Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale.... Krajčo se hodí spíše do vedlejších rolí, hlavní role pro něj nejsou, neutáhne to. Donutil s Vetchým klasicky dobří, ostatní (až na Fixovou, tu fakt nemusím) taky ušli. Celkově bylo ovšem vše předvídatelné, od začátku jsem měla jasno, jak to asi skončí a ono jo :) Jinak byly trochu úsměvné ty kamery na každém rohu, pod mosty atd., Vetchého postava byla tajemná jak hrad v Karpatech a kde nic tu nic, otec v podání Töpfera taky zmizel docela brzo.... no škoda, mohlo to být lepší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně roztažená a předvídatelní historka o tom, jak je české politické prostředí zkorumpované a skrz naskrz prolezlé mafiánskými praktikami, přičemž Láskův román je už sám o sobě poněkud tendenční. Svoboda tuto tendenčnost naštěstí poněkud otupuje, ať už obsazením "babišovce" Krajča (a proč ne, jsme v demokratické zemi, že?), nebo jistou šeidvou zónou, kdy ti zlí jsou někdy i k pochopení, a není nijak násilně řečeno, koho si pod kterými jmény máme představit. Ale příběh je celkově na tři hodiny dost nuda, navíc všichni víme, jak to skončí. ()

Reklama

Karp 

všechny recenze uživatele

Autorem předlohy Advokát je bývalý vyšetřovatel Úřadu finanční kriminality a ochrany státu V. Láska a v titulcích je mezi poradci jmenován bývalý ředitel ÚOOZ R. Šlachta. A i když jde o román a následný dvoudílný film určitě lze říci, že ho sepsal člověk, který měl o práci Policie ČR a o problematických kauzách určité ponětí. Román je samozřejmě něco jiného než realita, ale film byl napínavý, význam jednotlivých postav byl nakonec objasněn a herecké výkony slušné. Z uniklých reálných odposlechů v nejrůznějších politicko hospodářských kauzách víme, že v reálu je slovník dotyčných směšný až tragikomicky úsměvný, ale to bychom se spíše dostali k Ivánku, kamaráde, než k vážnějšímu politicko kriminálnímu thrilleru. Proto jsou ony cool postavy v naleštěných vozech s bodyguardy přijatelné, byť realita připomíná spíše třetí cenovou. Krajča bych už nechal spát, Agrofertu se zřekl a za ty roky tady hrál kde kdo kde komu... 3.5* ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

S žánrovými filmy je u nás pořád problém. Pak to dopadá tak, že je tu tolik postav, že jsem si po týdenní pauze u některých ani nevzpomínal, co jsou zač. Ve druhé polovině už se vlastně nic nového nestalo, příběh setrvával zabetonovaný na představených pozicích. Některé postavy a scény mi připadaly jako parodie, přičemž se zbytek tvářil smrtelně vážně. Podobně složité je to s hodnocením hereckých výkonů. (Takže kvůli tomuhle filmu ukončila skupina Kryštof spolupráci s Agrofertem? ;-)) ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

1. DÍL: V těchto filmech je zvláštní několik věcí, vymyšlené politické strany, vymyšlené korupční nitky, kriminální ESA a hromady kyber nesmyslů a IT vymožeností, které v dnešní době neexistují nebo rozhodně ne tak v hojné míře. Když vidíte po městech všude 4K kamery, každá dispečerka umí sosat IP adresy z obyčejného emailu, velký bratr vidí i to co máte v peněžence na 100m? Svět IT jde dopředu, vše je možné, ale musí se to umět, musí to někdo zaplatit a rozhodně to není všude tak běžné. Jako člověka co v IT dělá léta mě tohle akorát naštve, protože si to pak lidé nezasvěcení myslí. Po 1h, pěkná pohádka. To s těmi mobily je komedie. A ta zásahovka? Celé je to taková "A takhle to je lidi". 2. DÍL: Začátek trochu lepší, ale může mi někdo vysvětlit proč pokaždé, když někam jsou mají s sebou zásahovku, která div nemlátí sekretářky u podezřelé osoby? BIS je něco jako Saruman? Všechno vidí, všude má posluhovače. Ty kamery všude mě neskutečně štvou!!! Krajčo prostě na takové role není. Celé prostě uff. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • Autor předlohy, románu „Advokát“, Václav Láska, od 18 let pracoval v řadách Policie ČR. Začínal jako řadový policista na obvodním oddělení. Později pracoval jako asistent vyšetřovatele a posléze vyšetřovatel na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu. V roce 1999 nastoupil na Úřad finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS), kde vedl vyšetřování související s IPB a s Harvardskými fondy. Po zániku ÚFKOS v roce 2003 opustil řady policie a krátce pracoval v oblasti ekonomického poradenství. Od roku 2004 se věnoval právní praxi v advokátní kanceláři. V roce 2014 úspěšně kandidoval do Senátu PČR. V roce 2020 mu byla vydána nová kniha „Senátor“, která je pokračováním osudů Tomáše Krásy z románu „Advokát“ a opět řeší problémy ve vysokých politických kruzích. (bearmeedek)
  • „Tomáš Krása je vystudovaný právník, který ale nechce stát na této straně zákona, nechce vytahovat lidi ven z vězení, ale naopak by je tam raději zavíral. Proto jde k zvláštnímu útvaru u policie a snaží se odhalovat korupci někdy i trochu na vlastní pěst. Je to takový samorost a nemyslím si, že se to všem líbí. Sám nevím, jestli bych měl na takovou práci žaludek a taky odvahu, zvlášť když víte, že vám může jít o život,“ uvedl jeho představitel Richard Krajčo. (SONY_)
  • „Natáčení pro mě bylo zajímavé v tom, že pan režisér Svoboda neustále přicházel se změněným scénářem. Povědomí o postavě, kterou si vymodelujete v hlavě dopředu, tak v přímém přenosu neustále padalo. Moje postava se totiž zničehonic chovala úplně jinak. Bylo to náročné, ale inspirativní. Najednou jsem byla nucena nepřemýšlet o postavě jako celku, ale spíš situačně,“ prohlásila o své roli Anna Fixová. (Duoscop)

Reklama

Reklama