Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 1
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (165)

cross 

všechny recenze uživatele

Abych byl objektivní, ono to vlastně bylo téměř perfektní - ponurá kriminálka zasazená do depresivního islandského prostředí s ještě depresivnějším počasím uprostřed dlouhé a temné zimy... Nicméně, už dlouho se mi nestalo, že bych u tak kvalitního seriálu každý druhý díl řešil nepříjemnou skutečnost, že jsem prostě usínal:) Hrooozně rozvláčný styl vyprávní tomu sice vlastně sluší, ale u mě se bohužel s nadšením nepotkává... Když k tomu ještě přidám že skoro až do posledního dílu jsem si za boha nemohl zapamatovat kdo je vlastně kdo, protože všechna jména jsou si děsně podobná a pro mě jsou na úrovni názvů islanských sopek, navíc pár ženských postav si je podobných i fyzicky, mám z toho jeden velký pomalý maglajz který mě bavil spíš v detailech než jako celek a *** tak dávám především kvůli několika velmi emotivním scénám z druhé poloviny celkové stopáže... ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silný severský thriller, který splňuje veškeré parametry severských detektivek a k tomu má slušnou přidanou hodnotu v podobě nekonvenkčních postav a vynikajících herců. Andri mi byl po většinu série nesympatický, ale postupná gradace mě donutila otočit, ačkoliv stále vede ultrasympatická Hynrika. Scénář je geniální, první série má dostatek dílů, není na sílu natahovaná a cliffhangery zde působí přirozeně. První epizody jsou trochu pomalejší, ale pokud u toho člověk vydrží, je mu naservírován jeden z nejvýjimečnějších severských televizních počinů všech dob. ()

Reklama

Sipora 

všechny recenze uživatele

Brilantní islandská kriminálka, která jistě byla díky jménům všech postav poněkud oříškem pro herce českého dabingu. S Thórhildur, Hjorturem nebo Gudmundurem se opravdu na našich obrazovkách nesetkáváme často. Temná jména jako vystřižená ze severské mytologie nádherně korespondují s temným příběhem, který se v malém islandském fjordu začne odehrávat hned na několika rovinách: nález části lidského těla v pobřežních vodách ledového oceánu; stíny minulosti odkazující k začátku ekonomické krize v roce 2008, na které najednou začne dopadat světlo pochopení; a neodvratně blížící se konec Andriho manželství. To všechno po nějaké době začne dávat smysl v nečekaných souvislostech. Mám ráda filmy, kdy divák je do děje vtažen takovým způsobem, že jen díky vlastnímu intelektuálnímu úsilí načrtnuté dílo, byť někde vykreslené do jemných detailů, sám dotváří. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Všichni tady na ČSFD vzdycháme nad slabou úrovní českého krimi-seriálu a jako příklad často uvádíme severské země, které dokážou přitáhnout diváka mrazivou atmosférou, napětím a syrovostí. Tohle všechno je pravda, ale neudělá za ně půlku práce to klima? Když v malém městečku na Islandu udeří sněhová bouře, odřízne jej od zbytku světa tak, že nikdo nemůže odjet ani přijet, je zaděláno na pořádné drama. A když se právě v onen den najde torzo těla po brutální vraždě jde už pak všechno samo. Takovou situaci u nás nenatočíte ani za nic na světě! 9 dílů jsem chrochtal blahem a těšil se na rozuzlení v poslední části. Ta však byla podle mého názoru nezvládnuta. Hlavně ta pasáž ve fabrice na ryby byla špatná a nelogická. Nechci " spoilerovat", ale policie jde na nebezpečného zločince beze zbraně, zločinec chce zdrhnout, ale odloží pušku a utíká jen s nožem a dva chlapi si v mrazáku všimnou protipožárního čidla až když jsou zmrzlí na kost. Škoda, jinak by to bylo za 5! ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Chladné, ponuré, ťaživé, vcelku komorne ladené. Typicky severské atribúty, ktoré v rámci svojej tvorby tak často (a umne) používajú. Islanďania ma touto detektívnou jednosériovkou (čo je mimochodom formát, ktorý som si v poslednej dobe do značnej miery obľúbil) plne presvedčili, že v tomto smere nijak nezaostávajú za svojimi kolegami švédskymi či trebárs dánskymi, ktorí sú v tomto smere predsalen zbehlejší. Príbeh je dostatočne pútavý, konania a motivácie jednotlivých postáv maximálne uveriteľné, atmosféra ťaživá, tempo akurátne, prostredie svojim spôsobom priam fascinujúce (i keď z tej ustavičnej zimy by ma asi šľak trafil). Ma to skrátka všetky potrebné atribúty remeselne dobre zvládnutého seriálu, vrátane kvalitne napísaných a dobre zahratých postáv. Osobne sa mi síce ešte o kus viac páčila švédska seriálová novinka Midnattssol podobného rázu, ale to je už viacmenej len vec vkusu, a tomuto počinu naozaj niet príliš čo vytknúť (hoc musím sa priznať, že keď sa to preklenulo zhruba do druhej polovice, prišli na mňa i kritickejšie momenty kedy mi to začínalo chvíľami už liezť krkom, avšak záver túto jemnú "pachuť" napravil). Koniec koncov som si túto chladnú islandskú detektívku užil, a to pomerne dosť. 85% ()

Galerie (499)

Zajímavosti (11)

  • Odehrává se přímo v městečku Seyðisfjörður, kam jezdí trajekt z Dánska a Faerských ostrovů. Natáčelo se také v Reykjavíku. (thorax65)
  • Česká stopa v seriálu – auto, kterým přijel Ebo (Kingsford Siayor) do továrny, je česká Škoda. (Cheeter)

Reklama

Reklama