Reklama

Reklama

Mrs. America

(seriál)
  • USA Mrs. America
Trailer
USA, 2020, 7 h 38 min (Minutáž: 45–55 min)

Tvůrci:

Dahvi Waller

Hudba:

Kris Bowers

Hrají:

Cate Blanchett, Uzo Aduba, Elizabeth Banks, Rose Byrne, Kayli Carter, Jay Ellis, Ari Graynor, Melanie Lynskey, James Marsden, Margo Martindale, Niecy Nash (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Mrs. America vypráví skutečný příběh boje za schválení dodatku k Ústavě Spojených států o stejných právech bez ohledu na pohlaví, proti němuž se zformovalo nečekaně silné hnutí odporu v čele s konzervativní aktivistkou a někdejší královnou krásy Phyllis Schlaflyovou v podání dvojnásobné držitelky Oscara Cate Blanchettové. Seriál nahlíží očima žen této éry – jak Schlaflyové, tak i představitelek druhé vlny feministického hnutí Glorie Steinemové, Betty Friedanové, Shirley Chisholmové, Belly Abzugové a Jill Ruckelshausové – na jednu z nejtvrdších bitev v kulturních válkách sedmdesátých let minulého století, která přispěla ke vzniku tzv. morální většiny a navždy změnila politickou scénu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

9/9 Úplně si nemyslím, že jde výhradně o americkou látku jen pro americké publikum. Konec konců poválečný vývoj u nás i na západě má mnoho společných bolístek zejména v rodinném právu. Zatímco u nás za cenu východního bloku byla role muže i ženy víceméně sjednocena a bylo nutné sjednotit právo se zvykovou tradicí, překvapivě pokrokový západ se po válce potýkal s upozaděním ženy. Hluboké problémy pohledů na podobu rodiny a roli ženy ve společnosti vždycky determinovaly mnoho dalšího. Nacistickému Německu chyběly ženy ve výrobě, zatímco demokratické USA sice dovolilo ženám během války rozkvést, ale po válce je donutili stáhnout se zpět k plotně víc, než by kdy byly ochotné. Z této bilance frustrace vznikla odveta v podobě 60. let. Knihu The Feminine Mystique Betty Friedanová by si měl přečíst každý, kdo by chtěl porozumět paradoxům moderního světa. Není to už ani takový problém, její překlad máme k dispozici od roku 2002. Stejně tak v dnešním globalizovaném světě by neměl být problém chápat význam obálky magazínu Ms. s Wonder Woman. A ti, kdož stále váhají, se mohou kochat báječnými hereckými výkony Cate Blanchett nebo Sarah Paulson. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na podobné téma vzniklo v poslední době hned několik filmů (např.Misbehaviour,Glorias,...) tohle je nicméně nejzajímavější,nejlépe zpracované a nejlépe zahrané (skvělá Cate Blanchett).Samozřejmě i zde jsou zlí muži,ale ti jsou po většinu času spíš v pozadí a hlavní linka se točí kolem dvou znesvářených ženských táborů.Na jedné straně to jsou feministiky podporující zákon ERA o rovnoprávnosti,které si jdou sebevědomě za svým - pochopitelným - cílem.Na straně druhé to je pak skupina žen kolem Phyllis Schlafly,která naopak brání "tradiční rodinu" a ze všech sil se snaží zákon ERA potopit.Tahle skupina je pak v rámci celé série vlastně mnohem zajímavější než ta první.Z počátku to totiž vypadá,že má v rukávu nejeden rozumný argument proč dělá to co dělá,ovšem postupem času se ukáže,že v mnohém jde pouze o překrucování faktů a využívání polopravd a celá tahle skupina tak nakonec vypadá trochu jako současná SPD.Samotná Phyllis,ač bojovnice proti feminismu,je pak trochu paradoxně jednou z největších feministek své doby,jakkoliv se sama tak nevnímala...70% ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý seriál, kvalitně obsazený (o čemž jsem předem díky Kate Blanchett nepochyboval) o složité americké společnosti. Otravovala mě lehce jen fiktivní postava zahraná Sarah Paulsenovou, která slouží jen jako jakési vodítko k pochopení pro méně soustředěné diváky (takže pár klíčových střetů ve finálních epizodách moc nefungovalo). ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak se seriál zaměřuje i na důlěžitost mikropolitik, kdy změnu věcí veřejných ukazuje jako dlouhodobou intenzivní práci, v rámci které je třeba působit stejně tak v oválné pracovně jako v místním zapadlém čtenářském klubu. A vedle toho Mrs. America připomíná, že ani výhra zpravidla neznamená výsledek, za jaký se člověk původně zasazoval. Zejména když strukturální nerovnosti staví příliš pevné bariéry. __ Phyllis Schlafly byla - v seriálu řečeno uštěpačně -, největší feministkou své doby. Jen jí to nedocházelo. V plnění svých ambicí, při cestě za seberealizací, šplhala po zádech a na úkor ženských práv. Sváděna rasisty a popirači univerzálních lidských práv, sama čelící šovinismu a neustále konfrontovaná s vnitřní rozporností své cesty. Cate Blanchett byla fenomenální. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

HBO GO - Pro mě velmi originální téma. Přiznám se, že povědomí o nějakém dodatku o rovnosti pohlaví jsem měl až do teď nulové. Seriál byl velmi dobře zpracovaný, herecky bezchybné a díky českému dabingu jsem se v tom neztratil. Obávám se, že při čtení titulků by to bylo dosti náročné. Cate a Rose zahrály své figury na výbornou. Nemám vlastně žádné výhrady. 90% (J) ()

Galerie (47)

Zajímavosti (6)

  • Cate Blanchett musela kvůli své roli Phyllis Schlafly nosit falešné zuby. (M__)
  • Andrew Schlafly, syn Phyllis Schlafly, se na svých webových stránkách Conservapedia ohradil proti této minisérii s tím, že neodpovídá skutečnosti a nejedná se o nic víc než levicovou propagandu. (oli009)
  • Tato epizoda byla ve skutečnosti natáčena jako poslední v 1. sérii seriálu. (oli009)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama