Reklama

Reklama

Tři dny Kondora

  • USA Three Days of the Condor (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V jednom z oddělení CIA, krytém jako historická literární společnost, pracuje mladý literární vědec Joe Turner. Spolu s dalšími pracovníky studují brakovou literaturu, aby odhalili, zda se někde neobjevují náznaky úniku informací ze CIA, současně pro její potřeby hledají nové informace a nápady. Když se Joe jednoho dne vrátí z nedalekého bistra, kde byl pro jídlo, nalezne všechny své spolupracovníky zavražděné. Pod svým krycím jménem Kondor informuje o šokující události centrálu a rychle pochopí, že o život jde i jemu... Napínavý thriller vznikl volně podle knížky Jamese Gradyho Šest dní Kondora (která vyšla i česky). Film vznikl na popud hollywoodské hvězdy Roberta Redforda, představitele hlavní role zaměstnance CIA Joea Turnera, který si za partnerku vybral Faye Dunawayovou pro úlohu fotografky Kathy a režií pověřil svého dlouholetého přítele Sydneyho Pollacka. Snímek patří do série politických filmů, jež vznikaly ve Spojených státech v 70. letech po tom, kdy byla odhalena aféra Watergate (jako známé tituly Pohled společnosti Parallax, Rozhovor, Všichni prezidentovi muži). Dodnes neztratil nic na své působivosti. Za pozornost stojí herecké obsazení vedlejších postav. Vedoucí pracovníky CIA Higginse a Wabashe hrají známá hollywoodská hvězda 50. a 60. let Cliff Robertson a významný divadelník John Houseman. Výraznou figuru profesionálního zabijáka tu vytváří bergmanovský herec Max von Sydow. Ještě upozorněme na výbornou hudbou skladatele Davea Grusina. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (424)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mrazivý thriller, ktorý ani po toľkých rokoch nezostarol. Film je o pocite moci, o tom ako niekto v snahe byť dôležitý, dokáže vytvoriť svoju vlastnú skupinu uprostred inej skupiny len pre svoje uspokojenie. Film inšpiruje k zamysleniu a hoci bol natočený v roku 1975, myslím že aj dnes ukazuje aktuálne politické a mocenské problémy. Rozhodne je to zaujímavý film. Dej je napínavý aj bez kaskadérskych kúskov, výbuchov a zbesilých strieľačiek. Je obdivuhodné, že aj keď sa za tých viac ako štyridsať rokov tento žáner veľmi zmenil, Tri dni kondora vôbec nezostarol. Zásluhu na tom má prepracovaný scenár, excelujúci Robert Redford aj mrazivé vyústenie, ktoré nestratilo nič zo svojej naliehavosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na včerajšok si nespomínam. Dnes pršalo.“ 3,5*. Miestami (výťah) hitchcockovský triler o obyčajnom mladíkovi (skoro 40-ročný Redford ehm), ktorý sa omylom ocitne v epicentre desivých vládnych i nevládnych tajných akcií, v ktorých figuruje 20 nájomných vrahov na meter štvorcový. Snímka po akčnej scéne zostarla (bitka s poštárom), ale dýcha z nej krásna retro atmosféra, na ktorú bol Pollack vždy majster. K tomu silné herecké obsadenia (Redford, Dunaway, von Sydow). A situácia, kedy vláda krvavo (a neoficiálne) zasahuje do života obyčajných ľudí, je stále (a bude vždy?) aktuálna. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý snímek o CIA a jejich pletichaření. Odstraňování nepohodlných spolupracovníků je tu asi na denním pořádku. Tradičně výborný herecký výkon Roberta Redforda, který bojuje sám proti celému CIA o svůj život. Líbila se mi zápletka a spádovitý děj. Některé scény byly pravda přitažené za vlasy, ale scénáristické přešlapy byly vzhledem k celku odpustitelné. Báječně jsem se bavil, jelikož mám rád tenhle druh filmů ..velice rád. Příjemný večer se tímhle filmem určitě nepokazí. Mohu jen vřele doporučit. 85% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přišel jsem, viděl jsem, stačilo mi, odcházím. Nemrazilo mě, ani náhodou!! Na režijním křesle hollywoodský klasik Sydney Pollack, před kamerou jeho dvorní herec Robert Redford. Paranoidní klasický thriller přesto tak úplně nefunguje. Má sice místy slušný feeling, ale jednotlivé scény nemají potřebný spád, natož pak napětí!! A romantika s Faye Dunaway je kapku mimo mísu.. Jen velmi slušné řemeslo.. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tento film som mal stastie este koncom 80-tych rokov, ked ho davali prvykrat na Ceskoslovenskej televizii, nikdy nezabudnem na ten brutalny zaciatok a co sa dialo zvysok filmu som uz samozrejme detskymi ocami nechapal, ale chcel som si po tak dlhej dobe tento film zopakovat. Dnes mi bolo jasne, ze zvysok filmu nemohol byt vtedy pre mna pochopitelny, kedze sa tam jednalo o spionaznu CIA a politicke temy podobne, ako v INTERNATIONAL (2009) s Naomi Watts ohladom ropy a podobne, ale film si udrzal napinavu atmosferu az do konca. Sice som sa nedockal rozumnej alebo pochopitelnej odpovede v zavere, ale na 70-roky, je to aj podla mna dnes kvalitny spionazny thriller. _________ Robert Redford - (Joseph Turner / Kondor) +++ Faye Dunaway - (Kathy Hale) +++ Cliff Robertson - (J. Higgins) +++ Max von Sydow - (G. Joubert) +++ John Houseman - (Pán Wabash) +++ Addison Powell - (Leonard Atwood) +++ Walter McGinn - (Sam Barber) +++ Tina Chen - (Janice Chon) +++ ()

Galerie (73)

Zajímavosti (33)

  • V písni „Fitter Happier“ britské skupiny Radiohead je použit sampl z filmu. (Fenk)
  • James Grady napsal celou trilogii: Šest dnů Kondora (Six Days of the Condor, 1974), Stín Kondora (Shadow of the Condor, 1975) a Poslední dny Kondora (Last Days of the Condor, 2014). (NinadeL)
  • V roku 1997 Asociácia dánskych filmových režisérov (Danske Filminstruktører) v mene režiséra Sydneyho Pollacka zažalovala Danmarks Radio z dôvodu, že osekanie filmu pre televíziu ohrozilo umeleckú integritu pôvodného filmu a že vysielanie filmu v redukovanej verzii obrazovky porušilo autorské práva spoločnosti Pollack. Prípad bol však neúspešný, pretože filmové práva v skutočnosti nevlastnil Pollack. (Arsenal83)

Související novinky

Redford prchá před LaBeoufem

Redford prchá před LaBeoufem

26.07.2011

Samozřejmě jen na plátně. První dobrá zpráva: Robert Redford se vrací k jednomu ze žánrů, který jej proslavil – když se řekne „polit-thriller“, každý si vybaví legendární Tři dny kondora. Nový film,… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Reklama

Reklama