Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (54)

  • V čase 43:40 říká Klaus Abard (Jiří Sovák): „V 11:27, přesně za tři minuty, bude volat generálmajor Henke z východní fronty.“ O minutu později je záběr na hodiny, kde minutová ručička ukazuje 32 (navíc hodinová ručička je přesně na 11, což okolo půl je také nesmysl). (budivoj)
  • V úvodních titulcích filmu je chybně diakritické znaménko ve druhém slově: „Dále hrájí“. (jan.hryz)
  • Jestliže je biorozpouštěč schopen rozpustit mrtvolu Karla (Petr Kostka) ve vaně, stejně jako nádobí ve dřezu, nemůže být možné se jím beztrestně potřísnit, jak se to stalo Janovi (Petr Kostka) při úklidu v koupelně, protože by se mu musela rozpustit ruka. Stejný nesmysl platí i pro vlastní dřez, který by byl zlikvidován stejně, jako nádobí v něm rozpouštěné. (pjotri)
  • Když se raketa při první cestě do minulosti ocitá chybou inženýra Bauera (Vlastimil Brodský) v roce 1941, zastavuje Abard (Jiří Sovák) auto s admirálem. Není možné, že zastavuje stejné auto se stejným admirálem i při druhé cestě, když ta se má odehrát tak, jak bylo původně naplánováno, o tři roky později, v roce 1944. A pokud je to náhodou opět rok 1941, je divné, že to Krausovi (Vladimír Menšík) nevadí a ještě se diví, že „takhle to nebylo!“ (swiss)
  • Klaus Abard (Jiří Sovák) tvrdí, že mu v roce 1944 bylo 34 let, ale ze služebního průkazu lze vyčíst datum narození 1915. (Nptoh)
  • Hitlerovi pobočníci prohlásili, že k útoku na Pearl Harbor došlo v 17:15, ve skutečnosti k němu však došlo v 17:48 (7:48 havajského času). (velkyvezir)
  • Ve scéně, kdy se převrhne "biorozpouštěč" do vany s mrtvým Karlem Burešem (Petr Kostka), zůstane na dřevěném obkladu skvrna. V dalším záběru už tam není. (Chegi)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama