Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Popol a diamant fungovania nielen televíznej spoločnosti a jej sponzorov, ale aj celej spoločnosti založenej na rýchlej spotrebe, hromadeniu majetku, instantných dojmoch a pocitoch a pretvárky. 50. roky sú pre túto observáciu ako stvorené, keďže sa klasická spotrebná západná spoločnosť práve formovala, ale keďže sa Redford chopil látky o 40 rokov neskôr, tak môžete sledovať aj paralely s dobovou súčasnosťou a bezpochyby aj dnes, keď si film pozriete po štvrťstoročí. Skrátka ide o husto nadčasové umelecké dielo, ktorému (paradoxne bohužiaľ) nikdy nedôjde dych. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Perfektní souboj několika lidí, přičemž ty vědomosti jsou v tom to nejméně důležité. Pátá hvězdička je za to, že to fakt ve výsledku nikomu neuškodilo a všichni aktéři měli vlastně pravdu a nedalo se jim nic vytknout. Také se mi moc líbil Rob Morrow, takže dohromady moc příjemné překvapení a nečekaně strhující podívaná. 90% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozjezd je paradni. Na cloveka dejchne ta atmosfera padesatejch let, film chytne slusny tempo a rozjede se typicka vedomostni soutez, kde se postupne odkrejva, ze to asi nebude uplne podle pravidel. Jenze nekdy po 45 minutach tohle skonci, zvedavej pravnik do toho zacne stourat, vyzvidat, hledat dukazy a film se pres hodinu furt toci v kruhu, nic moc se vlastne nedeje a zachranujou to pak jen paradni herci. Zaverecnej soud je sice fajn, ale nejak extra vygradovanej neni, i kdyz ne uplne happy endovej konec potesi. Navic to je podle skutecnejch udalosti. Nicmene herci skutecne delaj hodne, maj dobre napsany postavy a krome paradniho Turturra s Fiennesem bych jeste zminil sympatickou rolicku Scorseseho. Nicmene Scofieldovo nominaci moc nechapu. Takze celkove zajimavy, dobre natoceny a dobre zahrany drama, ktery je ale zbytecne dlouhy a v prostredni casti ne zas tak zazivny. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaná konverzačka, která přesně charakterizuje tvůrčí styl Roberta Redforda. Pomalé tempo, důkladně vykreslené charaktery a hutná, přesto však přehledná zápletka. Bohužel tempo bylo pro tentokrát pomalejší než by bylo zapotřebí a tak má člověk občas tendenci pomalounku polehounku sahat po ovládání od televize a přetočit některé méně divácky atraktivní sekvence. I tak je však nutné sdělit, že Redford ani jednou nešlápne vyloženě vedle, konec má šmrnc a pointu a to je přece to hlavní. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film byl nominován celkem na čtyři OSCARY, za Nejlepší režii, Nejlepší scénář, Nejlepšího herce ve vedlejší roli - Paul Scofield a Nejlepší snímek. Natočeno : USA 1994. Režie - Robert Redford. Scénář - Paul Attanasio. Kamera - Michael Ballhaus. Hudba - Mark Isham. Hrají - John Turturro (Herbie Stempel), Rob Morrow (Dick Goodwin), Ralph Fiennes (Charles Van Doren), Paul Scofield (Mark Van Doren), David Paymer (Dan Enright), Hank Azaria (Albert Freedman), Christopher McDonald (Jack Barry), Jack Gilpin (Jack)..a další. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu za nejlepší film u New York Critic Circle. V kategorii nejlepší scénář skončil Paul Attanasio na druhé příčce, stejně jako Paul Scofield jako nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama