Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 740)

kertus

všechny recenze uživatele

Přiznávám, nejsem fanouškem sci-fi a film mě nějak nezaujal, avšak pro fandy sci-fi to je kultovní film, proto neodsuzuji a nemohu hodnotit jak kvalitní tento film je, efekty na 80. léta nejsou špatné ()

Rorschach_SK 

všechny recenze uživatele

Kultová sci-fi klasika so silnými prvkami neo-noire. V jazzových taktoch brilantného Vangelisovho soundtracku sa rozvíja Scottova neutešená vízia temnej a špinavej budúcnosti - týkajúca sa predovšetkým postáv zasiahnutých hlavným príbehom. Blade Runner má jednoduchú zápletku - na povrchu, ale filozofické posolstvo, ktoré nesie a nezodpovedané otázky, ktoré ostávajú po záverečných titulkoch, vo Vás budú znieť dlho - tak ako slzy v daždi. ()

kluviM 

všechny recenze uživatele

Čo už tak napísať k TAKEJ kultovej záležitosti. Když ji máš rád, není co řešit. Tak ako ostatní kulturisti. Videl som to asi 6x. Čo k tomu viac dodať? Odvtedy si dobre všímam keď je predlohou scifárne kniha od Philipa K Dicka. Total Recall, Minority report, Temný obraz, Adjustment Bureau....???? ()

Pollini 

všechny recenze uživatele

Muž se zamiluje do robota a hodlá ji zachránit život. Nějak se mě to nedotklo, takže těžko hodnotit, nepotěšilo, neurazilo. ()

rooklet odpad!

všechny recenze uživatele

Nejhorší sci-fi co jsem kdy viděl ... šílený střih, nelogičnost, absolutní absence návaznosti a spádu děje... Celé by to mohlo sloužit jako výukový film pro posluchače filmových škol jak film nemá vypadat ... Sice je tam spousta známých herců ale celkově je to sterilní slátanina, která nemá dokonce ani náznak ambicí být čímsi zajímavým ... Dokoukal jsem to jen z očekávání zda náslefujíci minuty budou stejně slabé jako ty co již uběhly ... A byly ještě slabší ... Jak se oan Scott vytáhl s Vetřelcem tak zde dosáhl opačného efektu ... Nic než zoufalá slabota ! Kdo nespí - ten při tomto usne ... ()

Fahrenheit 

všechny recenze uživatele

Výtvarně sugestivní, takže v divákovi asi navždy zanechá zvláštní vzpomínku - podobně jako u Vetřelce nebo v pokleslé podobě u Promethea. Ale implantovat do této sci-fi detektivky s jasnými slabinami ve scénáři hlubokomyslné významy a filozofické přesahy (jako by šlo málem o druhého Tarkovského), to je hodně mimo. Velkým trapasem bylo obsazení podprůměrného herce Harrisona Forda do hlavní role. ()

Iifka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně melancholický, ale krásný snímek, určitě tomu dopomáhá i ta hudba od Vangelis. A na tu dobu totálně nadčasový! ()

Nag0 

všechny recenze uživatele

Solídne nahodená filozofická návnada, no jej prevedením sa na ňu len tak nechytím, iba sa skôr s istým odstupom pokochám jej podstatou. ()

Tycygo 

všechny recenze uživatele

Blade runner mě nadchl svou nadčasovostí a i dnes v době super CGI má svému divákovi svou hutnou atmosférou podbarvenou perfektní hudbou, která vypráví už sama o sobě, co nabídnout. ()

Socirel 

všechny recenze uživatele

Vizuálně na svou dobu povedené, obsahově však, až na pár světlých chvilek, nudné, a to mám kyberpunk a sci-fi obecně rád. ()

SeeSaw 

všechny recenze uživatele

Blade Runner rozhodně je milníkem Sci-Fi. Netřeba moc vysvětlovat proč, stačí jeden pohled na Harrisona Forda, kráčejícího v deštivém počasí temnými uličkami futuristického velkoměsta a dojde vám to. Jediný vroubek, který kazí jinak dokonale depresivní atmosféru je všudypřítomné ticho. Hudba od Vangelis a zvuky dopadajících kapek, mají pro požitek z filmu větší význam než všechno mluvené slovo dohromady. I přes propracovaný scénář se tedy bohužel jde u tohoto jinak nadčasového filmu nudit. A to je asi tak vše. Jinak si troufám říci, že Scott všem jednou pro vždy dokázal, že je pánem tohoto žánru. ()

Pimburger 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale když u něčeho usnu víckrát než u seriálu Kapitán Kloss, tak tomu kult říkat nebudu, ani kdyby se mě replikant rozhodl shodit z prvního patra. Dvě hvězdy za uspávající čínskou vizi budoucnosti a Rutgera Hauera, který je suverénně nejlepším záporákem 80. a začátku 90. let. ()

MinaP 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak by tohle mohlo někoho nudit? Viděla jsem director's cut. Pro mě zatím za 4. Po dalších shlédnutích možná vylepším. ()

L.O.T.R 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálne naprosto dokonalé ale príbehovo rozťahané dielo. A nie že by sa daná tematika nedala natočiť živelnejšie, no prvá hodina a pol filmu je tak naťahovaná, že som dúfal, že sa dočkám lepšej druhej polky. A to som sa našťastie aj dočkal, tam už to malo lepší spád a záver bol pomerne silný. Aj tak sa to ale nechytá na prvého Votrelca vrámci filmu ako takého a o gradácii atmosféry ani nehovorím. 70% Oprava: Druhé pozretie bolo potrebné pre hlbší a ucelenejší zážitok. Blade Runner je film, ktorý na prvú dobrú jednoducho človek nemusí spracovať komplet. Z pôvodného 70% hodnotenia dvíham na 90% ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Tak napokon som si pozrel aj director´s cut. Je lepší ako pôvodná kinoverzia. Ale hodnotenie zostáva rovnaké. Škoda vynikajúcej príležitosti - aj v akcii, aj vo filozofii, aj v atmosfére to mohlo a malo byť lepšie. A vlastne aj v nejednoznačnosti. Začínam byť strašne zvedavý na dvojku - úžasná príležitosť na reparát... :) ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama