Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (486)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ale tak tohle mě hodně mile překvapilo. Sice to zpočátku vypadá drobet nablble a syžet je jak nějaká alternativní verze Shreka 2, ale jinak se mi to fakt líbilo. Nenudí to, je to napínavé, postavy jsou sympatické, uvěřitelné a ve většině případů je herci nepřehrávají (dokonce to platí i o Prachařovi), příběh je na pohádku chytře vymyšlený, skvěle jsem se u toho bavil (a nejednou zasmál nahlas - a může za to především Eben coby učitel etikety), líbily se mi i lokace, kamera a herecké výkony (hlavně Ruml mě stále více a více mile překvapuje) a i na tu Josefíkovu se hezky koukalo, ale především to jako pohádka funguje dost dobře a má to skoro všechno, co bych si od ní přál. Za mě velká spokojenost - až jsem šokovaný, že zrovna taková. Od Janáka jsem to nečekal, obzvlášť když ve stejný rok natočil LOVEní... 4* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rádoby převeselá pohádka o tom, že seno z bot jde mnohem snadněji odstranit než seno z hlavy. Hudba dost mimo, kult egonismu ani interakce mezi Honzou Thorem a ebenovým Špačkem, který svou roli pojal jak moderování Anežky, nevyužily možný potenciál. Stále platí, že nebýt Stracha, zmítá se současná česká pohádka v egónii.. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Furt tam někdo někam jezdí, běhá, nechá se nosit. Nuda k uzoufání. Vlídný Eben v roli Gutha-Jarkovského začne být po chvíli otravný. Příběh s prvně rozvernou náladou a nápadem, jaké by to bylo po zabití draka, se začne ubírat do ztracena. Nastává nenápaditá vykrádačka (Černý tulipán, Pygmalion). Dobré způsoby se učí za den (Ruml se na drsného neotesance při vší snaze nehodí), nepřítel se přepadá bez jediného plánu - však ono to nějak vyjde. Asi. Zachraňují Tomicová a Malý. Pak ještě krátká scéna s urputnou komornou. SHRNUTÍ Snaha čt o lacinou zábavu bez peněz a nápadu. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době česká televizní pohádka, která není nudná a otravná. Premisa, že ono „žili spolu šťastně“ není tak jednoduché jak se zdá, a že to zajímavé začíná až tam, kde většina pohádek končí, je výborná. V první polovině, kdy Honza přichází na zámek a těší se na svatbu, je navíc pohádka nečekaně zábavná a vtipná. Škoda, že se laťku nepodařilo udržet i v té druhé, která se ztrácející lehkost, šmrnc a vtip snaží nahradit občas poněkud křečovitými gagy a trapnými stále opakovanými vtípky. Nicméně z českých televizních pohádek posledních let rozhodně jedna z nejlepších. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Po mnoha nekoukatelných svátečních pohádkách natočených pro (a ve spolupráci s ČT) se tato zase konečně dala. Princeznu si zahrála moje oblíbená Evička Josefíková (a její maminku Veronika Freimanová, jak jinak, že), Marek Eben se velmi snažil a ostatní nic nepokazili. Jen, když jsem poté sledovala pohádku Anděl Páně 2, uvědomila jsem si, že téhle přece jen něco chybělo... ()

Galerie (79)

Zajímavosti (22)

  • Příchod do „Egonlandu“ se natáčel v Kutné Hoře a Kolíně. (kinoholik)
  • Když Valerián (Marek Eben) a Honza (Matouš Ruml) jdou v čase 56:27 na střechu, jde vidět zalepený vypínač od světel. (Sika2)

Reklama

Reklama