Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna

  • USA A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (více)
Trailer

Freddy Krueger se vrací. Stačí jen, aby některá z jeho obětí zavřela oči a s přicházejícím spánkem vstoupila do prokletého domu v Elm Street. Mladá lékařka Nancy Thompsonová tuší, že její pacienty netrápí těžké sny, ale ohrožuje démonický vrah. Naopak doktorka Simmsová sny svých pacientů spojuje se sexuálními problémy. Aniž si to uvědomuje, dává díky svému způsobu léčby šanci Freddymu - a ten nikdy nezaváhá. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (328)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Třetí Noční můra zvesela ignoruje nepovedený druhý díl a téměř přímo navazuje na původní film. Nejenže se vrací Nancy v podání Heather Langenkamp, ale skladatel navazuje na původní hudební motivy a řešení snů se filmařskými postupy mnohem více přibližuje originálu. Došlo však k několika významným změnám, z nichž ty povedené nadobro ovlivnily směřování celé série. Tou nejdůležitější je asi kladení mnohem většího důrazu na černý humor. Druhou poměrně důležitou novinkou je postava, která dokáže vtahovat do svých snů jiné lidi. Změna, která přináší zajímavé možnosti, příznivě zrychluje dynamičnost děje a je samozřejmě potencionálem k přísunu čerstvého masa. No a pak je tu třetí novum, které už tak vysoce nehodnotím. Hrdinové disponují ve snech svou vlastní silou, jako jsou například jakési elektrické blesky a podobně. Naštěstí je to věc, která si získala jen minimum prostoru. Přestože se třetí díl jedničce nepřibližuje co se atmosféry týče, dokáže se mu vyrovnat díky lepší práci s původním nápadem. Odklon od hororového žánru nakonec není takový problém, protože tenhle snímek má i tak co nabídnout. Jednotlivé scény smrti se posunuly zase o kousek dál a díky černému humoru jsou obohacené o další rozměr. Taková loutka, či televizní show se mohou směle řadit k nejlépe provedeným úmrtím. Ani přesunutí vedlejší (reálné) dějové linie do psychiatrického ústavu není problém. Spíše naopak. Krom snů je díky tomu nepříjemná a stísněná část, kdy hrdinové bdí. Mnohem více tak vyniká zoufalost a bezmocnost jednotlivých postav. Jediným větším problémem je, jak je u této série zvykem, závěr. Rozdělení na dvě roviny nepůsobí tak jak by mělo a zejména souboj na vrakovišti podkopává celému filmy pomyslné nohy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jo tak třetí díl Freddyho je to nejlepší, co v těchhle letech mohlo vzniknout. Freddy je nepřekonatelná postava ( Má děsivý vzhled, hláškuje, má perfektní vražednou zbraň, může se měnit do různých podob, ano z něj opravdu respekt jde), dokonce má film až neuvěřitelně kvalitní vizuál i efekty, které neurazí ani dnes a nechybí i slušné Gore, takže zasloužená 5* pro nejlepší hororový námět i postavu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak kto by povedal, že tretí diel hororovej série by mohol byť (takmer) lepší ako prvá časť, kde sme vstúpili do neprebádaného nového fikčného sveta s geniálnym záporným hrdinom. Odpoveď sa môže skrývať aj vo fakte, že za scenár sú zodpovední ako Craven, tak Darabont. Atmosfére určite pridáva plusové body prostredie psychiatrickej liečebne a šikovne vymyslené rozširovanie celej mytológie okolo Freddieho, ako aj nápadité úmrtia. No a tvorcovia nepoľavia ani v závere, pretože ten je skrátka iný, ako by divák očakával, žiadne absolútne víťazstvo dobra nad zlom nenastane, ale to súvisí asi aj s faktom, že sa určite rátalo s ďalším pokračovaním. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než dvojka. Scénáristi tentokrát dali hrdinům IQ nad 50, takže už jejich chování má nějaký smysl a k některým si jde o vytvořit sympatie. Po zpackané dvojce bych to nečekal. Freddy to sice opět táhne, ale tentokrát už není jediný. Film má opět skvělou atmosféru. Velmi zdařilé pokračování. 70% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Bojovníci ze sna jsou rozhodně jedním z těch kvalitnějších pokračování Noční můry v Elm Street - jednak respektují pravidla stanovená prvním filmem (za scénářem ostatně mimo jiné stojí nejen původní tvůrce Wes Craven, ale i začínající Frank Darabont), ale hlavně se je snaží i rozšířit o zajímavé nápady ohledně fungování snového světa. Nicméně při každém zhlédnutí jsem se vždy neubránil dojmu, že tento díl je mnohem více řetězcem velmi rozmanitých vražd, snových atrakcí a oněch extenzivních nápadů, ale o to méně konzistentním a atmosferickým hororovým příběhem, v němž byste se báli o postavy, nebo v němž byste se báli zkrátka obecně. Přesto jde o neskutečně zábavný snímek s výbornými praktickými efekty a taky trochou klasické „harryhausenovské“ stop-motion animace. ()

Galerie (135)

Zajímavosti (17)

  • Film bol zakázaný v Nórsku, v rokoch 1988 – 2003. (Paldiny)
  • Scéna, v níž je Neil Gordon (Craig Wasson) vhozen do hrobu a zahrabán Freddyho (Robert Englund) kostrou, je poctou filmu Dvojník (1984), ve kterém Wasson hraje postavu, která je podobně pohřbena zaživa. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama