Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

keoma26 

všechny recenze uživatele

Je to trochu školometský, a není to vůbec jenom o fotbalu skoro bych řekl, že fotbal tu slouží hlavně jako vehikl pro (stále) aktuální témata sociální, ekonomický a genderový nerovnosti. Každopádně pro fanoušky povinnost, atmosféra doby i sportovní rivalita je krásně vypiplaná do posledního detailu... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Seriál s hlbším presahom. Nie je to iba o "lobde" a jej nezmyselnom kopaní do potoka. Je to aj o živote a "bežných" starostiach či útrapách, ktoré "nás" sprevádzajú. S futbalom, sa všetko ľahšie zvláda, môže byť cestou "k biznisu" či byť kľúčom k šťastiu či k samotnej láske. Veľmi pekný seriál, ďakujem "zulinocka". ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zdálo se to jako jakákoliv další show. Ale ono se ukázalo, že nebude tolik obyčejná. Zajímavá jednohubka, která nám popularizuje situace v kolébce fotbalu, který mimochodem už asi 12 nesleduji a nezajímá mě. A i tak jako pro laika jde o velmi příjemné pokoukání, které určitě není k zahození. Můžeme se setkat s postavami, které se postupně mění a formují zajímavý děj, který navíc ukazuje nepoměry ve staré dobré Anglii, kdy hold zde máme plebs, které by nemohli hrát fotbal. Takže i nějaké to sociálně politické drama v pozadí. To celé trochu kazí i sympatická hlavní postava, která se nejednou chová dost nesympaticky. Obzvláště když jedná naprosto nelogicky, aby poté zavařil ostatním postavám a poté to vypadalo, že se o ničem neví. To je dost trn v oku v této věci. Já jinak ale nemám co vytknout. Zpracování super, hudba příjemná, neznámé herecké výkony kvalitní. Nikdy jsem nebyl tak zklamaný ze zjištění, že se jedná o minisérii. A to jsem zarytý odpůrce pokračování dobrých seriálů prvních sérií. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Prostredie a obdobie úplne dobre zvládnuté, ale nedam väčšie hodnotenie, aj keď futbal je môj obľúbený šport. Bolo ho tu jednoducho malo, rovnako ako mi chýbal pri Ultras aj tu by si zaslúžil viac času. Pôvod FA cupu a aj anglického futbalu bol ale vydarený. No čakal som od tohto netflixoveho seriálu viac. Pre milovníkov futbalu jednoznačne sklamanie. Veľa politiky, málo hry. S dobrým kamaratom sme sa dohodli že v čase krízy ešte pozrieme Dycky Sunderland. Snáď nám zlepší futbalovú chuť. 3* ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jsou nabídky, které se neodmítají. Takže když tvůrce Panství Downton stojí za fotbalovou pohádkou z končící Viktoriánské éry, musím být u toho. Ale i přes obvyklou štědrou výpravu a Escottovu krásnou hudbu tentokrát nejde o zážitek, který by se mohl rovnat výletům k rodině Crowleyových. Na místních trávnících se totiž na zvraty a emoce moc spěchá. Než se mi dostanou hlavní postavy pod kůži a vyznám se v nich trochu lépe než dělením na bohaté a chudé, už se jim v životě dějí zásadní zvraty a hned první epizoda po mně evidentně chce emocionální zapojení, kterého zkrátka v tu chvíli ještě nejsem schopen. Později už jsem hlavním hrdinům samozřejmě držel palce víc, zejména protože Kevin Guthrie je sympaťák a skutečnému Suterovi je i dost podobný. Bohužel jeho protiklad z vyšších vrstev je na tom hůř, protože Edward Holcroft je sice patřičně sportovně založený, ale lorda z přelomu devatenáctého a dvacátého století mu pro jeho nedbalou eleganci nevěřím ani na moment. Když se k tomu přidá i řada historických odchylek, které onu šikovně vystavěnou a až rodinnou atmosféru kalí (přitom zbytečně, protože i při dodržení reálií by bylo vyprávění dostatečně poutavé), je z toho jen jednorázová exkurze do střetu fotbalových a společenských hodnot, které ze mě vyprchá s posledním kopnutím do míče. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • V tom čase mal Blackburn dve mužstvá: Blackburn Olympic a Blackburn Rovers. The English Game tieto dve strany spája, pričom ako klub sa uvádza len "Blackburn Football Club" alebo len "Blackburn" a zobrazuje sa v bordových dresoch. Blackburn Olympic aj Blackburn Rovers však hrali v kombinácii bielo-modrých farbách. (Bordová zrejme slúži na odlíšenie Blackburnu od Old Etonians, ktorí krajú tradične v modrých dresoch). Blackburn Olympic bol prvým klubom z robotníckeho prostredia, ktorý vyhral FA Cup, keď triumfoval v sezóne 1882-83. Z týchto dvoch tímov sa Fergus Suter v skutočnosti pripojil k Blackburn Rovers, s ktorým v roku 1882 prehral finále FA Cupu 2:1 s Old Etonians a neskôr v vyhral pohár trikrát po sebe. (joseee)
  • Opakujúcou sa dejovou líniou v seriáli je neúspech Arthura Kinnairda mať dieťa a následné dôsledky, ktoré to má najmä na jeho manželku, ktorá považuje výchovu detí za zmysel svojej existencie. V skutočnosti takéto problémy nemali, prvé dieťa sa im narodilo v roku 1876 (niekoľko rokov pred začiatkom seriálu) a v priebehu nasledujúceho štvrťstoročia sa im narodilo ďalších šesť detí. (joseee)
  • Prvá epizóda zobrazuje Darwen, ktorý hral len jedno opakované stretnutie proti Old Etonians v FA Cup v rokoch 1878-79 a prehral. V skutočnosti sa Darwen s Old Etonians stretol v dvoch opakovaných zápasoch - po prvom zápase, ktorý sa skončil remízou 5:5, sa prvý opakovaný zápas skončil 2:2 a Old Etonians ich nakoniec na tretí pokus porazili výsledkom 6:2. (joseee)

Reklama

Reklama