Reklama

Reklama

Životopisné drama zachycující osud obyčejného chlapce, který během 2. světové války bojuje jako velitel tanku. Po těžkém zranění se však již na frontu vrátit nemůže, ale rovněž nedokáže jen tak sedět v týlu, když jeho vlasti hrozí nacisté. Z obyčejného samouka se postupně stává uznávaný konstruktér, který ve věku 28 let navždy změní dějiny. Útočná puška AK-47 se díky své jednoduchosti a spolehlivosti stala legendou a Michailu Kalašnikovovi tak přinesla celosvětovou slávu. (překlad: FiRST) (sashazv)

(více)

Recenze (41)

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Je to hodně špatně udělané a možná s vyjímkou prvních scén s tankem i neskutečně hloupoučce a naivně.Kalašnikov je pojem,o tom žádná,ale evidentně jen co se týká konstruktérství.Jinak nebylo čím naplnit 110 minut.Film je patetický,přehrávaný a jediné co kooperuje s historickým aspektem,jsou jména,která v průběhu života a tudíž i filmu potkal.V podstatě 80% scén zbytečných až kontraproduktivních.Škoda,protože jméno Kalašnikov mělo neskutečný potenciál. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Jestli film ma nejake plus, tak rozhodne z nej necpi propaganda Ruska, komunismu a podobnych zvracenin. Ovsem tam ma spokojenost konci. Nelakave, nezajimave, tvurci se z bodu A do bodu B dostanou jakymsi samospadem, ktery je dejove podprumerny. A nakonec se vam vubec nechce verit, ze by to vsechno tak slo v te dobe bez nejakych rudych kydu. Holt Rusove nejsou schopni a dlouho nebudou, si nalit ciste vino a rict svetu, ze to s temi bolseviky stalo pekne za hovno a zaplatbuh se sem tam objevil nekdo, kdo se touhle luzou nenechal zmasakrovat, nepremyslel jen knizkou KSSS a pouzival svuj vlastni mozek. Podprumer. ()

Reklama

KIT.HL

všechny recenze uživatele

Příjmení Michail Kalashnikov je známé po celém světě, a to bez přehánění. Jeho vynález oslavil ho ale i zemi, ve které žil a pracoval. Ne každý však zná jeho životní cestu. Talentovaný samouk prošel mnoha problémy a zkouškami, než se stal světoznámým designérem. Jeho cesta byla dlouhá a trnitá, ale jako výsledek se zrodila legendární zbraň AK-47. Tento samopal se stal skutečným počinem ve vojenských záležitostech a dodnes zůstává skutečným symbolem zbraní. Málokdo se mohl srovnávat s Kalashnikovem v kvalitě .... .TEXT: Ruský net. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice nechapu, proc tvurci ve filmu upreli Kalasnikovi vyucni list..., ...tak musim konstatovat, ze se jedna o velmi dobre natoceny zivotopisny film. Ktery mapuje zasadni kroky v konstrukterove zivote, ktery vymyslel snad nejrozsirenejsi zbran, druhe poloviny dvacateho stoleti... Libila se mi vyprava, dialogy a pribeh jako takovy. A je to bez jakehokoliv patosu. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený film, který si o dost víc vychutná ten, komu krom jmen "Kalašnikov" jsou povědomá i jména Špagin nebo Děgťarjov. Samozřejmě že je třeba se připravit i na notnou dávku patosu (tak je to ruský film o hrdinovy Sovětského svazu, že...) a úsměvné dialogy. To ale nic nemění na faktu, že od začátku do konce prostě věříte, že jste v 40tých letech minulého století. To že nejde o akční super-pecku s neporazitelným super-hrdinou, snad taky zdůrazňovat nemusím. Díky tomu se i děj sune uvěřitelným tempem a zbytečně se nikde nezdržuje. Moc se mi líbilo, že život Kalašnikova není jen o "tom jediném úspěchu", ale také také o cestě k němu, která nebyla jen samý úspěch. Pozn.: opravdu, opravdu by mě zajímalo, jestli klíčovou myšlenku úspěchu Kalašnikovovi vnuknul právě, Špagin (jak je to zobrazeno ve filmu) i ve skutečnosti :). ()

Galerie (44)

Zajímavosti (18)

  • Konštruktéri samopalu vz. 58 používaného v bývalej ČSĽA, ale aj do dnes v armádach v Čechách a na Slovensku, sa inšpirovali práve AK-47. Vzor 58 síce vyzerá ako AK-47, ale podobný je len vzhľadom. Vnútorný mechanizmus má úplne odlišný. Vzor 58 je oproti AK-47 ľahší a kratší. Nevýhodou ale je, že má viacej súčiastok. Zbraň bola zavedená do armády v roku 1958. Napriek svojmu veku má vďaka kvalitnej konštrukcii stále dostačujúce vlastnosti. Je porovnateľná s AK-47, spoľahlivá, vydrží v zlých podmienkach ako napr. vo vode, piesku, blate a v mraze. (Dajman)
  • Pri natáčaní pomáhala autorom filmu aj Kalašnikovova dcéra Jelena a taktiež konzultanti koncernu "Kalashnikov". (sashazv)
  • AKM verzia AK-47 je v súčasnosti najľahšia útočná puška na svete. Plne zaťažená váži iba 3,1 kg. Je to jediná útočná puška na svete, ktorú ľahko ovládajú aj deti. Z tohto dôvodu sa v rôznych konfliktoch v Afrike či na Blízkom východe zbraň dávala do rúk aj detským bojovníkom. (Dajman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno