým záměrem Mel Gibson film natočil? Chtěl poukázat na velké Kristovo utrpení nebo šokovat diváky? Dílo je natolik sugestivní, že nedává možnost jiného pohledu a taková manipulace s divákem se mi příčí. Na rozdíl od Posledního pokušení Krista mi film nepřinesl nic nového, žádný zajímavý pohled, novou myšlenku, proto hodnotím tak nízko. Nezáleží na tom, kdo film natočil ani jak dobře to udělal, pokud ničím neosloví, stává se zbytečným. Netrvdím, že pro všechny. Mě to jednou stačilo. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Řekl bych asi takhle. Umučení Krista je především kvalitně natočený film, ale popravdě řečeno z hlediska obsahu je to filmové dílo velmi brutální. Zatčení Ježíše v Getsemanské zahradě nebylo možná tak dramatické, jak líčí film. Z biblických pramenů plyne, že se Ježíš vydal dobrovolně, i když tušil, že jde na smrt, patrně by ho chrámoví vojáci nemohli odvést, protože by se možná báli, vždyť ho znal celý Jeruzalém. Snad jen dodám, že Petr mával mečem tak, že údajně usekl vojákovi ucho. Kristus hlásal až do své smrti, že je synem Božím. Židovští kněží Annáš a Kaifiáš, ale nenašli žádný důkaz, aby ho rozpoznali, že je Boží syn. Vychytrale to přehráli na Řím. Poslali ho k Pilátovi, ten Ježíše vyslechl a měl ho za nevinného, přesto ho vydal smrti. Proč ho vydal té hrozné lůze? Měl z něčeho Pilát obavy? To už se asi nikdo nedozví. Konečný krutý a potupný rozsudek židovských kněží, ale neodpovídal Ježíšovu provinění. Je třeba si uvědomit, že podobné biblické dílo nemůže vzniknout bez silného citového zaujetí. Je ovšem otázka, zda bylo zapotřebí tak drsné rekonstrukce umučení, aby byla smrt Ježíše pochopitelná? Ježíš Nazaretský byl nepopiratelně výjimečný a na jeho učení lze pohlížet s úctou, kterou si plně zaslouží. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson svoj rukopis nezaprie. Tak ako v Statočnom srdci aj tu sa poriadne "vybúrill" pri mučení, Ježiša skutočne utopil v krvi. Rimanom a farizejom dovolil neskutočne brutálnym spôsobom mučiť Krista. Všetkou tou krvou a utrpením sa Gibsonovi podarilo vo mne navodiť pocit obrovského utrpenia,ktorým musel Ježiš prejsť. Pochopil,že dnešných divákov oslovia skôr brutálne, ničím neidealizované scény, ako stokrát opakované slová o láske.(povedal by som, že zvolil "šokovú terapiu". Podľa mňa chce týmto snímkom pripomenúť podstatu kresťanstva. Film hodnotím po filmárskej stránke skôr na 4*, piatu dávam Ježišovi, za to, čo pre nás vykonal. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Pro zacatek musim uvest ze rozhodne nejsem verici dalo by se dokonce rict ze jsem zaprisahly antipanbickar ale tohle mne rozsekalo a po druhym shlednuti musim zvednout na plnej pocet Gibson to udelal fakt drsne a nekompromisne realisticky a uz chapu proc si proti sobe postval snad vsechny zidy v Americe tenhle film totiz opravdu dela z zidu ty nejvetsi parchanty no kdo vi jak to vlastne bylo ja nevim bibli jsem necetl a nikde neni psano ze to co je v ni musi byt pravda kazdopadne hustej film co mne slusne rozebral ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Velikonoční film. Na Velký pátek "jako dělaný". Chtěl jsem ale více z Jeho života a flasbacků; podrobnější charakterovou (příběhovou) pitvu, ne jen tu fyziognomickou. Každopádně super dokument. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

25% - Jedna hvězdička za nápad, a druhá za poctivou „šprťáckou“ snahu. Jinak všechno špatně. Podprůměrný film, který přes veškeré viditelné úsilí autorů a herců nemá žádný obsah, a čiší z něj pouze kalkul a snaha lacině šokovat. Gibson si zřejmě neuvědomil, že pouhé užití původních dobových jazyků nevede k estetické přesvědčivosti. Kýčovité retrospektivy, ubíjející herecké orgie všech zúčastněných, spolu s opravdu „BLBOU“ hudbou dělají celé záležitosti spíše parodii. Tou se film nestal pouze díky dost brutálnímu a patrně věrnému vykreslení násilí na Ježíšovi. Mně to ale nestačí, a proto je Umučení Krista nejhorší a nejnudnější ztvárnění biblického příběhu, co jsem kdy viděl ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Strašně těžce hodnotitelný film. Pro katolíky a křesťany skvělá věc, jak upevnit svou víru. Pro diváka-bezvěrce, samoúčelný sadistický horor...Gibson skvěle pracuje s hudbou i kamerou odkazující na Caravaggiovy obrazy. Zbytek filmu se mu ale mírně rozpadá pod rukama. Snímku prakticky chybí nějaký příběh. A tak někdo, kdo Kristův příběh nezná je jednoduše v háji, protože režisér se s nějakým vysvětlováním vůbec nezdržuje a jednotlivé motivace hrdinů nám také zůstávají skryty. O nějaké herecké výkony v pravém slova smyslu zde taky nenarazíte. Caviezel se na titulní roli sice tipově hodí, ale scénář mu předepisuje pouze postávat a útrpně sledovat dění kolem něho, popřípadě se nechat mrzačit. Ostatní herci nemají prostoru o nic víc a jediným jejich úkolem je přizpůsobovat svůj výraz v neustále zpomalených záběrech, jak si zrovna Gibson žádá. A když už konečně došlo na to slavné mučení a křižování, bylo mi to vlastně docela jedno. Těžko totiž soucítit s postavami, ke kterým jste si prakticky nevytvořili žádný vztah. Umučení Krista je film, který má spoustu chyb a ve výsledku nabízí pouze to, co slibuje samotný název snímku... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Gibson ve svém životě nechal na plátně zemřít slušnou řádku lidí, takže Umučit samotného Ježíše Krista pro něj nepředstavovalo zase až takovou výzvu. Udělal to velmi krvavě a podle mého dosti pravdivě. Možná ve své době nedoceněný film, nad kterým kdekdo ohrnoval nos, ale stále má sílu hodně velkého kladiva. 70% ()

Vitex

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem se dívat déle než deset minut. Podle mě by nemělo z "křesťanském filmu" vyzařovat tolik s opravdovým křesťanstvím neslučitelných rysů (např. pozérství, podbízivost, snaha šokovat..). ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Inu, zklamani. Gibsonovy pasije jsou pouhymi vizualnimi orgiemi brutality, bez hlubsiho myslenkoveho poslestvi, jako by chtel jenom rici "koukejte jak moc za vas trpel, mejte spatne svedomi modlete se proto k nemu!". Jezis ma ale sve poselstvi skryte nekde jine, hlavne v tom co rikal, jeho trpeni a umuseni je nemene dulezite, ale neni to jedine. Nadlidske utrpeni Jezise Nazaretskeho v tomto podani je opravdu az neverohodne, ale u tak velke postavy, jakou je Jezis, drobna heroizace nevadi... Kritiky ze zidovskych obci ze tento film ukazuje Zidy jako antisemity nejsou dle meho nazoru na miste, jenom kvuli tomu ze zemrelo 6 mil. zidu za holocaustu, tak jsou na veky vekuv neomylni a nikdy nebyli spatni ci zli jako my ostatni? Zde je spravne ukazano, ze vsichni mame podobne koreny... V dnesnim svete ale pusobi Gibsonuv snimek jinak - moh by svoji jendoduchosti a prvoplanovistosti vzbudit zajem o Krista a krestanstvi jako takove, coz by bylo na miste, zejmena pak v nasi bezbozne, materialisticke a radoby pokrokově ateisticke krajine. Z umeleckeho hlediska jde o pouhou vizualizaci nasili bez hlubsiho poselstvi a vysvetleni Kristova utrpeni a tak pro mne proste prumer. A na zaver - scena s bicovanim byla jedna z nejkrutejsich, jakou jsem kdy ve filmu videl, ale jinak mi cely film nikterak nestravitelny neprisel... ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Film rozhodně není špatně natočený, ale chápu, že když někde skoro 2 hodiny v kuse mlátí polonahého chlápka, nemusí to každý přenést přes srdce. Na druhou stranu je o poměrně realistické zpracování náboženského tématu a Gibsonovi rozhodně patří obdiv za to, že do něčeho podobného vůbec měl odvahu se pustit. ***Věděli jste, že: Představitel Ježíše James Caviezel byl při natáčení scény s kázáním an hoře zasažen bleskem. To samé (a hned dvakrát) se stalo i pomocnému režiséru Janu Michelinimu. Ani jeden z nich však nebyl vážně zraněn..*** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Míjí mě ten humbuk okolo, znechucené výkřiky nebo nadšené opěvování. Jsem ateistka jak poleno a těžko se na tom někdy něco změní, k tomuto filmu jsem tedy přistupovala bez předsudků i bez očekávání. Bibli jsem nedočetla, žádná adaptace biblických příběhů na mě nezapůsobila a než vzývat Ježíše Krista, to se mnohem pravděpodobněji budu modlit k Monty Pythonovic Brianovi. "Umučení Krista" je však přece jen něčím ojedinělé - opravdu velmi sugestivně zobrazuje scény mučení a ukřižování, natolik silným způsobem, že to musí zapůsobit i na nejdrsnější cyniky. Ano, takhle vypadá utrpení - ten člověk děsivě trpěl a neskutečně se obětoval, tohle mi film dokázal zprostředkovat lépe, než jakýkoliv z předchozích, sterilně čistých, idealizovaných snímků a zobrazení. Jestli se přesně o tohle Gibson snažil, pak své předsevzetí splnil na jedničku. Jinak ovšem náboženství prostě není můj šálek kávy, takže nemohu hodnotit lépe než mírným nadprůměrem. Jednou to stačilo: 61% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, jak to ohodnotit a popsat. Jsem proti víře a církev beru jako největší svinstvo na světě... ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Ja nevim, tenhle film mi prijde podivny. Na jednu stranu nektere vyborne sceny (obeseni Jidase, prakticky vsechny sceny ve ketrych se zjevi satan apod.) a na tu druhou zase nudna krizova cesta kde zo par minut sebou Jezis jen tak flakne do prachu, pak se tri minuty zveda, no ja nevim jestli tohle ma byt utrpeni, me to prislo trochu k smichu, sory... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Natür! Mel Gibson si dal evidentně záležet...K zamyšlení: Křesťanství je postaveno de facto na postavě Ježíše Krista. Žila však tato postava vůbec? Není nijak historicky doložena. (spisy Flavia - zmínka o Ježíši byla prokázana jako falzum doplněné později) Postavy podobné svými činy jsou známé (známé-neznámé-zapomenuté) i v jiných, starších náboženstvích než je křesťanství samotné. A co je zvláštní? Všechny tyto osoby se narodili 25.12., 3 dny po smrti vstali z mrtvých, měli 12 stoupenců-učedníků, jméno jejich matky začínalo na "M"... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

MG je evidentně duševně chorý fanatik, který si svou sociální frustraci vybíjí zde.Poselství žádné, jen krev a slzy ()

Související novinky

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

23.09.2020

Dle čerstvých slov herce Jamese Caviezela (Lovci zločinců, Frekvence) se na pokračování ke snímku Umučení Krista režiséra Mela Gibsona nadále pracuje. Původní film z roku 2004 vydělal celosvětově… (více)

Caviezel se vrátí jako Ježíš

Caviezel se vrátí jako Ježíš

31.01.2018

V Hollywoodu se u každého velkého hitu přemýšlí nad pokračováním. Když tedy Umučení Krista vydělalo 611 milionů dolarů (při rozpočtu pouhých 30 milionů!) a stalo se jedním z nejúspěšnějších eRkových… (více)

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

11.06.2016

Nejvýdělečnějším eRkovým filmem všech dob bylo ještě nedávno Umučení Krista. Koncem března se ale přepisovaly historické tabulky, protože rekordních 611 milionů překonal Deadpool. Mel Gibson si to od… (více)

Ježíš zachraňuje Londýn

Ježíš zachraňuje Londýn

17.11.2008

Samozřejmě je řeč o Jimu Caviezelovi, který si od Umučení Krista nezahrál v ničem pořádném (třeba jeho aktuální film, sci-fi/fantasy řežba Outlander, nakonec půjde rovnou na DVD). Možná se mu zadaří… (více)

Reklama

Reklama