Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pavel Hnyk (Z. Svěrák) žije v relativně poklidném a dlouholetém manželství s právničkou Alicí (L. Švormová), a to i přes to, že je jejich vztah vystavován manželově slabosti pro půvab jiných žen, což Alice jen trpně toleruje. Manželství skutečně naruší až Pavlova nová slovenská kolegyně Julka (I. Krajčovičová), jejichž čistě pracovní poměr brzy přeroste v milenecký a obrátí jeho život vzhůru nohama. Láska vniká do stárnoucího milence „jako jed“ a zhoubně působí na jeho tělo i mysl a rozleptává jeho dosavadní vztahy. Pod vlivem tohoto jedu se Pavel dostává až na okraj morální a společenské propasti… Režisér Vít Olmer označil svůj film z roku 1985 za „tragikomedii člověka dnešních dnů“. Stejnojmenný román Karla Zídka, scenáristicky zpracovaný Jiřím Justem a Vítem Olmerem, je založen na milostném vztahu stárnoucího muže k mladé ženě. Tedy vděčném námětu zpracovávaném od nepaměti, k němuž se spisovatelé, filmaři i výtvarníci neustále vracejí – ne náhodou se zde také zmíní obraz Lucase Cranacha "Zamilovaný stařec". Ústřední postavu intelektuála allenovského typu ztraceného ve společnosti, jež pro jeho přání a touhy nemá pochopení, ztvárnil brilantním civilním výkonem Zdeněk Svěrák. Jeho partnerkou, která mu namíchala a podala onen neodolatelný jed, byla slovenská herečka Ivona Krajčovičová. Právě z kontrastu českého a slovenského živlu vytěžili autoři i herci mnoho půvabných a vtipných situací. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

zahadum 

všechny recenze uživatele

Smutné ale žiaľ reálne pozastavenie sa človeka pred abrahámovinami ...výborný Svěrak a správne lákavá Krajčovičová ()

pend 

všechny recenze uživatele

Podobná tvůrčí sestava jako v Co je vám, doktore. I výsledek je podobný, mě osobně ale zaujal přeci jen méně. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neuvěřitelně progresivní dílko, plné inovátorského přístupu ke kameře a atmosféře. Z celého filmu dýchá neskutečná melancholie a částečně i zmar. Skvostně pojatý je i konec. Zařazení do žánru "komedie" považuji za velmi nešťastné. ()

GMVajgl odpad!

všechny recenze uživatele

Odstrašující příklad toho, jak mít bokovku (side bitch). Schopný a zodpovědný muž udělá 180° obrat kvůli 6/10 holce, naprosto ztratí vnitřní rovnováhu a zároveň zůstává pod pantoflem svý ženy, odporný mrchy. Svěrák je super, ale tady se nechal namočit do pořádný srajdy. Scéna, kdy se milenec ukrývá na balkoně - muselo to být? Vrcholem je, když mileneckou dvojici přepadne manžel a pustí se do milence (tedy do Svěráka). Co takhle dát pár facek tý ženský? Tohle celý vymyslel nějakej submisivní blbec. Film končí s "posměšným pomrkáváním", když je Svěrák tam, kde začal, nešťastnej a je ready si to hodit. Kategoricky odmítám. Filmy jsou tu od toho, aby povznášely. Pokud člověka pouze srazí do kolen, tak co to je za film? Jediný objektivně kladný fakt je, že ten film, o kterém mluví Louis CK v seriálu Louie (2.řada, 10.epizoda) už existuje, natočili ho tady ve východním bloku. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Jak sám stárnu, připadá mi tahle smutná komedie čím dál pravdivější, bezvýchodnější a hlubší, než jsem si uvědomoval v době, kdy jsem ji viděl poprvé. Mám moc rád některé scény (lavičková, rozhovor manželka-milenka, zasnění na poradě...) a připadá mi, že je to jeden z filmů, kde byla velmi věrně zachycena ubíjející šeď doby reálného kumunismu v tehdejší ČSSR. Herecké výkony postihly celou škálu - od přehrávání (Husák), přes bezvýraznost (Řehák), až ke skvělým výkonům - hlavně Kozderková a Svěrák. Tenhle film není nic roztomilého (ačkoliv slovo "chrobáčik" je zde klíčové), je to spíš panák pěkně hořkého likéru, jehož chuti se zbavujete čím dál hůř... ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemá chybu, což není exaltované vyjádření toho, že se mi to líbilo, spíš věcné konstatování faktu, že všechny složky - režie, příběh, herci, hudba a kamera jsou tu perfektní a pracuje to spolu, je to v harmonii. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

S přibývajícímy roky filmu, počty shlédnutí a mým přibývajícím věkem, nelze než uložit body nejvyšší... ()

GIK 

všechny recenze uživatele

V porovnání s prvním dílem o poznání méně humorných situací, horší casting (např. Iva Hüttnerová v Co je vám doktore naprosto kouzelně deptá a ničí svého manžela, zatímco Švormová zde předvádí pouze profesorský výkon ve své tradiční úloze nepříjemné mrchy), dále o hodně slabší atmosféra, pokulhávající motivace postav a také zpitvoření Ivony Krajčovičové, která předchozí díl ozářila svou nevšední krásou. Vyzdvihnout se dá hudba a několik vtipů, které si vypráví vrátný s ing. Hnykem (Z. Svěrák). ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

"Mám zítra stání.".."Když já mám stání dneska"...nemůžu jinak,než pět hvězd.Excelentní Svěrák,nahá Krajčovičová,co víc si přát. ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele

Nuda, ubíjející nuda. Dala bych o hvězdičku navíc, kdyby tam té Slovence, alespoň někdo jednu natáhl za to protivné pitvoření, ale hžel nikdo nic.... ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Trpké, pravdivé a příjemně civilní. Libuše Švormová je v roli chladné, pragmatické ženy, odolávající "nechutné animálnosti" svého manžela Z. Svěráka, jednoduše skvostná. Výtečná hudba Jiřího Stivína. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Paní Krajčovičové to víc slušelo v "Co je vám, doktore" jako něžné bloncce; "Jako jed" jako film je celkově drsnější a méně pohádkové; ale raději mám stejně "Co je vám...". Tahle olmerovsko-svěrákovská minisérie jsou dva dobré realistické filmy pro dospělé, jakých zas tolik není. Jsem rád, že p. Svěrák ve své kariéře tenhle odskok udělal, i když si ho asi nevyhodnotil tehdy jako perspektivní, a nepokračoval v něm. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Vít Olmer v osmdesátých letech zřejmě ještě točil dobré filmy. Příjemné překvapení! Svěráka jako herce mám opravdu hodně v oblibě, baví mě jeho nezaměnitelný styl hraní, hlasu i smyslu pro humor. Já to vidím jako příběh člověka který si myslel že si nabere všechny dobroty pro sebe, a nakonec zůstal bez ničeho, a sám. Myslím si že tady nejde ani tak o lásku, jako spíše o nevěru a její následky. Je to dost zábavné, docela se mi líbila i Krajčovičová, ale vadilo mi že se ve filmu svlékla. Jinak samozřejmě kromě pana Svěráka který je zde nezapomenutelný, (například jeho Slovenština je prostě dokonalá) se mi hodně líbila paní Švormová, a potěšila mě přítomnost Suchánka a Kozderkové. Označila bych to za silnější průměr, který má co říct. ()

sisimiut 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat,že k tomuto filmu jsem ze začátku přistupoval velice skepticky. Vít Olmer přece jen nemá na české filmové scéně nejlepší pověst. Jediným důvodem,který mě zlákal ke shlédnutí filmu byl právě Zdeněk Svěrák v Hlavní roli a nutno přiznat,že celý film stojí v podstatě jedině a pouze na něm. Zbytek je bezbřehá nudná slátanina s velice nepříjemnou a příliš skákavou kamerou,která občas působila jako by si s ní spíše hrálo malé dítě. Celé to plyne tak nějak příliš rychle a scény jsou příliš krátké,že jsem je místy ani nestačil vnímat. Pro mě jen další důkaz o tom,že Olmer neumí točit. Film by možná byl lepší,kdyby tam žádná režie nebyla. Film je pro mě jako jed :-) ()

Reklama

Reklama